Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Εκθέσεις > Περιοδεύουσες Εκθέσεις
  Περιοδεύουσες Εκθέσεις

«Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση»

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, οι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους στη Νέα Υόρκη, σε στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς Φίλους του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, εγκαινίασαν την έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» σε χώρους του Γενικού Προξενείου.  

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, εγκαινιάσθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, κοντά στο Καρπενήσι, Ν. Ευρυτανίας η περιοδεύουσα εκδοχή της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», η οποία θα φιλοξενήθεί στο Μουσείο έως την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017.

 

«Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση»
 

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, εγκαινιάστηκε η περιοδεύουσα εκδοχή της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Ραβίνος Λάρισας κ. Ηλίας Σαμπετάι, εκπρόσωποι των Τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου. 

 

 

Την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 στην Washington Hebrew Congregation, Washington DC, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της περιοδεύουσας έκθεσης του ΕΜΕ «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και παραπάνω από 150 εκλεκτούς καλεσμένους. Η Έκθεση παρουσιάστηκε στην Ουάσιγκτον από τo Γραφείο Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας και πραγματοποιήθηκε χάρη στην γενναιόδωρη χορηγία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς και στη στήριξη του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, της ΑΧΕΠΑ, της οργάνωσης B’nai B’rith International, των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας και του εστιατορίου Black Olive. Η έκθεση διήρκησε μέχρι τις 31 Μαΐου 2015.«Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση»
 

Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014, εγκαινιάσθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης η περιοδεύουσα εκδοχή της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο έως την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015. Τη βραδιά των εγκαινίων παρευρέθηκαν γύρω στα 70 άτομα στους χώρους του Μουσείου, ενώ μια συνέντευξη τύπου είχε δοθεί νωρίτερα από τη διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος κ. Ζ. Μπαττίνου, τον Ιστορικό και επιμελητή της έκθεσης κ. Ι. Χανδρινό και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Ν. Σαλτιέλ.

Ιερά και Σύμβολα. Οι Συναγωγές της Ελλάδας      

Η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε  συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών  παρουσιάστηκε στα Γιάννενα Έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας των Σαμουήλ Νεγρίν και Ιωάννη Παναγάκου με τίτλο: “Ιερά και Σύμβολα. Οι Συναγωγές της Ελλάδας”

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και διήρκεσε από τη Δευτέρα, 14 Mαρτίου έως το Σάββατο, 14 Μαΐου  2011.         
Πρόκειται για τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Οι Συναγωγές της Ελλάδας: Φως και Σκιές», η οποία είχε παρουσιαστεί  στον Χώρο Σύγχρονης Τέχνης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος το 2005. Το εκθεσιακό υλικό αποτελείται από  είκοσι τρεις (23) ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έργα των Σαμουήλ Νεγρίν και Ιωάννη Παναγάκου, οι οποίοι ταξίδευσαν σ’ όλη την Ελλάδα, και αποτύπωσαν με τον φακό τους την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των Συναγωγών. Απόφοιτοι της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, οι δύο καλλιτέχνες αποκαλύπτουν μέσα από ευφάνταστες εναλλαγές φωτός και σκιάς, το απόκοσμο περιβάλλον αυτών των τόπων πίστης και λατρείας, καθιστώντας τους επισκέπτες κοινωνούς της ηρεμίας και γαλήνης που αποπνέουν.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες των Συναγωγών των Ιωαννίνων, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, της Λάρισας, των Τρικάλων, της Ρόδου, της Βέροιας, της Χαλκίδας και της Κέρκυρας. Ειδικότερα για τα Ιωάννινα, όπου υπήρχε μια ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα, η φιλοξενία της συγκεκριμένης έκθεσης είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού συνοδεύτηκει από αυθεντικά λατρευτικά σκεύη και αντικείμενα, τα οποία παραχωρήθηκαν από την Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων για όσο διάστημα διήρκεσε η έκθεση. Επίσης προβλήθηκαν εικόνες από τη ζωή της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων του περασμένου αιώνα ενώ ακούγονταν σεφεραδίτικοι και ρωμανιώτικοι ύμνοι.

Συγχρόνως το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών θα προχωρήσε στη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων, συναφών με το θέμα της έκθεσης.
Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων: Καταδιωκόμενοι και σωτήρες

Η έκθεση «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων: Καταδιωκόμενοι και Σωτήρες», η πρώτη μεγάλη διεθνής περιοδεύουσα έκθεση του ΕΜΕ για το Ολοκαύτωμα, δημιουργήθηκε μετά από πρόσκληση και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. το 2000 και εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στο Στρασβούργο, Πόλη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Φεβρουάριο 2001 στο Mέγαρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποσπώντας θερμές κριτικές. 

Ενσωματώνοντας ήδη υπάρχον υλικό, καθώς και τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, η έκθεση διαρθρώθηκε σε 18 θεματικές ενότητες, με δίγλωσσα κείμενα και 170 φωτογραφίες εγγράφων, ντοκουμέντων και αντικειμένων της εποχής, από τη συλλογή και το αρχείο του Μουσείου.

Εκτός από την αφήγηση των γεγονότων, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες παρουσιάστηκαν οι πρωταγωνιστές του δράματος, οι Έλληνες Εβραίοι και οι χριστιανοί συμπατριώτες τους που προσπάθησαν να τους συνδράμουν.

Το υλικό μοιράστηκε σε μεγάλο αριθμό πανώ και συνοδεύτηκε από προβολή διαφανειών και τρισδιάστατα αντικείμενα τέχνης από σύρμα και μέταλλο, δημιουργώντας ένα επιβλητικό και εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η έκθεση παρουσιάστηκε επίσης στην Κοπεγχάγη (21 μέχρι τις 30 Μαΐου 2001 στο συναυλιακό χώρο Old Fellow Palace, στο κέντρο της πόλης), στη Θεσσαλονίκη (16 ως 30 Ιουνίου 2003 στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου) και στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής στις 27 Ιανουαρίου 2004, στο πλαίσιο τελετής για την καθιέρωση της 27ης Ιανουαρίου ως Επίσημης Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος.


Οι Εβραίοι της Ελλάδας: 2300 χρόνια ιστορίας και παράδοσης

Η έκθεση παρουσιάστηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάδα, Τιμώμενη Χώρα στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2001», από 13 Σεπτεμβρίου ως 11 Νοεμβρίου 2001, και φιλοξενήθηκε σε χώρους του Εβραϊκού Μουσείου Φρανκφούρτης.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στοιχεία από τις δύο εβραϊκές παραδόσεις που άνθισαν στην Ελλάδα: τη ελληνόφωνη αρχαία ρωμανιώτικη παράδοση, και τη σεφαραδίτικη ισπανόφωνη, από την Ιβηρική Χερσόνησο. Εκτός από την ιστορία, η έκθεση διερεύνησε θέματα όπως θρησκευτική παράδοση, συναγωγική αρχιτεκτονική, καθημερινή ζωή, ενδυμασία, οικιακή λατρεία, κοινοτική οργάνωση, επαγγελματικός βίος, εκπαίδευση, γλώσσα, τέχνες και γράμματα. Το υλικό συνοδεύθηκε από επεξηγηματικά κείμενα, στα γερμανικά και αγγλικά.

Περισσότερα από 55 πρωτότυπα αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν μια αυθεντική εικόνα αυτής της ξεχωριστής μεσογειακής παράδοσης. Πλαισιώθηκαν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες, σχέδια και αντίγραφα αντικειμένων.

Η έκθεση επενδύεται ηχητικά με ακούσματα, από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, ενώ συγχρόνως προβάλλονται διαφάνειες από το αρχείο του Μουσείου, με πρόσωπα και καθημερινές εικόνες του ελληνικού εβραϊσμού κατά τον 19ο και 20ο αι.


Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής

Η έκθεση «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» διερευνά το θέμα των κρυμμένων εβραιόπαιδων της Κατοχής, μέσα από δέκα έξι ιστορίες παιδιών από όλο τον ελλαδικό χώρο, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τις εμπειρίες, εξελίξεις και καταλήξεις που βίωσαν αυτά τα άτυχα «παιδιά του πολέμου». Μετά από τη μεγάλη επιτυχία της, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος αποφάσισε να δημιουργήσει μία εύκολα μεταφερόμενη μορφή της, με σκοπό την παρουσίασή της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης σε αυτή την ανανεωμένη περιοδεύουσα μορφή έγινε στις 27 Ιανουαρίου 2005, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, στο πρώτο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά, η έκθεση παρουσιάστηκε ξανά στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Δεύτερου Σεμιναρίου για Εκπαιδευτικούς, εμπλουτισμένη με τρεις νέες ιστορίες κρυμμένων παιδιών. Στις 30 Ιανουαρίου 2006 παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Θυμάτων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-'44

Η έκθεση αυτή, βασισμένη σε πρωτότυπο υλικό και καρπός μακροχρόνιας έρευνας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του Δεύτερου Σεμιναρίου για Εκπαιδευτικούς, το 2005, και στις 30 Ιανουαρίου 2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Θυμάτων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Η έκθεση διερευνά την κατάσταση της Ελλάδας στην Κατοχή, τη διαίρεση σε τρείς ζώνες κατοχής και τα πρώτα αντισημιτικά μέτρα των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας τη χρονολογική σειρά των γεγονότων παρουσιάζει τις τύχες των εβραϊκών κοινοτήτων σε όλο τον ελλαδικό χώρο, ενώ συγχρόνως κάνει αναφορά σε όσους διέφυγαν προς τα βουνά ή στη Μέση Ανατολή και σε όσους κρύφτηκαν με τη βοήθεια συμπατριωτών τους. Επίσης, εξετάζει θέματα όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι επιζήσαντες, οι Δίκαιοι των Εθνών και η κατάσταση των κοινοτήτων που ανασυστάθηκαν μετά τον πόλεμο.

Ενημερωτικά κείμενα με πλούσιο πληροφοριακό περιεχόμενο συνοδεύουν το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης.

Δύο εκθέσεις του Ε.Μ.Ε. για το Ολοκαύτωμα

Στις 30 Ιανουαρίου 2006, σε εκδήλωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τιμήθηκε η Εθνική Ημέρα Μνήμης Θυμάτων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος συμμετείχε στη διοργάνωση, παρουσιάζοντας δύο περιοδεύουσες εκθέσεις υπό τον γενικό τίτλο «Η Ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα». Η παρουσίασή τους έγινε δυνατή χάρη στην τιμητική πρόσκληση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και στην ευγενική χορηγία του οργανισμού Claims Conference Committee.
Η πρώτη από τις δύο εκθέσεις φέρει τον τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων: Καταδιωκόμενοι και Σωτήρες» και αποτελεί μια εισαγωγή στα γεγονότα της περιόδου 1941 - 1944, παρουσιάζοντας το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο που οδήγησε στον εκτοπισμό και την εξόντωση χιλιάδων συμπολιτών μας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» διερευνά το θέμα των Εβραιόπουλων, που κατάφεραν, εν μέσω τεραστίων κινδύνων, να επιβιώσουν κρυπτόμενα.
 

Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts