Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Το Μουσείο > Διεθνείς Συμμετοχές και Οργανισμοí
  Διεθνείς Συμμετοχές και Οργανισμοí

Οι συνεργασίες και τα κοινά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το Μουσείο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μέσα στο ευρύτερο κλίμα συνεργασίας μεταξύ φορέων και ιδρυμάτων που επικρατεί στην αυγή του 21ου αιώνα.

Το Μουσείο έχει συνεργαστεί πολλές φορές με κρατικούς φορείς, όπως τα υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού, Τύπου, Παιδείας, για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και τη δημιουργία διεθνών περιοδευουσών εκθέσεων, ενώ έχει επίσης εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια.

Έχει επίσης δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με ελληνικά μουσεία, όπως το Παιδικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Ακόμα, έχει εργαστεί με σχολεία και πνευματικά κέντρα για φωτογραφικές εκθέσεις, φωτογραφικά λευκώματα και ιστορικές εκδόσεις με υλικό από το Αρχείο του.

Στο διεθνή τομέα, έχει συμπράξει με το Εβραϊκό Μουσείο Φρανκφούρτης, το U.S. Holocaust Memorial Museum στην Ουάσιγκτον, το ίδρυμα Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ, το Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Εβραϊκό Μουσείο της Πράγας και το Imperial War Museum του Λονδίνου.

Κατά την περίοδο 1999-2001, το Ε.Μ.Ε. έλαβε μέρος σε ένα πρόγραμμα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ονόματι RAPHAEL-OIKOS II, σε συνεργασία με άλλους δύο ανάλογους οργανισμούς, το Oxfordshire Museum της Αγγλίας και το Μουσείο Setubal της Πορτογαλίας, για την παραγωγή ενός CD-Rom και μιας περιοδεύουσας έκθεσης με θέμα την κοινωνική συνύπαρξη και ανταλλαγή μεταξύ μιας μεγάλης κοινότητας και των μικρότερων θρησκευτικών ή εθνικών κοινοτήτων τις οποίες φιλοξενεί.

Επιδιώκοντας να είναι διαρκώς ενήμερο για όλες τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή μουσειολογική σκηνή, το Εβραϊκό Μουσείο, όπως προαναφέρθηκε, είναι ενεργό μέλος και συμμετέχει στις δράσεις σημαντικών οργανισμών μουσείων, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων, ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Ιστορικών Μουσείων, ο Σύνδεσμος Μουσείων, το Φόρουμ Ευρωπαϊκών Μουσείων και άλλοι.

2003

 • Η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. επιλέχθηκε για το Πρόγραμμα Διεθνών Επισκεπτών του State Department, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποίησε επισκέψεις σε μουσεία της Ουάσιγκτων, Φιλαδέλφειας και Λος Άντζελες, καθώς και διεθνείς επαφές. Ένα από τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού ήταν η επιτυχής ένταξή του Ε.Μ.Ε. στο πρόγραμμα International Partnership among Museums Exchange Program (IPAM), το οποίο οργανώνεται από το American Museums Association, με σκοπό την καλλιέργεια σχέσεων και συνεργασιών ανάμεσα σε μουσεία και επαγγελματίες του χώρου από τις Η.Π.Α. και τον υπόλοιπο κόσμο.
   
 • Στα τέλη Ιανουαρίου 2003 το Ε.Μ.Ε συμμετείχε στο συνέδριο του Συμβουλίου των Αμερικανικών Εβραϊκών Μουσείων, στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., όπου εκπροσώπησε το Δ.Σ. του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων. Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «350 Χρόνια Αμερικανικής Εβραϊκής Ζωής».

2002

 • Τον Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Συντήρηση και Τεκμηρίωση των Εβραϊκών Νεκροταφείων της Ευρώπης» οργανωμένο από το Εβραϊκό Μουσείο της Μπολόνια, στη Φερράρα της Ιταλίας, τον Απρίλιο.
   
 • Από τις 17 - 20 Οκτωβρίου 2002 το Μουσείο έλαβε μέρος σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνέδριο-εργαστήριο για διευθυντές μουσείων με θέμα «Museums as Crossroads», οργανωμένο από το European Museum Forum, στην Πάρμα της Ιταλίας.
   
 • Στα τέλη Νοεμβρίου 2002 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων, στη Μπολόνια της Ιταλίας, το Ε.Μ.Ε., επιλέχθηκε και πάλι για να υπηρετήσει στο Δ.Σ. του Συνδέσμου, αυτή τη φορά στη θέση του Αντιπρόεδρου και Ταμία.

2001  

 • Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στο διαγωνισμό «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2001» που διοργάνωσε το European Museum Forum. Το Μουσείο πήρε θέση ανάμεσα στα 25 καλύτερα μουσεία της Ευρώπης.
   
 • Στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάδα, Τιμώμενη Χώρα στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2001», το Εβραϊκό Μουσείο παρουσίασε τρείς εκδηλώσεις: την έκθεση «Οι Εβραίοι της Ελλάδος: 2300 Χρόνια Ιστορίας και Παράδοσης», την εικαστική έκθεση «Μνήμη» της Άρτεμις Αλκαλάη και συναυλία σεφαραδίτικων και ρωμανιώτικων τραγουδιών από 18μελή χορωδία. Όλες φιλοξενήθηκαν σε χώρους του Εβραϊκού Μουσείου Φρανκφούρτης.

2000  

 • Το Ε.Μ.Ε. έλαβε μέρος στο πρώτο Συνέδριο για τη Μνήμη, Έρευνα και Εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24-28 Ιανουαρίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και κατά το οποίο δημιουργήθηκε ο οργανισμός International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research.
   
 • Το Ε.Μ.Ε. έλαβε μέρος στην Γενική Διάσκεψη του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων που οργανώθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο της Πράγας το Μάρτιο. Συζητήθηκαν θέματα του συνδέσμου, ενώ το Ε.Μ.Ε. παρουσίασε διαφάνειες από το νέο κτίριο και τον εκθεσιακό του χώρο. Στις εκλογές για το νέο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, εξελέγη και το Ε.Μ.Ε.
   
 • Το Μουσείο συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο που οργάνωσε η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης στις 16 και 17 Απριλίου 2000 με θέμα: «Judeo-Espaniol. Μια γλώσσα σε αναζήτηση του λαού της». Λίγες μέρες αργότερα μια ομάδα από τους συνέδρους επισκέφτηκαν το Ε.Μ.Ε συνοδευόμενοι από την κ. Ρένα Μόλχο και ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης.
   
 • Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών, το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στην ελληνική αποστολή που έλαβε μέρος στη διεθνή διοργάνωση «Holocaust Forum on Nazi Era Looted Cultural Assets» (Διάσκεψη Ολοκαυτώματος για τη Λεηλατηθείσα από τους Ναζί Πολιτισμική Κληρονομιά), τον Οκτώβριο στο Vilnius της Λιθουανίας. Το Ε.Μ.Ε. ανέλαβε τη δημιουργία της αφίσας της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας καθώς και την οργάνωση του περιπτέρου, με συνοπτική έκθεση από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου και πληροφοριακό έντυπο υλικό γύρω από το θέμα της Διάσκεψης και το έργο του Εβραϊκού Μουσείου.

1999

 • Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος φιλοξένησε και συνέβαλλε σε ένα Σεμινάριο Iστορίας, Εθνογραφίας και Μουσικής των Εβραίων της Ελλάδας οργανωμένο από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
 • Συμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στο Παρίσι με θέμα την Ευρωπαϊκή Eβραϊκή Πολιτιστική και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά.
 • Το Ε.Μ.Ε. εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διετές πρόγραμμα της Ε.Κ. «Raphael-Οikos II», το οποίο στοχεύει να δείξει -μέσω της παραγωγής ενός CD-Rom και μιας περιοδεύουσας έκθεσης- πώς μια μικρότερη θρησκευτική ή εθνική κοινότητα συνυπάρχει και εμπλουτίζει τη μεγαλύτερη κοινότητα που τη φιλοξενεί. Συμμετείχαν επίσης, για τη Μ. Βρετανία το Oxfordshire Museum και την Πορτογαλία το Μουσείο Setubal.
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts