Συνεχίζοντας την παράδοση της διερεύνησης της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής Ελλήνων Εβραίων δημιουργών, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζει στον ειδικό χώρο που διαθέτει, την έκθεση της καλλιτέχνιδας Λύντιας Αμπαστάδο «ανοιχτό παράθυρο». Είναι η δωδέκατη περιοδική έκθεση από την ίδρυση του Χώρου Σύγχρονης Τέχνης του Ε.Μ.Ε. και περιλαμβάνει 25 έργα ζωγραφικής.

Το έργο της Λύντιας Αμπαστάδο περιλαμβάνει μια σειρά από σχέδια με σινική μελάνη και πίνακες με ακρυλικό με θέμα τη Συναγωγή Ετς Χαΐμ των Χανίων. Χαρακτηριστικό της δουλειάς της είναι η χρήση του ασπρόμαυρου σε συνδυασμό με ένα βασικό χρώμα κάθε φορά. Η τεχνική της επικεντρώνεται στην απόδοση όγκων και μορφών συνενώνοντας βιωματικά στοιχεία και συμβολικές αναφορές.

“Με εφαλτήριο την συναισθηματική και την προσωπική σχέση με το θέμα μου, δημιούργησα μια σειρά από εικόνες καθαρές, αφηγηματικές, λέει η ίδια. Στόχος μου είναι να αναδείξω έννοιες και συμβολισμούς πέρα από τη συνήθη συμπύκνωσή τους σ’ ένα αναφορικό πλαίσιο, που συνήθως υπαγορεύεται από την ακρίβεια της εικόνας”.

Με μια ματιά ιδιωτική, πότε κρυφή, πότε κλεφτή, η Λύντια Αμπαστάδο αποτυπώνει γωνιές και σχήματα της Συναγωγής, με τεχνική μικτή, που συνδυάζει στοιχεία και υλικά, κάποια από εδώ, άλλα από αλλού, όπως και η ίδια η Συναγωγή.

Ο χώρος σημαντικός, σημαδιακός, αξέχαστος για τη νεαρή νύφη. Χώρος σύναξης, προσευχής, προσέγγισης, γνωριμίας και γυναικείων τελετουργικών, μεστός πνευματικότητας και πολυσήμαντος όπως είναι, προσεγγίζεται πολλαπλά από την καλλιτέχνιδα. Με τρυφερότητα και ευαισθησία, αφήνεται σε μια ανίχνευση της προσωπικής σχέσης της με τη Συναγωγή των Χανίων και γιορτάζει το μοναδικό ρόλο που έπαιξε στη ζωή της.

Το Ε.Μ.Ε. γιορτάζει μαζί της έναν ιδιαίτερο χώρο της ελληνικής εβραϊκής παράδοσης, που πρόσφατα, έγινε στόχος ηθελημένης βλάβης, αλλά και αποδέκτης αλληλεγγύης και στήριξης.