Εποικοδομητικές συναντήσεις στο Ισραήλ του Γ. Γ. Θρησκευμάτων.

Εποικοδομητικές συζητήσεις έγιναν στο Ισραήλ από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου 2017 κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή ο οποίος συνοδευόταν από την επιστημονική σύμβουλο κα Βασιλική Κεραμίδα, τον Β΄Αντιπρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρα Ελιέζερ και τη Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (ΕΜΕ) κα Ζανέτ Μπαττίνου.

Στη συνάντηση με τους αξιωματούχους του ιδρύματος Γιαντ Βασέμ, επικυρώθηκε η βούληση να συνεχισθεί η εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του ΕΜΕ και του Γιαντ Βασέμ και να επεκταθούν τα προγράμματα εκπαίδευσης και γνώσης του Ολοκαυτώματος, εκτός των εκπαιδευτικών, και σε ευρύτερα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός οτι η γνώση του Ολοκαυτώματος αποτελεί ασπίδα θωράκισης της κοινωνίας απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού, ξενοφοβίας και αντισημιτισμού που απειλούν σήμερα την Ευρώπη.

Ο Ραββίνος David Rosen, επικεφαλής του διαθρησκευτικού διαλόγου εκ μέρους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), παρέθεσε γεύμα προς τιμή του κ. Καλαντζή στο οποίο παρακάθισαν ο κ. Ελιέζερ και η κα Κεραμίδα. Ο κ. Rosen αναφέρθηκε διεξοδικά στη μεγάλη σημασία που αποδίδεται διεθνώς στο διαθρησκευτικό διάλογο μεταξύ Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ενώ τόνισε τη σπουδαιότητα του διαλόγου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο διάλογος αυτός έχει την πλήρη υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία αντιμετωπίζει θετικά κάθε προοπτική διεύρυνσής του. Οι κ.κ Καλαντζής και Ελιέζερ απηύθυναν επίσημη πρόσκληση στον κ. Rosen να επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές του 2018.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος στην Ελληνική αποστολή, μετά από μια συγκινητική ξενάγηση στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου. Παρουσία και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Χρήστου Σοφιανόπουλου, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στις σχέσεις με το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή και στις σχέσεις με τους εκπροσώπους των άλλων θρησκειών στην Ιερουσαλήμ. Ο κ. Καλαντζής επανέλαβε την σταθερή θέση της Ελληνικής Πολιτείας για την πλήρη υποστήριξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ενώ ο κ. Ελιέζερ τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχει το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης προσωπικά στην αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό σε ένα περιβάλλον που απειλείται από τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, ο οποίος έχει επισκεφθεί πρόσφατα το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην ανάγκη για τη διατήρηση της μνήμης  του Ολοκαυτώματος μέσω της εκπαίδευσης, καθώς υπήρξε ένα στυγερό έγκλημα που πρέπει συνεχώς να διδάσκει την ανθρωπότητα ότι πρέπει να κάνει το παν για να αποφευχθεί η επανάληψή του.

πηγη: ΚΙΣΕ