Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Εκπαίδευση > Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δραστηριότητες > Εκπαιδευτικές Εκδόσεις
  Εκπαιδευτικές Εκδόσεις

Οι δυο πρώτες εικονογραφημένες εκδόσεις του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος για παιδιά παρουσιάστηκαν στο δεύτερο σεμινάριο του Ε.Μ.Ε. για εκπαιδευτικούς, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτωβρίου 2005. Το πρώτο βιβλίο «Ο φίλος μου ο Ααρών» απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού ενώ το δεύτερο, τα «Τα ξυλοπάπουτσα διηγούνται» σε ηλικίες Δημοτικού και Γυμνασίου.
Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και μια νέα έκδοση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το εγχειρίδιο μελέτης «Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944».

«Ο Φίλος μου ο Ααρών»

Η ιδέα για την δημιουργία του βιβλίου «Ο Φίλος μου ο Ααρών» προέκυψε από την πολυετή πείρα του Ε.Μ.Ε. με ομάδες παιδιών δημοτικών σχολείων στο χώρο του Μουσείου. Σκοπός της έκδοσης είναι να κατανοήσουν τα παιδιά την ιδιαιτερότητα της Εβραϊκής θρησκείας και να προβληματιστούν για τη σημασία της διαφορετικότητας, μέσα από τις εμπειρίες δυο παιδιών της ηλικίας τους.

Το βιβλίο διηγείται την ιστορία της φιλίας δυο μικρών αγοριών, του Κωστή και του Ααρών. Καθώς ο Κωστής, που είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, περιγράφει τις γιορτές που τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν καλά, δίπλα στα ασυνήθιστα έθιμα της οικογένειας του Εβραίου φίλου του, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις εβραϊκές γιορτές και τελετές και τη σχέση τους με τις χριστιανικές γιορτές και τις εποχές του χρόνου. Μέσα από την ιστορία, τα παιδιά κατανοούν ότι μπορεί κάποιος να γιορτάζει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές γιορτές, με διαφορετικά έθιμα, αλλά δεν παύει να έχει τις ίδιες προσδοκίες και δικαιώματα με όλους τους ανθρώπους. Μαθαίνουν ότι η διαφορετικότητα στην πίστη ή τις συνήθειες δεν αλλάζει τη σχέση με ένα φίλο, αλλά αντίθετα προσδίδει ενδιαφέρον και πλουτίζει την εμπειρία της ζωής.

«Τα Ξυλοπάπουτσα Διηγούνται. Ένα Αληθινό Παραμύθι»

Στόχος του βιβλίου «Τα Ξυλοπάπουτσα Διηγούνται» είναι να φέρει τα παιδιά σε πρώτη επαφή με το θέμα του Ολοκαυτώματος. Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία των παιδιών, παρουσιάζει το Ολοκαύτωμα μέσα από την εμπειρία ενός νεαρού αγοριού, διευκολύνοντας έτσι την εισαγωγή των μαθητών σ’ αυτό το δύσκολο και σημαντικό θέμα. Η αφήγηση βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, καταγεγραμμένες στο Εβραϊκό Μουσείο, καθώς και σε αυθεντικά αντικείμενα από τη Συλλογή Ολοκαυτώματος του Μουσείου. Η εικονογράφηση έγινε με βάση φωτογραφίες του στρατοπέδου και στοιχεία από τις μαρτυρίες επιζησάντων, που έδωσαν πληροφορίες για την τοπογραφία και τις συνθήκες διαβίωσης τους εκεί.

Στο βιβλίο, τα ίδια τα ξυλοπάπουτσα διηγούνται την ιστορία τους: πώς, από ένα δέντρο σε ένα δάσος της Γερμανίας κατέληξαν στην προθήκη του Ολοκαυτώματος στο Εβραϊκό Μουσείο, με σκοπό να λένε σε όλους τους επισκέπτες την απίστευτη ιστορία τους. Μέσα από τη διαδρομή των ξύλινων παπουτσιών, γνωρίζουμε το ανώνυμο παιδί του στρατοπέδου, την προσπάθεια του να επιβιώσει στον απάνθρωπο αυτό τόπο, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του.

Το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει ως αυτούσιο ανάγνωσμα, ή να χρησιμοποιηθεί στην τάξη, για την προετοιμασία των παιδιών πριν από μια επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει γονείς που επισκέπτονται το Μουσείο με τα παιδιά τους.

«Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 - 1944»

Το εγχειρίδιο αποτελεί εξέλιξη μικρότερης έκδοσης, που είχε ετοιμαστεί από το Μουσείο στο πλαίσιο του πρώτου σεμιναρίου για δασκάλους και καθηγητές, το 2004. Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα, η νέα έκδοση περιέχει νέα κείμενα και στοιχεία. Ιδιαίτερα έχει προσεχθεί η εικονογράφηση, αφού διπλασιάστηκε σχεδόν ο αριθμός των φωτογραφιών, που προέρχονται πλέον και από πηγές εκτός Μουσείου, όπως βιβλία, το Φωτογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών ή το εξαιρετικό φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Μέσω των φωτογραφιών, η ιστορία ζωντανεύει και γίνεται αμεσότερη για τον αναγνώστη.

Η έκδοση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, φιλοδοξώντας να τους εισάγει με τρόπο παραστατικό σε ένα θέμα τόσο σύνθετο και πολύπλοκο, όπως το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα. Συγχρόνως προσφέρεται και ως εργαλείο για τους καθηγητές, δίνοντάς τους μία αφετηρία για την οργάνωση της διδασκαλίας του μαθήματος στην τάξη. Για αυτό περιλαμβάνει συνοπτικό χρονολόγιο των γεγονότων και πιο εκτεταμένη βιβλιογραφία, ελληνική και ξενόγλωσση, ενώ παρατίθενται διευθύνσεις έγκυρων σχετικών διαδικτυακών τόπων.

Περιγράφοντας συνοπτικά την ιστορία του αντισημιτισμού, αλλά κυρίως τα ίδια τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ελλάδα, το εγχειρίδιο υποστηρίζει τη διδασκαλία του τελευταίου στα σχολεία, ως αφετηρία και ερέθισμα για εκτενέστερη έρευνα και συζήτηση πάνω σε θέματα ρατσισμού, προκαταλήψεων, διακρίσεων, κατατρεγμών και γενοκτονιών, που, δυστυχώς, δεν έχουν πάψει να συμβαίνουν.

Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts