Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Εκπαίδευση > Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δραστηριότητες > Προηγούμενες Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
  Προηγούμενες Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

2017


Συμμετοχή του Ε.Μ.Ε. στο πρόγραμμα Crocus για πέμπτη συνεχή χρονιά: Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 11 έως 18 ετών, αποτελεί δραστηριότητα σε πολλά σχολεία από όλον τον κόσμο, τα οποία συμμετέχουν σε αυτό εδώ και αρκετά χρόνια. Το πρόγραμμα Crocus είναι ένας απτός τρόπος να γνωρίσουν οι νέοι άνθρωποι το θέμα του Ολοκαυτώματος και να ενισχυθεί η γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας. Ο Οργανισμός παρέχει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και πληροφορίες οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τους δασκάλους κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Συνολικά έχουν πραγματοποιήσει το πρόγραμμα πάνω από 450 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.Στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που, σύμφωνα με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, έχει οριστεί να είναι η 27η Ιανουαρίου κάθε έτους, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάζει την περιοδική έκθεση: «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων - Αντικειμένων Μνήμη» και «Γιοσέφ Ελιγιά, ο Ποιητής της Λίμνης» και προσέφερε σε σχολεία, ενήλικο κοινό και οικογένειες, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές, ξεναγήσεις και εργαστήρια από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Μαΐου 2017.

2016

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσέφερε δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, δραστηριότητες και ξεναγήσεις για οικογένειες και σχολικές ομάδες και ενήλικο κοινό: α) «Eβραιόπουλα  σε αναζήτηση καταφυγίου στη διάρκεια της Κατοχής» - στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με τις ιστορίες παιδιών και των οικογενειών τους που την περίοδο της Κατοχής διώχθηκαν και υποχρεωθήκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους και τις πόλεις τους για να σωθούν. Λόγω της διαφορετικής τους θρησκείας αναγκάστηκαν να κρυφτούν ή να περιοριστούν σε «γκέτο» και να εκτοπιστούν σε στρατόπεδα εξόντωσης και β) Ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή Ολοκαυτώματος του Ε.Μ.Ε. Ενώ την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου οι δραστηριότητες επαναλήφθηκαν.


Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της κοινής δράσης πολιτισμού 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Δήμου Αθηναίων - Ηρακλειδών 66, ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός) που οργάνωσε το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθήνας, παρουσιάζοντας δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσέφερε δωρεάν οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Μήλο με μέλι για γλυκιά χρονιά» που απευθυνόταν σε οικογένειες με παιδιά, ηλικίας από 6 έως 12 ετών.


Επισκέψεις μαθητών στο στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπιρκενάου. Συνεχίζοντας τις προηγούμενες επιτυχημένες  επισκέψεις μαθητών στο Ναζιστικό στρατόπεδο, πραγματοποιήθηκαν και φέτος δύο επισκέψεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε 22-24 Ιουνίου, ενώ η δεύτερη 27-29 Ιουνίου 2016.


Συμμετοχή του Ε.Μ.Ε. στο πρόγραμμα Crocus για τέταρτη συνεχή χρονιά: Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 11 έως 18 ετών, αποτελεί δραστηριότητα σε πολλά σχολεία από όλον τον κόσμο, τα οποία συμμετέχουν σε αυτό εδώ και αρκετά χρόνια. Το πρόγραμμα Crocus είναι ένας απτός τρόπος να γνωρίσουν οι νέοι άνθρωποι το θέμα του Ολοκαυτώματος και να ενισχυθεί η γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας. Ο Οργανισμός παρέχει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και πληροφορίες οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τους δασκάλους κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Συνολικά έχουν πραγματοποιήσει το πρόγραμμα πάνω από 400 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εβραϊκού Πολιτισμού 2016, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσέφερε δωρεάν εκπαιδευτικό προγράμματα, για οικογένειες και ενήλικο κοινό με τίτλο: Εβραϊκή γλώσσα, Ισπανοεβραική, Γραικο-ιουδαική διάλεκτος (11:00 - 12:00 και 12:30 -13:30). Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουμε, να ακούσουμε και να πειραματιστούμε μαζί πάνω στην εβραϊκή γλώσσα την ιστορία της την εξέλιξη, τις  επιρροές που έχει ανάλογα με την χώρα προέλευσης. Το αλφάβητο και η γραφή δυσκολίες ομοιότητες διαφορές. Συμβολικά γράμματα αλλά και λέξεις  ποίηση παροιμίες τραγούδια.  Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί και στις 20 Νοεμβρίου 2016.


Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στη  Διεθνή Ημέρα των Μουσείων στις 18 Μαΐου 2016, με θέμα:  «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» προσφέροντας δωρεάν είσοδο και τα παρακάτω προγράμματα: α) Ξενάγηση για ενήλικο κοινό στη μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, β) «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής»: Η έκθεση διερευνά, μέσα από ιστορίες παιδιών από όλη τη χώρα, το θέμα των ελληνόπουλων εβραϊκού θρησκεύματος που κρύφτηκαν κατά τη γερμανική κατοχή και έτσι σώθηκαν, γ) «RIGHTEOUS AMONG NATIONS»: Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας και είναι αφιερωμένη σε μη Εβραίους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. δ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες και οικογένειες: «Εβραϊκές Κοινότητες: Τόποι και Μνήμες». Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος αυτού είναι η γνωριμία των επισκεπτών με: - Τη μακραίωνη ιστορία των Εβραίων στον ελλαδικό χώρο - Τις κοινότητες και τις συναγωγές στην πορεία του χρόνου - Την καθημερινή ζωή στις γειτονιές όπου ζούσαν Εβραίοι πριν από τον πόλεμο κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και μετά. Το πρόγραμμα αυτό επαναλήφθηκε και την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 12:00 - 13:00.


Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, (11:00 – 13:00), στο πλαίσιο του εορτασμού του «Πέσσαχ» (Εβραϊκό Πάσχα), και του Πάσχα το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσέφερε δωρεάν το οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: με τίτλο: «Πέσσαχ - Πάσχα». Στόχος αυτού του διαπολιτισμικού προγράμματος, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, είναι να ευαισθητοποιηθούν οι οικογένειες ως προς τη σχέση της χριστιανικής με την εβραϊκή θρησκεία. Να ανακαλύψουν στοιχεία της γιορτής του Πέσσαχ, να συγκρίνουν το Πέσσαχ με το Πάσχα, να συνεργαστούν και να μάθουν μαζί. Την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων για την Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσέφερε δωρεάν ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση Ολοκαυτώματος του ΕΜΕ και εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δραστηριότητες για οικογένειες με τίτλο: «Ρατσισμός ή Άγνοια».
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες οργανώσαν μια συζήτηση με θέμα την τέχνη ως κοινωνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό εγχείρημα. Στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης της Αρτέμις Αλκαλάη «Έλληνες Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος, μια εικαστική αφήγηση», η ιστορικός τέχνης Ευγενία Αλεξάκη και η καλλιτέχνις συζήτησαν πάνω στις δυνατότητες της καλλιτεχνικής πράξης να λειτουργήσει ως κοινωνικό, ερευνητικό αλλά και παιδαγωγικό εργαλείο. Με βασικό στόχο τη δημιουργία κοινωνικών δημόσιων «τόπων», κυριολεκτικών και συμβολικών, προσωρινών ή και μόνιμων ευκαιριών για τους ανθρώπους να συνευρεθούν, να αλληλεπιδράσουν και να στοχαστούν πάνω στο παρελθόν και το παρόν, το τραύμα και την επούλωση.


Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 επισκέφτηκαν και ξεναγηθήκαν στο Ε.Μ.Ε. μέλη του προσωπικού της Ισραηλινής Πρεσβείας με τα παιδιά τους στα πλαίσια των μαθημάτων εβραϊκής εκπαίδευσης και πραγματοποίησαν τελετή στην Συναγωγή.Την  Τετάρτη 3 Μαρτίου 2016 επισκέφτηκαν και ξεναγηθήκαν στο Ε.Μ.Ε. μαθητές του St. Catherine. Παράλληλα πραγματοποίησαν το μάθημα τους στο χώρο του Μουσείου και έκαναν έρευνα στις ιστορίες των Κρυμμένων Παιδιών.

 

Την Τρίτη 2 Μαρτίου 2016, επισκέφτηκαν το Ε.Μ.Ε. οι μαθητές της 5ηςκαι της 6ηςτάξης του Ισραηλιτικού Σχολείου Αθηνών και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής».

 

Την Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2016 επισκέφτηκαν το Ε.Μ.Ε. οι μαθητές της Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής». Επίσης, τους μίλησε πάνω σε θέματα ρατσισμού ο Κωστής Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκεστο Ε.Μ.Ε. επιμορφωτικό σεμινάριο για 50 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ». 


Την  Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016,  στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας προσέφερε δωρεάν τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, δραστηριότητες και προβολές για οικογένειες, και μεμονωμένους επισκέπτες α) Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση: «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής»: συμπληρωμένη από 5 νέες ιστορίες.Παιδιά από όλη την Ελλάδα που την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους, να κρυφτούν, να μετακινούνται συνεχώς, να χρησιμοποιήσουν ψεύτικο όνομα η και ψεύτικη ταυτότητα στην προσπάθεια τους για επιβίωση. β) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για οικογένειες με τίτλο: «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής». (Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού / Ακαδημαϊκού Τμήματος της Πρεσβείας του Ισραήλ), γ) Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Ε.Μ.Ε. για το Ολοκαύτωμα. Γνωριμία με το Διαδραστικό Κέντρο Πληροφόρησης του Ε.Μ.Ε. για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα καθώς και Προβολή  ταινίας ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ: «Φιλιά εις τα Παιδιά».


Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσέφερε ΔΩΡΕΑΝ ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα που πραγματοποιήθηκαν στις 11:30, 12:30 και 13:30.2015

Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Ε.Μ.Ε. Τμήμα της Παντείου Σχολής.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2015 επισκέφτηκε το Ε.Μ.Ε. το 1οΓυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης και συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την κ. Νίνα Αλκαλάη, «Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος Μέσω της Τέχνης».Την Κυριακή 15 και την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων για την Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας  το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσέφερε δωρεάν ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση Ολοκαυτώματος του ΕΜΕ και εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δραστηριότητες για οικογένειες με τίτλο: «BIA KAI ANEKTIKOTHTA»


Συμμετοχή του Ε.Μ.Ε. στο πρόγραμμα Crocus για τρίτη συνεχή χρονιά: Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 11 έως 18 ετών, αποτελεί δραστηριότητα σε πολλά σχολεία από όλον τον κόσμο, τα οποία συμμετέχουν σε αυτό εδώ και αρκετά χρόνια. Το πρόγραμμα Crocus είναι ένας απτός τρόπος να γνωρίσουν οι νέοι άνθρωποι το θέμα του Ολοκαυτώματος και να ενισχυθεί η γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας. Ο Οργανισμός παρέχει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και πληροφορίες οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τους δασκάλους κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Συνολικά έχουν πραγματοποιήσει το πρόγραμμα πάνω από 350 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Στις 25 Οκτωβρίου 2015, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Ε.Μ.Ε. από τον ραβίνο Γκάμπριελ Νεγρίν ομάδα προσκόπων  από όλη τη  Ελλάδα.Στις 25 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το Ε.Μ.Ε. πρόσφερε ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση Ολοκαυτώματος του Ε.Μ.Ε. και εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δραστηριότητες για οικογένειες με τίτλο:  «BIA KAI ANEKTIKOTHTA».Στις 25 και στις 27 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσέφερε δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες για οικογένειες.  

 
 
Στις Σεπτεμβρίου 2015 εορτάστηκε η  16η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Εβραϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα «Γέφυρες».  Το Ε.Μ.Ε.  συμμετείχε προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικό οικογενειακό πρόγραμμα στο χώρο του με θέμα:  «Ρωμανιώτικη και Σεφαραδίτικη παράδοση». 


 

 

Στις 29 Ιουλίου 2015, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε. φοιτητές από το York University  Toronto, Ontario, Canada.

 


Στις 24 Ιουνίου 2015, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο ΕΜΕ, συμμετέχοντες του προγράμματος Classroom without boarders. 


 
Την Τρίτη  9 Ιουνίου 2015, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε. 18 φοιτητές από το Μεταπτυχιακό τμήμα του Προγράμματος Μουσειακών Σπουδών, με την συνοδεία της καθηγήτριας τους κ. Μαχά. 

 


Στις 21 Μαϊου 2015, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο ΕΜΕ, στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής στην Ελλάδα, 15 φοιτητές απο το University of Arkansas με τη συνοδεία των καθηγητών τους Daniel Levine και George Paulson.
 

Tο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος συμμετείχε στη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων στις 18 Μαΐου 2015,  με θέμα : «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», προσφέροντας δωρεάν είσοδο και τα παρακάτω προγράμματα:  α) Ξεναγήσεις για ενήλικο κοινό στην μόνιμη και στην περιοδική έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, «Συναγωνιστής Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση » και β) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες: «Έλληνες Εβραίοι στον Πόλεμο και στην Αντίσταση».  Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία του επισκέπτη με τα πρόσωπα –στην κυριολεκτική τους έννοια– των Εβραίων που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλες τις εκδοχές συμπεριφορών, δράσεων και συλλογικών ταυτοτήτων: στρατιώτες και αξιωματικοί, όμηροι στρατοπέδων συγκέντρωσης, κρυμμένα παιδιά, αντιστασιακοί και αντάρτες. Η ιστορία που αφηγείται το Μουσείο είναι ένα σύνολο ατομικών ιστοριών τα θραύσματα των οποίων κρύβονται σε προσωπικές μαρτυρίες, φωτογραφίες, πρωτότυπα αντικείμενα, έγγραφα, εφημερίδες, στολές και κοστούμια της εποχής που εκτίθενται στο χώρο και φέρνουν σε επαφή το παλιό και το καινούριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πατριωτικού αισθήματος, της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της ευθύνης του ατόμου και του συνόλου σε συνθήκες κρίσης.  

 

Επισκέψεις μαθητών στο στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπιρκενάου. Συνεχίζοντας τις προηγούμενες επιτυχημένες  επισκέψεις μαθητών στο Ναζιστικό στρατόπεδο,  πραγματοποιήθηκαν και φέτος δύο επισκέψεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε 1-3 Μαϊου, ενώ η δεύτερη 3-5 Μαϊου 2015 

Στις 22 Μαρτίου 2015, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε το τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πρόγραμμα "Ακαδημίας Πλάτωνος" Δια Βίου Μάθηση για Ενήλικες.

 Στις 9 Μαρτίου 2015, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο ΕΜΕ μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Hebrew School Reali από τη Χάιφα, Ισραήλ. Κατά την επισκεψή τους είχαν την ευκαρία να γνωρίζουν και να συνομιλήσουν με τον επιζήσαντα κ. Ισαάκ Μιζάν. 

 

Την  Κυριακή 1 Φεβρουαρίου,  στα πλαίσια των δράσεων και εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας προσέφερε δωρεάν τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, δραστηριότητες και προβολές για οικογένειες : α) «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής»: 19 ιστορίες παιδιών από όλη την Ελλάδα που την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους, να κρυφτούν, να μετακινούνται συνεχώς, να χρησιμοποιήσουν ψεύτικο όνομα η και ψεύτικη ταυτότητα στην προσπάθεια τους για επιβίωση, β) «Αντισημιτισμός και Ρατσισμός: Χθες και Σήμερα» : Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 10 - 14 χρονών. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ανίχνευση της ιστορίας του αντισημιτισμού και του ρατσισμού και των εκδηλώσεων των φαινομένων αυτών, διαχρονικά, γ) «Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-1944»: Διαδραστικό κέντρο πληροφόρησης. καθώς και δ) Προβολή των ταινιών (ντοκιμαντέρ)  «May your Memory be Love: the Story of Ovadiah Baruch».  Υad Vashem και «Το Τραγούδι της Ζωής» του Τώνη Λυκουρέση.

 

Ιανουάριος: Ανακοινώθηκε μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας βίντεο με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι».Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος διοργανώσαν τον μαθητικό διαγωνισμό. Οι πρωτεύσαντες συμμετείχαν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, που περιλάμβανε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία. Στο διαγωνισμό μπορούσαν να συμμετάσχουν μαθητές Α΄ και Β΄ τάξεων Λυκείου των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπ/σης Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελέσε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με ιδιαίτερη μνεία στους Έλληνες Εβραίους. Οι μαθητές μέσα από τα έργα τους κλήθηκαν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το Ολοκαύτωμα, καθώς και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή. 

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσέφερε ΔΩΡΕΑΝ ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 11:00, 12:00 και 13:00. 
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου - Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015: «Δεκαπενθήμερο Μνήμης». Για πέμπτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα το ΕΜΕ προσκάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να το επισκεφτούν και να συμμετέχουν σε ποικίλα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα δραστηριότητες και εκδηλώσεις για σχολεία και οικογένειες, που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του. 
 


Στις 17 Ιανουαρίου 2015, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο ΕΜΕ μαθητές του Εβραϊκού Σχολείου της Κωνσταντινούπολης.2014

 

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο ΕΜΕ, οι μαθητές του Γυμνασίου Ακράτας.

 

 

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014: στο πλαίσιο  των δράσεων και εκδηλώσεων με αφορμή το: «Open Walk Athens (OWA) σε μικρά μουσεία της Αθήνας», των Atenistas το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας επέκτεινε το ωράριο (10:00 με 15:00) και προσέφερε δωρεάν τα παρακάτω προγράμματα και δραστηριότητες για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες: α) Δωρεάν είσοδο από τις 10:00 έως 15:00 για τους συμμετέχοντες της δράσης, β) Ξενάγηση στη μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις από τις 11:00 12:00 - «Συναγωνιστής Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» & «Being Jewish» Φωτογραφική έκθεση του Peter Rigaud  με θέμα την εβραϊκή ταυτότητα στην Ευρώπη γ) προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Ντάβιντ Γαβριηλίδη «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση»η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης και διερευνά το θέμα  μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων, καθώς και δ) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ο φίλος μου ο Ααρών» 13:00-14:00. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθυνόταν σε οικογένειες με παιδιά και στόχος της ήταν η βασική γνωριμία με την Εβραϊκή θρησκεία και τις Εβραϊκές γιορτές. Συνολικά συμμετείχαν στις δραστηριότητες της ημέρας περισσότερα από 700 άτομα.

 
 

Κυριακή 26 Οκτωβρίου: στα πλαίσια των δράσεων και εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδoς προσέφερε δωρεάν τα παρακάτω προγράμματα και δραστηριότητες για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες: α) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Έλληνες Εβραίοι στον Πόλεμο και στην Αντίσταση», β) ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση: «Συναγωνιστής Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» και στην φωτογραφική έκθεση του Peter Rigaud με τίτλο «Being Jewish» με θέμα την εβραϊκή ταυτότητα στην Ευρώπη, γ) προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Ντάβιντ Γαβριηλίδη «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης και  διερευνά το θέμα μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων. Η προβολή έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η γνωριμία του επισκέπτη με τα πρόσωπα –στην κυριολεκτική τους έννοια – των Εβραίων που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλες τις εκδοχές συμπεριφορών, δράσεων και συλλογικών ταυτοτήτων: στρατιώτες και αξιωματικοί, όμηροι στρατοπέδων συγκέντρωσης, κρυμμένα παιδιά, αντιστασιακοί και αντάρτες. Η ιστορία που αφηγείται το Μουσείο είναι ένα σύνολο ατομικών ιστοριών τα θραύσματα των οποίων κρύβονται σε προσωπικές μαρτυρίες, φωτογραφίες, πρωτότυπα αντικείμενα, έγγραφα, εφημερίδες, στολές και κοστούμια της εποχής που εκτίθενται στο χώρο και φέρνουν σε επαφή το παλιό και το καινούριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πατριωτικού αισθήματος, της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της ευθύνης του ατόμου και του συνόλου σε συνθήκες κρίσης.  
 


Συμμετοχή του Ε.Μ.Ε. στο πρόγραμμα Crocus για δεύτερη χρονιά: Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 11 έως 18 ετών, αποτελεί δραστηριότητα σε πολλά σχολεία από όλον τον κόσμο, τα οποία συμμετέχουν σε αυτό εδώ και αρκετά χρόνια. Το πρόγραμμα Crocus είναι ένας απτός τρόπος να γνωρίσουν οι νέοι άνθρωποι το θέμα του Ολοκαυτώματος και να ενισχυθεί η γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας. Ο Οργανισμός παρέχει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και πληροφορίες οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τους δασκάλους κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

 


Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος στα πλαίσια της συμμετοχής του στην κοινή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014 με θέμα: «Τα Πρόσωπα του Χρόνου», προσέφερε δωρεάν είσοδο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικο κοινό και οικογένειες με τίτλο : «Ο Κύκλος της Ζωής». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 15 ενήλικες αλλά και παιδιά κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρουσιάστηκαν τα διαβατήρια έθιμα της εβραϊκής θρησκεία, από τη γέννηση, στην ονοματοδοσία, στην θρησκευτική ενηλικίωση, το γάμο και το θάνατο. Οι συμμετέχοντες αποκόμισαν θετικές εντυπώσεις και θέσανε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους. Σύμφωνα με σχόλια των ίδιων, με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, τους δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούν το μουσείο και τις περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζονται το διάστημα αυτό και να γνωρίσουν έθιμα και παραδόσεις αλλά και ιστορικά γεγονότα που δεν τους ήταν γνωστά.  


 

 

 Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου: Το Εβραϊκό Μουσείο συμμετείχε  στο εορτασμό της 15ης Ευρωπαϊκής Ημέρας της εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς με θέμα αυτού του έτους να είναι: «Οι γυναίκες στον Ιουδαϊσμό», προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικό οικογενειακό πρόγραμμα στο χώρο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με θέμα:  «Ελληνίδες Εβραίες Γυναίκες καθημερινότητα και παράδοση».

 

 

Με αφορμή την έκθεση του Ε.Μ.Ε. που εγκαινιάσθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης  17 Σεπτεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου με τίτλο,: «Συναγωνιστής Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» σχεδιάστηκε ένα εκπαιδευτικό κουτί - αποσκευή με εποπτικό υλικό, φωτογραφίες, φακέλους δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικές προτάσεις. Είναι μια εναλλακτική μορφή εκπαιδευτικού προγράμματος σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε: α) Να εισάγει τους μαθητές στο συγκεκριμένο θέμα με ενδιαφέροντα και παραστατικό τρόπο και β) να εμπλουτίσει το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου και να αποτελέσει αφορμή για την εξέταση της τοπικής ιστορίας. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό για όσο χρόνο θέλουν, είτε για μια εκπαιδευτική δράση με διάρκεια μίας διδακτικής ώρας είτε αφιερώνοντας μία ώρα την εβδομάδα, για έναν περίπου μήνα. Μπορεί να λειτουργήσει μέσα στην έκθεση η αυτόνομα σαν προετοιμασία των μαθητών ή σαν συνέχεια και εξέλιξη της επίσκεψης. Προτείνεται για μαθητές Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με σχετικές προσαρμογές.  Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να δανειστούν το υλικό αυτό από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέχρι 15 Ιανουαρίου ή από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.   
 

Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts