Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Το Μουσείο > Σημαντικοί Επισκέπτες του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος
  Σημαντικοί Επισκέπτες του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

Από την αρχή της λειτουργίας του, πολλές διακεκριμένες προσωπικότητες έχουν επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων αξίζει να αναφέρουμε τους εξής:


2016

 • Στις 15 Δεκεμβρίου 2016, επισκέφτηκε το Μουσείο o νέος Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, κ. Geoff Pyatt, μαζί με τη σύζυγό του Mary και μέλη του προσωπικού της Πρεσβείας, την Διευθύντρια Πρωτοκόλλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ κ. Νταίζη Ανδριανοπούλου και την πολιτιστική ακόλουθο κ. Doreen Elroy. Τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Σαμουήλ Μάτσας και Διευθύντρια Πρωτοκόλλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ε.Μ.Ε. και ταμίας του Δ.Σ. του Ε.Μ.Ε. κ. Γκυ Νατάν, καθώς και η διευθύντρια του ΕΜΕ κ. Ζανέτ Μπαττίνου που ξενάγησε το πρεσβευτικό ζεύγος και τους συνοδούς τους, τόσο στην μόνιμη όσο και στην περιοδική έκθεση. Μετά το τέλος της ξενάγησης ο κ. Pyatt συνομίλησε με τον κ. Μάτσα και τον κ. Νατάν και ενημερώθηκε για το ευρύτερο έργο του Μουσείου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ερευνητικό,  πολιτιστικό και παιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου και τις συνεργασίες του με σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών, τις εκθέσεις πάνω σε ανθρωπιστικά θέματα, στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα καθώς και την δέσμευση του Μουσείου για προώθηση της ανεκτικότητας και καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων στη χώρα μας.


 

 • Στις 22 Απριλίου 2016, επισκέφτηκε το Ε.Μ.Ε. ο κ. Ράινερ Ες, πολιτικός ακτιβιστής και εγγονός του διοικητή του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες. Ο κ. Ες βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Τον κ. Ες καλωσόρισαν στο Μουσείο η επιμελήτρια του ΕΜΕ. κ. Χ. Μέρη και η κ. Α. Λουδάρου, Ερευνήτρια, που ξενάγησε τον κ. Ες τόσο στην μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική.


 • Στις 26 Ιανουαρίου 2016, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ κ. Moshe Ya'alon επισκέφτηκε το Ε.Μ.Ε. Ο κ. Ya'alon βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Τον υπουργό καλωσόρισαν στο Μουσείο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΜΕ. κ. Μ. Μάτσας και η διευθύντρια του Μουσείου κ. Ζ. Μπαττίνου, ενώ τον συνόδευε η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. I. Ben -Abba και άλλα στελέχη. Μετά το τέλος της ξενάγησης, τόσο στην μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική, ο κ. Ya'alon συνομίλησε με τους παραβρισκόμενους για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.2015
 

 • Στις 19 Οκτωβρίου 2015 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε. τα μέλη από όλο τον κόσμο του Jewish Heritage. 


   
   
 • Στις 16 Οκτωβρίου 2015 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε. από την Διευθύντρια, οι Φίλοι της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ισραήλ.
   
   
 • Στις 1Οκτωβρίου 2015 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε. από την Διευθύντρια, οι συμμετέχοντες στο Workshop του ΕΗRI, με τον τίτλο: EHRI-WP9 Methodology and Workflow.
   
 • Στις 14 Οκτωβρίου 2015 επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Ε.Μ.Ε. από την Διευθύντρια, ο Mr. Daniel Von Aarburg, σκηνοθέτης του ντοκυμαντέρ «Carl Lutz – The Forgotten Hero». 

