Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
|

    Ανοιχτή πρόσκληση από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

    Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος εγκαινίασε την εγκατάσταση τέχνης του Ξενή Σαχίνη με τίτλο «Φυλάκια Μνήμης», δωρεά του καλλιτέχνη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την φετινή Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου 2023.

    «…Προσπαθώντας, λοιπόν, να προστατέψω αυτή την πολύτιμη εγκεφαλική και κατ’ επέκταση ψυχική πληρότητα, δημιουργώ ασφαλείς χώρους όπου μπορεί να φυλάσσεται η Μνήμη, ως οπτική ενέργεια, (αφού εκφραζόμαστε εικαστικά) και οι ιδιαίτερες οπτικές αναφορές στα γεγονότα που σηματοδοτούν τα σπαράγματα-κτερίσματα για τα αλήστου μνήμης γεγονότα του Ολοκαυτώματος», σημειώνει ο Ξενής Σαχίνης σχολιάζοντας την θεματική που ενέπνευσε το έργο του. Η εγκατάσταση παρουσιάζεται υπό την επιμέλεια του Βίκτωρ Κοέν, που παρατηρεί: «Δημιουργώντας μια σειρά από κάψουλες χρόνου, ο Ξενής συμβάλλει στην ιδέα ότι το Ολοκαύτωμα δεν ήταν ένας αυτοτελής εφιάλτης, αλλά μια συνεχής διαδικασία, που θα διαρκέσει όσο θα υπάρχει μνήμη».

    OPEN HOUSE

    Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό και προσέφερε δωρεάν είσοδο και θεματικές ξεναγήσεις.