48ο Φεστιβάλ Ολύμπου – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιήθηκε και φέτος ένας από τους παλαιότερους θεσμούς στη διαχρονική διαδρομή του Φεστιβάλ, οι ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ, που αναδείχθηκαν από τον καθηγητή αρχαιολογίας, Δημήτριο Παντερμαλή και καταξιώθηκαν στο χρόνο. Η καθόλα ενδιαφέρουσα εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) και το παράρτημα Κατερίνης των ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας, πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης και επί σειρά ετών επικεφαλής του ανασκαφικού έργου στο Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, Δημήτριος Παντερμαλής, ανέπτυξε το θέμα: «Ιστορίες των γλυπτών του Παρθενώνα».

Η διευθύντρια του ΕΜΕ, αρχαιολόγος, Ζανέτ Μπαττίνου, προσκλήθηκε να συμμετέχει μετά από πρόταση της πρεσβείας του Ισραήλ, φετινής τιμώμενης χώρας του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Αναφέρθηκε με συντομία στην αποστολή και το έργο του Μουσείου και στη συνέχεια μίλησε για τις «Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα» με αφορμή την πρόσφατη (2018) επιστημονική έκδοση μακροχρόνιου ερευνητικού έργου του Μουσείου, υπό τον τίτλο Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG) – Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα (τέλη 4ου π.κ.ε./π.Χ. – 15ος αιώνας). Παρουσίασε επιλεγμένα επιγραφικά τεκμήρια από όλη τη χώρα, δίνοντας ταυτόχρονα χαρακτηριστικά στοιχεία για τη γεωγραφική εξάπλωση, τα είδη, το περιεχόμενο, τη γλώσσα, τη χρονολόγηση και τη σημασία αυτού του πολύτιμου αρχαιολογικού υλικού.

Η βραδιά, πέρα από τις ομιλίες των αρχαιολόγων, Δημητρίου Παντερμαλή και Ζανέτ Μπαττίνου, περιελάμβανε μουσικό πρόγραμμα από το σύνολο CAMERATA ACADEMICA KATERINI, σε διεύθυνση, Μίκη Μιχαηλίδη.

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε το διοικητικό μέλος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και υπεύθυνος επικοινωνίας, Περικλής Χατζηγιάννης.