 • Στις 12 Νοεμβρίου 2015, επισκέφτηκαν το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος Αρχιραβίνοι και Ραβίνοι χωρών της Ευρώπης στα πλαίσια του Συνεδρίου των Ευρωπαίων Ραβίνων που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 10-11 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Τους Ραβίνους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Μ. Μάτσας ενώ την ξενάγησή τους ανέλαβε η διευθύντρια του Μουσείου κ. Ζ. Μπαττίνου.

 • Στις 5 Ιουλίου 2015 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε. με την συνοδεία της Marcia Ikonomopoulos, μέλη του Association of Friends of the Greek Jewry from United States
   
 
 • Στις 27 Μαΐου 2015, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε εκπρόσωποι της United Jewish Federation of New York.

   
   
 • Στις 22 Μαΐου 2015, το Ε.Μ.Ε. φιλοξένησε την εκδήλωση Solidarity Sabbath, πρωτοβουλία του Ιδρύματος Lantos για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που οργάνωσε η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας έτσι  την πρόσφατη ανάληψη από τη χώρα, της προεδρίας του οργανισμού International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Εκπρόσωποι και στελέχη πολλών πρεσβειών παρευρέθηκαν στην ξενάγηση στη μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, με ταυτόχρονη αναφορά σε προγράμματα, συνεργασίες και έρευνες.

   
 • Στις 20 Μαΐου 2015 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε οι καθηγητές Dr Paul Salmons  (Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο University College London-UCL), και Dr Thomas Lutz (Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης, Topography of Terror Foundation του Βερολίνου), ομιλητές στη συζήτηση με τίτλο «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

   
   
 • Στις 2Μαρτίου 2015 επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Ε.Μ.Ε. ο Πρέσβης της Ελβετίας, P. Stalder.


   
   
 • Στις 4 Μαρτίου 2015 επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Ε.Μ.Ε., η ιστορικός Catherine Fleming.

   
   
 • Στις 3 Μαρτίου 2015 επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Ε.Μ.Ε., ο κ. Mark Weitzman, Διευθυντής Διεθνών Προγραμμάτων, Simon Wiesenthal Center Πρόεδρος της Επιτροπής για την Άρνηση του Ολοκαυτώματος και τον Αντισημιτισμό, στο International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).


   


   
 • Στις 13 Ιανουαρίου 2015, επισκέφτηκε το Μουσείο ο Γενικός Γραμματέας Τύπου κ. Γιώργος Καραγιάννης. Τον κ. Καραγιάννη, υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Σαμουήλ Μάτσας και η διευθύντρια κ. Ζανέτ Μπαττίνου. Μετά το τέλος της ξενάγησης, τόσο στην μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική, ο κ. Καραγιάννης συνομίλησε με τον κ. Μάτσα και την κ. Μπαττίνου και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την παρουσίαση της περιοδεύουσας μορφής της περιοδικής έκθεσης του Ε.Μ.Ε. "Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση" στην Ουάσινγκτον, με τη φροντίδα του Ελληνικού Προξενείου εκεί. Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης θα αποτελέσει συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης συνεργασίας του Εβραϊκού Μουσείου και του Υπουργείου Τύπου. Η έκθεση «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων: Καταδιωκόμενοι και Σωτήρες», η πρώτη μεγάλη διεθνής περιοδεύουσα έκθεση του ΕΜΕ για το Ολοκαύτωμα, δημιουργήθηκε μετά από πρόσκληση και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. το 2000 και εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στο Στρασβούργο, Πόλη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Φεβρουάριο 2001 στο Mέγαρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποσπώντας θερμές κριτικές. Μετέπειτα παρουσιάστηκε σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές και ελληνικές πόλεις.

 • Στις 13 Ιανουαρίου 2015επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο ΕΜΕ μέλη του προσωπικού της αεροπορικής εταιρίας EL-AL. 


2014
 

 • Στις 23 Νοεμβρίου 2014 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε. μέλη της ECJS (European Center for Jewish Students), και της JEP (Jewish European Professionals). 

   
 • Στις 18 Νοεμβρίου 2014, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο ΕΜΕ ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Μπενάκη. 
 • Στις 5 Νοεμβρίου 2014, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο ΕΜΕ ο κ. Alexander Wojda Minister Plenipotentiary στην Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα. 

 • Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, επισκέφτηκε το Μουσείο η νέα Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Irit Ben Abba. Την κ. Ben Abba, υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Σαμουήλ Μάτσας και  η διευθύντρια κ. Ζανέτ Μπαττίνου. Μετά το τέλος της ξενάγησης, τόσο στην μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική, η κ. Ben Abba συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους για τα προγράμματα και τις προτεραιότητες του Μουσείου.

 • Το απόγευμα της  Τρίτης 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, ειδικά προγραμματισμένη επίσκεψη εκπροσώπων του οργανισμού Jewish Federations of North America (JFNA). Τους  υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΜΕ, κ. Σαμουήλ Μάτσας, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και ο Γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων του ΕΜΕ, κ. Δημήτρης Αργυριάδης. Την περίσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Μίνως Μωυσής και μέλη του ΔΣ του ΕΜΕ. Η διευθύντρια του ΕΜΕ, κ. Ζανέτ Μπαττίνου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το ιστορικό και εκπαιδευτικό έργο του Μουσείου. Στη συνέχεια, οι εκλεκτοί επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους, ανά ομάδες, από την διευθύντρια, καθώς και από την ειδική ερευνήτρια του ΕΜΕ, κα Αναστασία Λουδάρου, και πληροφορήθηκαν για τη μακραίωνη ιστορία και τον υλικό πολιτισμό των Εβραίων της Ελλάδας. Μετά το πέρας της ξενάγησης, οι επισκέπτες εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για τις πολλαπλές ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου και ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στο πλούσιο και πολύπλευρο έργο του.  

 • Στις 7 Ιουλίου 2014, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο ΕΜΕ η κ. Σοφία Στάικου, Πρόεδρος του Π.Ι.Ο.Π. με την παρουσία του προέδρου του ΕΜΕ κ. Σαμουήλ Μάτσα, του ταμία κ. Γκυ Νατάν καθώς και του κ. Σολομών Μπεράχα, μέλους του Δ.Σ. του ΕΜΕ. 
 • Την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο ΕΜΕ ο πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Καραγκούνης με συνεργάτες του. Τον κ. Καραγκούνη υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΜΕ κ. Σαμουήλ Μάτσας και η διευθύντρια κ. Ζανέτ Μπαττίνου.
 • Στις 29 Μαϊου 2014, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο ΕΜΕ  η Ραβίνος Nina Mandel με τους φοιτητές της και συμμετείχαν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την τρέχουσα περιοδική έκθεση, "Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση". 

 • Στις 8 Μαϊου 2014, επισκέφτηκε το Μουσείο ο Γερμανός Πρέσβης Dr. Peter Schoof. Τον κ. Schoof, υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Σαμουήλ Μάτσας και η διευθύντρια κ. Ζανέτ Μπαττίνου. Μετά το τέλος της ξενάγησης, τόσο στην μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική, ο κ. Schoof συνομίλησε με τον κ. Μάτσα και την κ. Μπαττίνου.


 • Την Παρασκευή  2 Μαϊου 2014, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο ΕΜΕ ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Zeev Elkin, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας.

 • Στις 28 Απριλίου 2014 επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο ΕΜΕ το Κ.Α.Π.Η. Ηλιούπολης.  • Στις 11 Απριλίου 2014, επισκέφτηκε το Μουσείο o νέος Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, κ.David Pearce. Τον κ. Pearce, υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Σαμουήλ Μάτσας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ε.Μ.Ε. και ταμίας του Δ.Σ. του Ε.Μ.Ε. κ. Γκυ Νατάν. Καθώς η διευθύντρια του ΕΜΕ απουσίαζε σε ειδική συνάντηση στο εξωτερικό, τον επίσημο προσκεκλημένο ξενάγησε η Ειδική Ερευνήτρια - Αρχαιολόγος, Υπ. Διδ. Αρχαίας  Ιστορίας  (Α.Π.Θ.), κ. Αναστασία Λουδάρου. Μετά το τέλος της ξενάγησης, τόσο στην μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική, ο κ. Pearce συνομίλησε με τον κ. Μάτσα και τον κ. Νατάν και ενημερώθηκε για το ευρύτερο έργο του Μουσείου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου και τις εκθέσεις πάνω σε ανθρωπιστικά θέματα, στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα καθώς και την δέσμευση του Μουσείου για προώθηση της ανεκτικότητας και καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων στη χώρα μας.

 • Στις 27 Μαρτίου 2014, επισκέφτηκε το Μουσείο κ. Ιra N. Forman, Special Envoy to Monitorand Combat Anti-Semitism, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα. Τον κ. Forman, υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Σαμουήλ Μάτσας και η διευθύντρια κ. Ζανέτ Μπαττίνου. Μετά το τέλος της ξενάγησης, τόσο στην μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική, ο κ. Forman συνομίλησε με τον κ. Μάτσα και την κ. Μπαττίνου και ενημερώθηκε για το ευρύτερο έργο του Μουσείου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου και τις εκθέσεις πάνω σε ανθρωπιστικά θέματα, στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα καθώς και την δέσμευση του Μουσείου για προώθηση της ανεκτικότητας και καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων στη χώρα μας.

 • Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, ξεναγήθηκαν στο ΕΜΕ μέλη του European Council of Jewish Communities (ECJC). Τους υποδέχθηκε και τους συνόδεψε κατά την περιήγησή του στο χώρο του ΕΜΕ, ο πρόεδρος του Μουσείου, κ. Σαμουήλ Μάτσας. 
 • Μέλη της American Jewish Committee, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο ΕΜΕ στις 5 Μαρτίου 2014. • Στις 18 Φεβρουαρίου 2014, επισκέφτηκε το ΕΜΕ η Σάρα Γεσουά, Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μίλησε στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Την ημέρα εκείνη επισκέφτηκε, ξεναγήθηκε και μίλησε στους μαθητές των εκπαιδευτηρίων Δούκα για θέματα ρατσισμούτα, και ο συγγραφέας Κωστής Παπαϊωάννου.  • Οι Young Ambassadors από το Ισραήλ επισκέφτηκαν το ΕΜΕ στις 7 Φεβρουαρίου 2014

 

 • Στις 15 Ιανουαρίου 2014, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο ΕΜΕ ο Φιλολογικός Όμιλος της Αγ. Παρασκευής. 


2013


 

 • Στις 13 Δεκεμβρίου 2013, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο ΕΜΕ η Ισραηλινή δημοσιογράφος κ. Guilli Matsa.

 • Ο Ραβίνος Andrew Baker, μέλος του OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe Office for Democratic Institutions and Human Rights ODIHR), Personal Representative on Combating Anti-Semitism, επισκέφτηκε το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013, ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου και είχε μια ανεπίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΜΕ, κ. Σαμουήλ Μάτσα και με την Διευθύντρια του Μουσείου, η οποία του παρουσίασε  τα προγράμματα του Μουσείου και τις εκθέσεις πάνω σε ανθρωπιστικά θέματα, στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα καθώς και την δέσμευση του Μουσείου για προώθηση της ανεκτικότητας και καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων στη χώρα μας.

 

 • Στις 5 Αυγούστου 2013 επισκέφτηκε το ΕΜΕ ο κ. Phil Friedman, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος από τη Νέα Υόρκη, μαζί με τον γιό του Jeffrey, συνοδευόμενοι από τον πρέσβη του Ισραήλ κ. Arieh Mekel. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και ενημερώθηκαν για τα τρέχοντα προγράμματά του. Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΜΕ, κ. Σαμουήλ (Μάκη) Μάτσα, οπότε και εξέφρασαν την ευγενική επιθυμία να υποστηρίξουν τα εκπαιδευτικό έργο του ΕΜΕ, ιδίως σε σχέση με τη διδασκαλία για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή 24 Μαϊου 2013, επισκέφτηκε το ΕΜΕ ο Dr. Mario Silva, πρόεδρος του International Holocaust Remembrance Alliance, με αφορμή την φετινή Καναδική Προεδρία του Διεθνούς Οργανισμού. Η επίσκεψή του περιλάμβανε ξενάγηση στο Μουσείο, συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας στο Υπουργείο Εξωτερικών με την επικεφαλής και τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής, καθώς και  επίσημο γεύμα.

 • Στις 9 Μαϊου 2013, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Μουσείο ο Dr. David Breakstone, από τον World Zionist Organization, στα πλαίσια επίσημης επισκεψής του στην Ελλάδα.

Στις 26 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε στο Ε.Μ.Ε. επίσκεψη και  ξενάγηση στα μέλη της Ένωσης Φίλων Ακρόπολης.

 

 • Στις 19 Φεβρουαρίου 2013, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στους χώρους του ΕΜΕ από τη Διευθύντρια του ΕΜΕ κα Ζανέτ Μπαττίνου, ο Καναδός πρέσβης κος Robert Peck και η κα Ζωή Δελήμπαση, Υπεύθυνη Πολιτικών και Δημοσίων Υποθέσεων, Υπηρεσία Εξωτερικής Πολιτικής και Διπλωματίας. Κατά την περιήγησή τους στο χώρο της μόνιμης έκθεσης του μουσείου οι εκλεκτοί επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα τρέχοντα προγράμματα και τις δράσεις του Μουσείου.2012
 

 • Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2012 επισκέφτηκαν το Μουσείο η Πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα κα Melitta Schubert και ο πληρεξούσιος υπουργός και Deputy Head of Mission κος Gerhard Eisl. Η Δ/ντρια του Ε.Μ.Ε. κα Ζ. Μπαττίνου καλωσόρισε τους διακεκριμένους επισκέπτες και τους ξενάγησε στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου, ενώ μετά το πέρας της περιήγησής τους, τους παρουσίασε το εκπαιδευτικό έργο του Ε.Μ.Ε., καθώς και τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 • Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012  επισκέφτηκε το Μουσείο μας αντιπροσωπία του CRIF (Conseil Représentatif des Institutions juives de France) στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Η διευθύντρια του ΕΜΕ, κ. Ζανέτ Μπαττίνου καλωσόρισε τους διακεκριμένους επισκέπτες και τους ξενάγησε στις εκθέσεις του Μουσείου, τους παρουσίασε το εκπαιδευτικό έργο του ΕΜΕ καθώς και τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
   
 • Tην Παρασκευή 4 Μαΐου 2012, 50 εκπρόσωποι του Young Leadership Program των Jewish Federations of North America επισκέφτηκαν το Μουσείο μας. Μετά το πέρας της ξενάγησής τους, ακολούθησε ομιλία από την κ. Ροζίνα Ασσέρ - Πάρδο για την εμπειρία της ως κρυμμένο παιδί στα χρόνια της κατοχής. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν και το προσωπικό ημερολόγιο της κ. Ασσέρ - Πάρδο.

 • Στις 22 Μαρτίου 2012 επισκέφτηκε το μουσείο μας η Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας του Ισραήλ, κ. Orit Noked  Η επίσκεψη της κ. Noked ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα.
 • Στις 19 Φεβρουαρίου 2012 επισκέφτηκε το μουσείο μας o Διευθυντής του Hall of Names και της Central Database of Shoah Victim Names  του Yad Vashem κ. Alexander Avram.

2011
 

 • Στις 22 Νοεμβρίου επισκέφτηκε το Μουσείο ο  Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Danny Ayalon, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα. 

 • Στις αρχές Νοεμβρίου η νέα Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Τάμμυ Μπεν Χαίμ, επισκέφτηκε το Μουσείο.
 • Στις 14 Σεπτεμβρίου, 32 μέλη του οργανισμού Jewish Federations of North America επισκέφτηκαν το Μουσείο στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης τους στην Ελλάδα.
 • Στις 12 Απριλίου 2011 επισκέφτηκε το Μουσείο ο Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ. Ο κ. S. Mizezhnikov ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Μουσείο, ο κ. S. Mizezhnikov ξεναγήθηκε από την Διευθύντρια του ΕΜΕ κ. Ζ. Μπαττίνου. Η κ. Μπαττίνου τον ενημέρωσε για το έργο και τις δράσεις του Μουσείου, για τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει και προσφέρει, καθώς και για τις διακρίσεις που έχει λάβει. Το ΕΜΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του Δ.Σ. του ΕΜΕ, κ. Μ. Μάτσα, τον κ. Γ. Νατάν, ταμία του Δ.Σ. αλλά και πρόεδρο του  Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων του ΕΜΕ και τον κ. Β. Αλμπάλα, μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρο της Ι. Κ. Αθηνών.
 • Στις 14 Φεβρουάριου επισκέφτηκε το Μουσείο μας ο κ. Wareen L. Miller, πρόεδρος της U.S.A. Commission for the Preservation of Amerca's Heritage Abroad.

 • Στα πλαίσια της επίσκεψή τους στην Ελλάδα και το Ισραήλ,  70 ηγέτες Εβραϊκών Οργανισμών από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, που εκπροσωπούν την Conference of the Major American Jewish Organizations, το European Jewish Congress (EJC), το European Council of Jewish Communities (ECJC) και το Ευρωασιατικό Εβραϊκό Συμβούλιο (EAJC), επισκέφθηκαν και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.

 • Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011, επισκέφτηκε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.  Η Διευθύντρια του Μουσείου, κ. Ζανέτ Μπαττίνου, τον ξενάγησε στους χώρους του μουσείου, απάντησε στις ερωτήσεις του και τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητές του Ε.Μ.Ε. Ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε θαυμασμό μαθαίνοντας ότι η εβραϊκή παρουσία στον ελλαδικό χώρο εντοπίζεται ήδη από την ύστερη αρχαιότητα και ότι είναι η παλαιότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πλούσια συλλογή του Μουσείου, το πρόγραμμα και το έργο του,καθώς και για τις συνεργασίες του με μουσεία και ιδρύματα του Ισραήλ. Το Ε.Μ.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ. Σ. κ. Μάκη Μάτσα και από το μέλος του Δ. Σ., κ. Μωυσή Κωνσταντίνη.

2010
 

 • Το Νοέμβριο  επισκέφτηκε το μουσείο μας ένα γκρουπ Iσραηλινών δημοσιογράφων. Η επίσκεψη τους ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της προσπάθειας σύσφιξης των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Στις 15 Οκτωβρίου, ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Daniel B. Smith και η σύζυγός του, επισκέφτηκαν το Μουσείο μας. 
 • Στις 7 Σεπτεμβρίου, επισκέφτηκε το Μουσείο μας ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Arye Mekel με την σύζυγό του. 

 • Την Δευτέρα 16 Αυγούστου, επισκέφτηκε το Μουσείο μας ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu με την σύζυγο του Sarah.

 

Στις 14 Μαΐου ο αμερικανός πρέσβης Daniel V. Speckhard επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στη μόνιμη έκθεση του Ε.Μ.Ε. από τη δ/ντρια του Μουσείου Ζανέτ Μπαττίνου. Ο κ. Speckhard, μετά το πέρας της ξενάγησής του, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ε.Μ.Ε. Σαμουήλ Μάτσα, κατά την οποία και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


 

2009

 • Στις 17 Μαρτίου επίσκεφτηκε το Μουσείο μας ο διάσημος τραπεζίτης και προέδρος του Ομίλου Rothschild, βαρόνος David de Rothschild.

 

2007

 • Στις 31 Οκτωβρίου  επισκέφθηκε το Ε.Μ.Ε. ο Christoff Farnaud, νέος πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα.
 • Στις 22 Οκτωβρίου  το Μουσείο υποδέχθηκε τον Christian Kennedy, ειδικό απεσταλμένο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Ολοκαυτώματος. Έπειτα από ξενάγηση με ειδική αναφορά στα προγράμματα, εκδόσεις και εκδηλώσεις του Μουσείου.
 • Στις 20 Απριλίου ο Greg Matsson, επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στο International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research, ξεναγήθηκε στο Ε.Μ.Ε. Ακολούθησε συνάντηση και συζήτηση με τον επικεφαλής και μέλη της ελληνικής αποστολής στον ίδιο οργανισμό.
 • Στις 18 Απριλίου, στο πλαίσιο επίσκεψης αντιπροσωπείας του οργανισμού AIPAC (Αμερικανο-Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων) στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη ξενάγηση στο Μουσείο και ταυτόχρονη παρουσίαση της μακραίωνης ιστορίας των Εβραίων στην Ελλάδα.

 • Στις 16 Φεβρουαρίου ξεναγήθηκε στη μόνιμη έκθεση και ενημερώθηκε για τα προγράμματα του Μουσείου σχετικά με το Ολοκαύτωμα και τη διδασκαλία του στην Ελλάδα ο λόρδος Greville Janner, μέλος της Βουλής των Λόρδων του βρετανικού Κοινοβουλίου.


 • Στις 3 Ιανουαρίου επισκέφθηκε το Ε.Μ.Ε. ο Claude Singer, επικεφαλής της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του οργανισμού International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research, και η σύζυγός του Patricia Hidiroglou, καθηγήτρια του Ρωμανιώτικου Εβραϊσμού στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.


 

2006

 • Η κυρία Simone Veil, Πρόεδρος της “Fondation pour la Memoire de la Shoah” (πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Υπουργός της Επικρατείας της Γαλλίας).

 • H κυρία Gilla Katsav, σύζυγος του Ισραηλινού προέδρου, Moshe Katsav. 

 

 • Οργανωμένη ξενάγηση για τους Γραμματείς Α' των ξένων Πρεσβειών στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Sylvia Barouch Berladski, Γραμματέως Α' της Πρεσβείας του Ισραήλ. Την ξενάγηση ακολούθησε κοκτέιλ στο χώρο της βιβλιοθήκης του Ε.Μ.Ε.
 • Ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Αλί Γιαχία επισκέφτηκε το Ε.Μ.Ε. Αφού ξεναγήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους και ενημερώθηκε για τις εκπαιδευτικές και πολιτισμικές δράσεις του Μουσείου, ακολούθησε συνάντηση με τα μέλη των Δ.Σ. του Ε.Μ.Ε και του Συλλόγου Φίλων, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα και προτάσεις κοινού ενδιαφέροντος

 

2005

 • Μέλη της Πολωνικής Προεδρίας του International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research. Η κ. Daria Nalecz, Πρόεδρος, η κ. Martina Majewska, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, και ο κ. Karel Fracapane, Γενικός Υπεύθυνος του Οργανισμού.

 • Ο διεθνούς φήμης Ισραηλινός επιστήμονας Ααρών Τσεχάνοβερ, ο οποίος έχει βραβευτεί με Νόμπελ Χημείας και ήταν στην Ελλάδα για να αναγορευτεί επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

2004

 • Μέλη της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας.
 • Μέλη της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
 • 20 άτομα της American Jewish Committee.
 • Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου.
 • Τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου.
 • Φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Φοιτητές από τα Τμήμ
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts