Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Εκθέσεις > Προσωρινές Εκθέσεις > Συμμετοχές σε 'Αλλες Εκθέσεις
  Συμμετοχές σε 'Αλλες Εκθέσεις

2017

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος θα συμμετέχει σε μια περιοδεύουσα έκθεση για την Ιστορία του Άουσβιτς που θα εγκαινιαστεί στο El Centro de Exposiciones Arte Canal στις 2 Οκτωβρίου 2017, στη Μαδρίτη, με το δανεισμό μια φωτογραφίας του Αλμπέρτο Ερρέρα από τη Λάρισα, που συμμετείχε στην εξέγερση των κρατουμένων στο στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Την έκθεση επιμελείται ο καθηγητής Robert Jan van Pelt, του Πανεπιστημίου του Waterloo στον Καναδά, και οργανώνεται σε συνεργασία του Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ, του Μνημείου και Μουσείου του Άουσβιτς – Μπιρκενάου στο Oswiecim, του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον και της Βιβλιοθήκης Wiener στο Λονδίνο. «Menorah: Worship, History and Myth»

Συμμετοχή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος στην περιοδική έκθεση «Menorah: Worship, History and Myth» (11/05 – 23/07/2017) με δυο Αλεφιότ, πιστοποιητικά περιτομής από τα Ιωάννινα στο Μουσείου του Βατικανού (Braccio di Carlo Magno). Την έκθεση διοργανώνει το Εβραϊκό Μουσείο της Ρώμης και Μουσείο του Βατικανού. 


Μόνιμη έκθεση του House of European History

Συμμετοχή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος στην μόνιμη έκθεση του House of European History στις Βρυξέλλες με ένα αντικείμενο, ένα κίτρινο αστέρι από την περιόδου της κατοχής στην Θεσσαλονίκη. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 6 Μαΐου 2017.  

«Την Επαύριον του Ολοκαυτώματος»

Συμμετοχή του ΕΜΕ στην Έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Θεσσαλονίκης «Την Επαύριον του Ολοκαυτώματος», με αρχειακό υλικό. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 29 Ιανουαρίου 2017.
ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα. 

Συμμετοχή του ΕΜΕ στην έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και  θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2017.«ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ….. ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ»

 
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, η Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ», διοργανώσε στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου 2017, μια ιστορική έκθεση βασισμένη στη σκοτεινή περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα με τίτλο: «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ….. ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ». Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στην προσπάθεια αυτή παρουσιάζοντας την έκθεση: «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-'44». Η έκθεση αυτή, βασισμένη σε πρωτότυπο υλικό και καρπός μακροχρόνιας έρευνας,  διερευνά την κατάσταση της Ελλάδας στην Κατοχή, τη διαίρεση σε τρείς ζώνες κατοχής και τα πρώτα αντισημιτικά μέτρα των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας τη χρονολογική σειρά των γεγονότων παρουσιάζει τις τύχες των εβραϊκών κοινοτήτων σε όλο τον ελλαδικό χώρο, ενώ συγχρόνως κάνει αναφορά σε όσους διέφυγαν προς τα βουνά ή στη Μέση Ανατολή και σε όσους κρύφτηκαν με τη βοήθεια συμπατριωτών τους. Επίσης, εξετάζει θέματα όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι επιζήσαντες, οι Δίκαιοι των Εθνών και η κατάσταση των κοινοτήτων που ανασυστάθηκαν μετά τον πόλεμο. Ενημερωτικά κείμενα με πλούσιο πληροφοριακό περιεχόμενο συνοδεύουν το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης.


2016

ΡΕ-culture 4 


Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στην έκθεση «Τζούλιο Καϊμη» στο ΡΕ-culture 4 στην Πάτρα (3 Οκτωβρίου – 30 Δεκεμβρίου 2016) με 11 έργα του καλλιτέχνη.


«Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση»
 
Για δεύτερη χρονιά το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, συμμετείχε με αντικείμενα και υλικό σχετικό με την Ιστορία της Απελευθέρωσης της Αθήνας το 1944. Δείτε εδώ πληροφορίες σχετικές με την έκθεση.


2015


«Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση»
 
Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, συμμετείχε με αντικείμενα και υλικό σχετικό με την Ιστορία της Απελευθέρωσης της Αθήνας το 1944. Δείτε εδώ πληροφορίες σχετικές με την έκθεση.

 2014

Αρμαγεδδών – Εβραϊκή Ζωή και Θάνατος στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Περίπου 350,000 Εβραίοι στρατιώτες έλαβαν μέρος στον πόλεμο γεμάτοι ενθουσιασμό και πατριωτισμό για τον αυτοκράτορα και την πατρίδα. Όμως η λαίλαπα του πολέμου εισέβαλε στα σπίτια και στις συναγωγές της Γαλικίας και έφερε τον θάνατο και την εξορία. Οδήγησε, επίσης, στο τέλος τους τα παλαιά συστήματα, ήτοι της μοναρχίας του Δουνάβεως και της τσαρικής Ρωσίας, ενώ έδωσε ώθηση στη δημιουργία νέων κρατών και ριζοσπαστικών πολιτικών κινημάτων στα οποία οι Εβραίοι δεν είχαν καμμία θέση. Η νέα γενιά αντέδρασε τη στροφή της προς τον Σοσιαλισμό και το Σιωνισμό. 
 
Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στις 2 Απριλίου 2014, εξετάζει τα κατακλυσμιαία γεγονότα της εποχής: την αφοσίωση των Εβραίων της Αυστρίας στον αυτοκράτορα, τα μέτωπα του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη και τους Αγίους Τόπους, τις αλλαγές στην κοινότητα της Βιέννης, τον αντισημιτισμό απέναντι στους στρατιώτες και το έργο των ραβίνων στα πεδία μαχών, την μεταπολεμική επανάσταση και τον πασιφισμό, καθώς και την Ομοσπονδία των Εβραίων Στρατιωτών του Μετώπου στη δεκαετία του 1930. Παράλληλα, περιλαμβάνονται και οι βιογραφίες εξεχουσών προσωπικοτήτων. Εκτός από τα παραπάνω, η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα εβραϊκής θρησκευτικής τέχνης (Judaica), στρατιωτικά ενθυμήματα, έργα τέχνης, αφίσες, έγγραφα και πλείστες φωτογραφίες.
 
Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε  ενεργά σε αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση με το δανεισμό οκτώ (8) πρωτότυπων αντικειμένων από τις αποθήκες των συλλογών του, τα οποία συνδέονται άμεσα με το θέμα της και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.
 
Την έκθεση συνόδευε έντυπη έκδοση υπό τον τίτλο Weltuntergang– Jüdisches Leben und Sterbenim Ersten Weltkrieg (στα γερμανικά). Διάρκεια έκθεσης: 03 Απριλίου 2014 – 14 Σεπτεμβρίου 2014.


2012
 

Από τις 25 Ιουνίου παρουσιάστηκε στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων η έκθεση «Μια ιστορία από φως, στο φως». Η έκθεση είχε φιλοξενηθεί ήδη στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη και άνοιξε τις πύλες της και για το αθηναϊκό κοινό. Το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στην έκθεση με το δανεισμό 7 αντικειμένων από τη συλλογή του στα πλαίσια της ενότητας ο Φωτισμός στον Εβραϊκό κόσμο.2011
 

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η έκθεση  Η έκθεση επιχειρεί να ανασυνθέσει το παλίμψηστο της μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας, με οδηγούς τα απτά ή λανθάνοντα «ανεξίτηλα σημάδια» της πολύχρονης εβραϊκής παρουσίας στην πόλη. Εκτός από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Εβραϊκό Μουσείο, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την έκθεση αυτή συνεργάστηκε και το ΕΜΕ με την επιλογή και αποστολή 72 σχετικών φωτογραφιών από το Φωτογραφικό του Αρχείο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Σεμπτεμβρίου 2012.

 

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την έκθεση «Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, η Ιστορικός Τέχνης Αλεξάνδρα van der Staaij μίλησε για τους Εβραίους Καλλιτέχνες της Συλλογής: Moise Kisling, Ossip Zadkine, Jules Pascin, Mela Muter, Victor Brauner, Man Ray, Arik Brauer, Sam Frances, Daniel Spoerri, Ronald Brooks Kitaj. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.

2010

Τον Δεκέμβριο η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών παρουσιάσαν την θεματική έκθεση με τίτλο Του Κόσμου τα Τάματα. Το τάμα, συνήθης διαδικασία στις θρησκευτικές ιεροτελεστίες πολλών αρχαίων πολιτισμών, παραμένει ακόμα και σήμερα διαδεδομένη αφιερωματική πρακτική. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν τάματα απ’ όλο τον κόσμο και σύγχρονες αφιερωματικές. Τα εκθέματα προέρχονταν από τη Συλλογή ταμάτων του Νίκου Παπαγεωργίου, του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νομπέλ, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο  Κρεσόφ της Πολωνίας και την 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.2006

Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στο πλαίσιο των στόχων του και συνδράμοντας την Ελληνική Κοινότητα του Μοντρεάλ στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της οργάνωσε έκθεση με θέμα: « Οι Μαρτυρίες και Εικόνες Εποποίιας 1940». Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στους αγώνες των Ελλήνων κατά του Άξονα (1940-44) και εγκαινιάσθηκε στις 15/09/06 από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλο. Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχώρισε το αφιέρωμα στα δεινά των Εβραίων της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην υποστήριξή τους από Έλληνες Χριστιανούς. Παρουσιάστηκε το κείμενο της έκκλησης-διαμαρτυρίας του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και πολλών επιφανών Ελλήνων για τον «εκτοπισμό» των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, φωτογραφίες από τις συλλήψεις τους στα Ιωάννινα, Διδυμότειχο, Θεσσαλονίκη, καθώς και ψεύτικες ταυτότητες όπου αναγράφονταν ως θρήσκευμα: Χριστιανός Ορθόδοξος, όλα ευγενική προσφορά του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Το αφιέρωμα προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στους επισκέπτες.2005


Στις 10 Μαΐου 2005 εγκαινιάστηκε στο Βερολίνο το Μνημείο Ολοκαυτώματος. Σε αίθουσα του εκθεσιακού χώρου παρουσιάζονται ιστορίες οικογενειών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, μια από τις οποίες είναι η ιστορία της οικογένειας της κ. Ευτυχίας Νάχμαν από τα Ιωάννινα. Για την επιλογή και την δημιουργία της παρουσίασης αυτής συνεργάστηκε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, παραχωρώντας την μαρτυρία της κ. Νάχμαν και σχετικό φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία του. Επίσης, πληροφοριακό υλικό για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα προγράμματα του Ε.Μ.Ε. σε σχέση με το Ολοκαύτωμα, παρουσιάζεται στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μνημείου.

2004

Σε έκθεση στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης με παρουσιάσεις των συμμετεχόντων στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, το Εβραϊκό Μουσείο συμμετείχε με poster και φωτογραφικό υλικό από μουσειο-παιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου, το οποίο βασίστηκε στην έκθεση «Διάλογος με ένα Μουσείο».


2003

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε σε εκθέσεις και εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 90 χρόνων από την εν σωμάτωση των Ιωαννίνων στην Ελλάδα με την έκθεσή του «Η Εβραϊκή Κοινότητα Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο», που παρουσιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.
2002

Το Εβραϊκό Μουσείο συμμετείχε σε μια εκτεταμένη έκθεση του Ιστορικού Μουσείου του Βερολίνου, με τίτλο «Ολοκαύτωμα - Ο εθνικοσοσιαλιστικός φόνος των λαών και τα χαρακτηριστικά της ενθύμησης» (16 Ιανουαρίου - 9 Απριλίου 2002), με το δανεισμό ενός σακακιού από στολή κρατουμένου του Άουσβιτς.

2001

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης με την περιοδεύουσα έκθεση «Οι Εβραίοι της Ελλάδας: 2300 Χρόνια Ιστορίας και Παράδοσης», την έκθεση τέχνης «Μνήμη» και συναυλία παραδοσιακών Ρωμανιώτικων και Σεφαραδίτικων τραγουδιών.


2000
 

  • Οικιακά αντικείμενα σχετιζόμενα με τις εβραϊκές γιορτές, από τη συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου, φιλοξενήθηκαν στο Παιδικό Μουσείο Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματός του «Συλλογές από άλλα Μουσεία», το Δεκέμβριο.
  • Στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα μουσεία διεθνώς, το Ε.Μ.Ε δάνεισε ένα πάνινο κίτρινο «Άστρο του Δαυίδ», μετά από αίτηση του Imperial War Museum (Αυτοκρατορικού Πολεμικού Μουσείου) του Λονδίνου. Βασισμένο σε διετές προσωρινό δάνειο, που έχει ήδη ανανεωθεί, το άστρο αποτελεί μέρος της μόνιμης έκθεσης του I.W.M. για το Ολοκαύτωμα, η οποία εγκαινιάστηκε το 2000.


1999

  • Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσκλήθηκε και έλαβε μέρος με υλικό από το αρχείο του σε τέσσερις φωτογραφικές εκθέσεις που έγιναν σε σχολεία, πνευματικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  • Μετά από πρόσκληση του Κ.Ι.Σ.Ε. το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στους εορασμούς για τον επανεγκαινιασμό της Ρωμανιώτικης Συναγωγής των Χανίων στην Κρήτη από 8-10 Οκτωβρίου, με πληροφοριακό υλικό.
  • Στο πρόγραμμα «Το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα» που οργάνωσε το U.S. Holocaust Memorial Museum της Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε με αντιπροσωπευτικό υλικό από το φωτογραφικό αρχείο του με δύο τρόπους: Α) Φωτογραφίες από τα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής συμπεριλήφθηκαν στην Ιστοσελίδα που οργανώθηκε από το Μουσείο Ολοκαυτώματος ειδικά γι αυτό το πρόγραμμα, και Β) Φωτογραφικές αποτυπώσεις παλαιών συναγωγών της Θεσσαλονίκης ενσωματώθηκαν από τον αρχιτέκτονα και Ερευνητή Δρ. Ηλία Μεσσίνα, στην έκθεσή του «Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης: Καταστροφή και Ανασυγκρότηση» Η έκθεση αυτή είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ. Τώρα βρίσκεται στο «Κέντρο Σπύρου Βρυώνη για τη μελέτη του Ελληνισμού» στην Καλιφόρνια όπου θα εκτεθεί μόνιμα.
  • Το Νοέμβριο, μετά από πρόσκληση της Βουλής των Ελλήνων, το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε εκτεταμένη έκθεση με τίτλο «Θράκη, 80 χρόνια από την Ενσωμάτωση στην Ελλάδα», με φωτογραφικό υλικό από τις εβραϊκές κοινότητες της Θράκης. Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος.
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts