Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Συμμετοχή σε σεμινάρια-συνέδρια-ημερίδες
  Συμμετοχή σε σεμινάρια-συνέδρια-ημερίδες
2013
 • Την Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, το ΕΜΕ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), διοργάνωσαν, εκδήλωση με θέμα «Στα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα. Αρχαιολογικά και Ιστορικά τεκμήρια της μακραίωνης ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων». Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Δ/ντρια του ΕΜΕ, κα Ζανέτ Μπαττίνου και η Πρόεδρος του ΣΕΑ, κα Δέσποινα Κουτσούμπα. Τα ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμήρια της μακραίωνης ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων, παρουσίασε στην εκδήλωση η ειδική ερευνήτρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Αρχαιολόγος, Υπ. Διδ. Αρχαίας Ιστορίας του Α.Π.Θ., κα Αναστασία Λουδάρου. Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

 • Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. ο Καθηγητής Nicholas de Lange (Διευθυντής του προγράμματος) Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Cambridge, παρουσίασε ομιλία με τίτλο:
  “Χαρτογραφώντας τις Εβραϊκές Κοινότητες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: Μία νέα ψηφιακή εφαρμογή”,
  όπου αναφέρθηκε και στο ομώνυμο πρόγραμμα. Στόχος του έργου είναι η χαρτογράφηση της εβραϊκής παρουσίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέσω του συστήματος GIS (Σύστημα Γεωγραφικού Εντοπισμού). Ο Καθηγητής Nicholas de Lange συνεργάζεται στενά με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΜΕ, υπό τον τίτλο “Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae”. Το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΕ, υπό τη διεύθυνση της κας Ζ. Μπαττίνου (Αρχαιολόγου – Διευθύντριας του ΕΜΕ) στοχεύει στην καταγραφή, στην καταλογογράφηση και φωτογραφική τεκμηρίωση όλων των δημοσιευμένων και αδημοσίευτων εβραϊκών επιγραφών,  στην ελληνική και εβραϊκή γλώσσα, από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και οι οποίες χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα Π.Κ.Ε./π.Χ. έως και τον 16ο αιώνα, χωρίς να αποκλείονται τεκμήρια που χρονολογούνται πέρα από τα συγκεκριμένα termini. Τα παραπάνω υπό έκδοση corpora θα αποτελέσουν τόσο για το ευρύτερο κοινό, αλλά και για την επιστημονική κοινότητα πολύτιμα ερευνητικά εργαλεία για τη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής εβραϊκής Διασποράς. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά.


2012
 • Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συνάντηση εμπειρογνωμόνων και ειδικών της περιόδου του Ολοκαυτώματος, καθώς και εκπρόσωπων ελληνικών αρχείων και μουσείων, με στόχο τη διερεύνηση  όλων των σχετικών με το Ολοκαύτωμα συλλογών,  που φιλοξενούνται σε κρατικά αρχεία, σε μουσεία, αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς σε όλη τη χώρα. Οι πηγές καλύπτουν τόσο την περίοδο του πολέμου όσο και τη μεταπολεμική περίοδο και περιλαμβάνουν όχι μόνο κρατικά έγγραφα και αναφορές, αλλά και ιδιωτικές συλλογές από θύματα και εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδος.
   
  Στη συνάντηση του ΕΗRI συμμετείχαν εκ μέρους του Ε.Μ.Ε. η Δ/ντρια του Μουσείου κα Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία παρουσίασε τα σχετικά με το Ολοκαύτωμα εκθέματα του Μουσείου, τις σχετικές επιμέρους κατηγορίες αντικειμένων της Συλλογής, καθώς και τα αρχεία Ολοκαυτώματος, που έχει στην κατοχή του το μουσείο. Στη συνέχεια, η κα Μπαττίνου έκανε μία σύντομη παρουσίαση των τρόπων με τους οποίων το Ε.Μ.Ε. χρησιμοποιεί το παραπάνω υλικό για να δημιουργηθούν εκθέσεις και εκπαιδευτικές δράσεις υπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική αποστολή του Μουσείου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις εκθέσεις σχετικά με το Ολοκαύτωμα (περιοδικές, περιοδεύουσες και τέχνης), στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ολοκαύτωμα και τις εκπαιδευτικές εκδόσεις του Μουσείου. Στη συνέχεια, η κα Λουδάρου Αναστασία, Υποψ. Διδ. του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και υπεύθυνη του προγράμματος ψηφιοποίησης Judaica Europeana για το Ε.Μ.Ε. παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό και τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο συντέλεσε στην ψηφιοποίηση περίπου 26.000 αντικειμένων της Συλλογής του Ε.Μ.Ε. εκ των οποίων 2.000 αντικείμενα ανήκουν στη Συλλογή του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, μέσα από μια σειρά διαφανειών παρουσιάστηκαν η ψηφιακή πλατφόρμα της Europeana και άλλα σχετικά ψηφιακά εργαλεία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Τέλος, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες της συνάντησης οι προσβάσιμες μέσω της διαδικτυακής του ιστοσελίδας ψηφιακές εκθέσεις του Ε.Μ.Ε., οι οποίες δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Judaica Europeana.
 • Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε την ημερίδα, υπό τον τίτλο “Never, ever, be a bystander”, στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ. Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των πρωτοβουλιών των ελληνικών κυβερνήσεων, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη μνήμη και την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος στη χώρα μας. Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με τους εναρκτήριους χαιρετισμούς τους ο Πρέσβης κος Βασίλης Κασκαρέλης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κος Γεώργιος Καλαντζής και ο Βέλγος Πρόεδρος του International Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ΙΤF) κος Jan Deboutte.

  Η κα Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΙΤF και Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Υλοποίηση της Ελληνικής Έκθεσης στο Άουσβιτς, αναφέρθηκε στην ελληνική νομολογία και τα επιμέρους μέτρα, που έλαβε η Ελληνική Πολιτεία, σχετικά με τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενώ αναφέρθηκε σε δεύτερη συνεδρία στο ιστορικό πλαίσιο της υλοποίησης της ελληνικής μόνιμης έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

  Η κα Ζανέτ Μπαττίνου, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΙTF, μετά από μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας του Ε.Μ.Ε. αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στις εκθέσεις, αλλά και τις επιστημονικές δράσεις του Μουσείου, που σχετίζονται με τη μνήμη και κυρίως με την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιοδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις με θέμα το Ολοκαύτωμα, που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από το Ε.Μ.Ε. καθώς και στην διεξαγωγή του ετήσιου σεμιναρίου του Ε.Μ.Ε για εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών βαθμίδων, με τίτλο «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα». Σε επόμενη συνεδρία, η κα Μπαττίνου, με συνοδεία προβολής εικόνων αναφέρθηκε στην υπό σχεδιασμό Εθνική Έκθεση στο Άουσβιτς, περιγράφοντας τους γενικούς ιστορικούς και αρχιτεκτονικούς της άξονες, ενώ τέλος οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε τρισδιάστατη προβολή την προαπεικόνιση της έκθεσης.

  Τέλος, ο κος Yiftach Meiri, υπεύθυνος για το Ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Σχολής για την Εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος στο Γιάντ Βασσέμ, αναφέρθηκε με συνοπτικό και παραστατικό τρόπο στη σημασία της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος και τη σύνδεσή της διδασκαλίας με βασικές αρχές των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων, ενώ μίλησε και για την επιμόρφωση Ελλήνων εκπαιδευτικών στο Γιάντ Βασσέμ, μία συνεργασία του Ιδρύματος με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.

  Στο πλαίσιο της ημερίδας, οργανώθηκαν από το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος δύο εκθέσεις, «Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» και το «Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-1944» οι οποίες εγκαινιάστηκαν στο χώρο του φουαγιέ από τον Υφυπουργό του ΥΠΕΞ κο. Δ. Κούρκουλα και στις οποίες οι σύνεδροι της ημερίδας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

  Τη συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας της ημερίδας συντόνισε η κα Φ. Τομαή – Κωνσταντοπούλου, ενώ προβλήθηκε και η συγκινητική ταινία παραγωγής του ΥΠΕΞ, με τίτλο «Η Ελληνική Εξέγερση», 7η Οκτωβρίου 1944.

 • Στις 2 Ιουλίου 2012, η διευθύντρια του Μουσείου συμμετείχε στο σεμινάριο/εκδήλωση μνήμης του Ραούλ Βάλλενμπεργκ, που οργάνωσε η Ουγγρική Πρεσβεία σε στενή συνεργασία με τις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σουηδίας, με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων ερευνητών καθώς και ομιλητών από το Ισραήλ, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Ραούλ Βάλλενμπεργκ, του γενναίου Σουηδού διπλωμάτη που έσωσε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων Εβραίων στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Η Ουγγαρία, η Σουηδία και το Ισραήλ τιμούν την μνήμη του μαρτυρικού Σουηδού διπλωμάτη. Οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Ουγγαρίας ανακήρυξαν το 2012 Έτος Βάλλενμπεργκ με το σύνθημα: «Άνθρωπος μέσα στην απανθρωπιά». Στο Ισραήλ, ο Βάλλενμπεργκ έχει αναγνωριστεί από το Yad Vashem, το παγκόσμιο κέντρο για την τεκμηρίωση, την έρευνα, την εκπαίδευση και την μνήμη του Ολοκαυτώματος, ως ένας από τους "Δικαίους των Εθνών», που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους. Ο Ραούλ Βάλλενμπεργκ απέκτησε τιμητικά την Ισραηλινή υπηκοότητα το 1986 και έγινε επίτιμος πολίτης της Βουδαπέστης το 2003. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία (στα αγγλικά) της κ. Ζανέτ Μπαττίνου.
 • Στις 26-28 Φεβρουαρίου η υπεύθυνη του προγράμματος Judaica Europeana, συμμετείχε στην τελυταία συνάντηση των εταίρων για το πανηγυρικό κλείσιμο του εν λόγω προγράμματος, στη Ρώμη.
2011
 • Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ήταν, όπως πάντα, η ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων που πραγματοποιήθηκε στις 19 – 22 Νοεμβρίου 2011 στο Λονδίνο. Την συνάντηση παρακολούθησε η Διευθύντρια του Μουσείου μας.
 • Στις 30/9 & 1/10 η Διευθύντρια του ΕΜΕ συμμετείχε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Διαπολιτισμική Επικοινωνία: Η συμβολή της  διαχείρισης των πολιτισμικών αγαθών.  Θεωρητικές προσεγγίσεις και  καλές πρακτικές», όπου και παρουσίασε τα διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου μας. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Οδυσσέας» για την εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και πολιτισμό.
 •  Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου: συμμετοχή της υπεύθυνης του προγράμματος Judaica Europeana στην Βαρσοβία.
 • Στις 30 και 31 Μαΐου: συμμετοχή του ΕΜΕ στην συνάντηση των εταίρων για το πρόγραμμα Judaica Europeana, στη Βουδαπέστη.
 • Την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, πραγματοποιήθηκε από την Ι' Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Δελφών η Ημερίδα «Παιδεία και Αρχαιολογία 2» για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Την Ημερίδα παρακολούθησε η μουσειοπαιδαγωγός μας.
 • Από τις 6-8 Φεβρουαρίου  πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η συνάντηση των εταίρων για το πρόγραμμα Judaica Europeana με τη συμμετοχή και του ΕΜΕ.
2010
 • Στις 28 Ιουνίου το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του ICOM με θέμα «Χρήση των Νέων Τεχνολογιών στο πλαίσιο Μουσειακών Εκπαιδευτικών Δράσεων». Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας ήταν και η δ/ντρια του Ε.Μ.Ε. κ. Μπαττίνου, η οποία παρουσίασε τη διαδραστική οθόνη αφής (info kiosk) με θέμα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, μια ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.
 • Στις 12-16 Ιουνίου η διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο με θέμα τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος που διοργάνωσε το ίδρυμα Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια, η κ. Μπαττίνου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων του ITF (International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research) στην πρώτη ετήσια συνάντηση που πραγματοποίησε ο οργανισμός στην Ιερουσαλήμ, καθώς φέτος τελεί υπό ισραηλινής προεδρίας.
 • Στις 19-20 Φεβρουαρίου το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στο διήμερο σεμινάριο που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων στο Αμφιθέατρο του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Θεματικοί πυρήνες της συνάντησης αποτέλεσαv ζητήματα κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού τεκμηρίωσης, όπως η τεκμηρίωση και διαχείριση ακίνητων και κινητών μνημείων, η διαχείριση αρχειακού υλικού και η ψηφιοποίηση των μνημείων της χώρας.

2009
 • Στις 11-12 Δεκεμβρίου το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στη 13η ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Εκπαίδευση και Νεοελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά», που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Κεντρικός θεματικός πυρήνας της συνάντησης ήταν τα μουσεία και η σχέση τους με το ενήλικο κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν ομιλίες για τις στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις των μουσείων και τον ρόλο τους στη διά βίου μάθηση.
 • Ετήσια Συνάντηση του Association of European Jewish Museums, Αθήνα, 21-24 Νοεμβρίου 2009
  Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, μόνιμο μέλος του Association of European Jewish Museums (AEJM), φιλοξένησε για πρώτη φορά στην Αθήνα την ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων, κατά το χρονικό διάστημα 21-24 Νοεμβρίου 2009. Τις εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου παρακολούθησαν 54 σύνεδροι, διευθυντές, επιμελητές και εκπρόσωποι 34 εβραϊκών μουσείων και οργανισμών, από 19 χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του AEJM, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις και συζητήσεις πάνω σε θέματα που άπτονται του μουσειακού στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης, καθώς και παρουσιάσεις νέων εκθέσεων, ερευνητικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που οργανώνουν τα διάφορα μουσεία. Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους χώρους του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και να γνωρίσουν τη μόνιμη και περιοδική έκθεσή του, με τη μορφή οργανωμένης ξενάγησης από τη διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. κ. Μπαττίνου. Η επαφή των συνέδρων με τους θησαυρούς της ελληνοεβραϊκής ιστορίας και παράδοσης έδωσε την αφορμή να συζητηθούν κατά τις επόμενες ημέρες, με τη μορφή εργαστηρίων, ζητήματα όπως η διαχείριση της συλλογής, ο σχεδιασμός των περιοδικών εκθέσεων, η προληπτική συντήρηση, οι εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς επίσης και ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Ε.Μ.Ε., όπως το corpus των εβραϊκών επιγραφών. Το Μουσείο, ως μέρος της διοργάνωσης, σχεδίασε ξενάγηση σε μνημεία και τόπους εβραϊκού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στη Χαλκίδα, με επίσκεψη στο Κάστρο του Καράμπαμπα, όπου φυλάσσονται τρεις από τις σημαντικότερες εβραϊκές επιγραφές, και έπειτα στο εβραϊκό νεκροταφείο και στη συναγωγή της πόλης, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε και γεύμα, το οποίο παρέθεσε η Ι.Κ. Χαλκίδας. Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των συνέδρων στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και ακολούθησε παραδοσιακό δείπνο, το οποίο προσέφερε η Ι.Κ. Αθηνών. Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη από την κ. Λίλα ντε Τσάβες, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση προς τιμή των συνέδρων, μια ευγενική χορηγία του Κ.Ι.Σ. Οι διαδρομές και τα γεύματα έδωσαν, όπως είθισται, ευκαιρίες για νέες γνωριμίες, ανταλλαγές, συνεργασίες και συζητήσεις. Η ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων του AEJM ολοκληρώθηκε με επιτυχία έπειτα από τέσσερις συνολικά ημέρες εργασιών πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών εβραϊκών μουσείων.
 • 21-23 Ιουνίου, το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε –ως μέλος της ελληνικής αποστολής– στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research στο Όσλο της Νορβηγίας.
2007

 • Στις 3 Δεκεμβρίου  η διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. κ. Ζανέτ Μπαττίνου συμμετείχε στην επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων του Ε.Μ.Ε. και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Σεφαραδιτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Pierre» της Νέας Υόρκης.
 • Στις 17-20 Νοεμβρίου έλαβε χώρα το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων (ΑEJM). Το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς διοργανώθηκε από το νέο Εβραϊκό Μουσείο του Μονάχου.
 • Στις 10-12 Ιουνίου το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε -ως μέλος της ελληνικής αποστολής- στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research στην Πράγα.
2006
 • Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, το Ε.Μ.Ε. έλαβε μέρος στην 10η Ενημερωτική Συνάντηση για την Εκπαίδευση που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία του ICOM, με την παρουσίαση από τη μουσειοεκπαιδευτικό κ. Οριέττα Τρέβεζα, της νέας μουσειοσκευής του Ε.Μ.Ε. με θέμα «Εβραϊκές Γιορτές».
 • Στις 3 – 5 Δεκεμβρίου, στην εξαμηνιαίο συνέδριο του International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research, στη Βουδαπέστη, η κ. Ζανέτ Μπαττίνου παρουσίασε το τρίτο σεμινάριο του Ε.Μ.Ε. για εκπαιδευτικούς στην  Εκπαιδευτική Επιτροπή του οργανισμού και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Μνημείων και Μουσείων, της οποίας αποτελεί τακτικό μέλος.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ήταν, όπως πάντα, η ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων που πραγματοποιήθηκε στις 19 – 21 Νοεμβρίου 2006 στη Βενετία με οικοδεσπότη το τοπικό Εβραϊκό Μουσείο.

Στις 12-15 Σεπτεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η πρώτη συνάντηση του Atelier Culturel Mediterranean, το οποίο προσβλέπει στην διοργάνωση πολιτισμικών ανταλλαγών και συνεργασιών μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε ένα από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα εργαστήρια που έλαβαν χώρα, μετά από πρόσκληση του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 • Σε ημερίδα της Βρετανικής Πρεσβείας με θέμα «Σχεδιασμός Μουσείων και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς» συμμετείχε η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. στις 17 Φεβρουαρίου 2006.
2005
 • Στις 16 Δεκεμβρίου το Υπουργείο  Πολιτισμού σε συνεργασία με το ICOM οργάνωσε την 9η Ενημερωτική Συνάντηση για την Εκπαίδευση, κατά την οποία η εκπαιδευτικός του Ε.Μ.Ε. κ. Οριέττα Τρέβεζα, παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιερά Κείμενα», το οποίο δημιούργησε το Ε.Μ.Ε. με τη συνεργασία του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης (Μπενάκη).
 • Τον Νοέμβριο, το Ε.Μ.Ε έλαβε μέρος στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων στις Βρυξέλλες. Διευθυντές και υπεύθυνοι τμημάτων από τα σημαντικότερα εβραϊκά μουσεία της Ευρώπης αλλά και εκπρόσωποι αντίστοιχων συνδέσμων των Η.Π.Α και του Ισραήλ, αντάλλαξαν απόψεις, προβληματισμούς, ιδέες και λύσεις κατά τη συνάντηση, ενώ το Ε.Μ.Ε. παρέδωσε  πανηγυρικά τη σκυτάλη του Αντιπρόεδρου και Ταμία στο νέο Δ.Σ. που εκλέχτηκε, αφού υποστήριξε επιτυχώς το έργο του Συνδέσμου από αυτή και άλλες θέσεις, τα προηγούμενα έξι χρόνια.
 • Μεταξύ 13 και 17 Νοεμβρίου 2005, έλαβε χώρα στην Κρακοβία η εξαμηνιαία συνάντηση των μελών και των ομάδων εργασίας του International Task Force for Holocaust Remembrance, Education and Research. Ο διεθνής αυτός οργανισμός προσπαθεί, με τη ανάληψη και τη χρηματοδότηση ερευνητικών και διδακτικών πρωτοβουλιών, να εδραιώσει στην κοινή συνείδηση τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, με σκοπό την προώθηση της ανεκτικότητας και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών, ως μέσο αποφυγής του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της επανάληψης παρόμοιων γενοκτονιών στο μέλλον. Μόνιμα μέλη του ITF ήταν ήδη 20 χώρες, ενώ στη συνάντηση της Κρακοβίας εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τεσσάρων ακόμη χωρών , μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την υποψηφιότητα της χώρας μας για πλήρη ένταξη στην οργάνωση, με όλα τα δικαιώματα (π.χ. χρηματοδότηση προγραμμάτων, συμμετοχή στη διαμόρφωση συγκεκριμένης πολιτικής), αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή (π.χ. συστηματική διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στα σχολεία, άνοιγμα αρχείων και ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά για τους ερευνητές), υποστήριξε οκταμελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, εκπροσώπους του ελληνικού Εβραϊσμού (του Κ.Ι.Σ. και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος) και της επιστημονικής ιστορικής κοινότητας. Η αντιπροσωπεία παρουσίασε το έργο που έχει μέχρι στιγμής συντελεστεί για την προώθηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς και τα σχέδια για το μέλλον, ενώ συνέβαλλε στην αποδοχή της Ελλάδας ως πλήρους μέλους, συζητώντας με τα άλλα μόνιμα μέλη και απαντώντας σε ερωτήσεις τους. Η συμβολή του Ε.Μ.Ε. στη διαδικασία ένταξης ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα προγράμματα, δραστηριότητες, εκδηλώσεις και σεμινάρια εκπαιδευτικών που προσφέρει από το 1999, σε σχέση με το Ολοκαύτωμα, αποτελούν πρωτοποριακές δράσεις αυτού του είδους στη χώρα μας. Η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στο ITF γεννά νέες, ευρύτερες δυνατότητες, τόσο στο επιστημονικό ερευνητικό πεδίο των θεμάτων που άπτονται του Ολοκαυτώματος, όσο και σε πρακτικά θέματα διδασκαλίας και εκπαίδευσης.
 • Τον Ιούνιο, το Ε.Μ.Ε συμμετείχε ως μέλος της ελληνικής αποστολής στη Διεθνή Διάσκεψη του Ο.Α.Σ.Ε. με θέμα «Αντισημιτισμός και άλλες μορφές ρατσισμού» στην Κόρντομπα της Ισπανίας, καθώς επίσης και στο πρώτο ετήσιο συνέδριο του International Task Force for Holocaust Education, στην Βαρσοβία.
 • Στις 10 Μαΐου εγκαινιάστηκε στο Βερολίνο το Μνημείο Ολοκαυτώματος που η Γερμανία αφιέρωσε στους δολοφονημένους εβραίους της Ευρώπης. Το Μνημείο εκτείνεται σε έκταση 19 στρεμμάτων, σπαρμένων με 2711 στήλες-κενοτάφια από μπετόν, ενώ από κάτω έχει διαμορφωθεί ένα υπόγειο Κέντρο Πληροφόρησης, το οποίο με οπτικοακουστικό υλικό και εκθέσεις, παρουσιάζει τα σχετικά ιστορικά γεγονότα από το 1933 – 1945. Σε μία από τις πέντε αίθουσες του εκθεσιακού χώρου παρουσιάζονται ιστορίες οικογενειών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που τεκμηριώνουν τον πλούτο της Ευρωπαϊκής εβραϊκής παράδοσης, αλλά και την έκταση και τραγωδία της απώλειας. Σε αυτή την αίθουσα παρουσιάζεται η ιστορία της οικογένειας της κ. Ευτυχίας Νάχμαν από τα Ιωάννινα. Για την επιλογή και την δημιουργία της παρουσίασης αυτής συνεργάστηκε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, παραχωρώντας την μαρτυρία της κ. Νάχμαν και σχετικό φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία του. Επίσης, πληροφοριακό υλικό για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα του Ε.Μ.Ε. σε σχέση με το Ολοκαύτωμα, παρουσιάζεται στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μνημείου.
2004
 • Tον Δεκέμβριο, το Ε.Μ.Ε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση του International Task Force for Holocaust Education, που πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη, της Ιταλίας. Στη συνάντηση αυτή κατατέθηκε αίτηση της Ελλάδας για να γίνει τακτικό μέλος του οργανισμού, η οποία βασίστηκε κυρίως στα προγράμματα του Ε.Μ.Ε. σχετικά με το Ολοκαύτωμα.
 • Το Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων (AEJM). Το Ε.Μ.Ε. που υπηρετεί το συμβούλιο του Συνδέσμου από τη θέση του Αντιπροέδρου και Ταμία, ήταν υπεύθυνο για τον οικονομικό απολογισμό του έτους.

Από τις 28 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου 2004 το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου οργάνωσε στη Μυτιλήνη διεθνές συνέδριο, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η ιστορικός τέχνης Δρ. Αφροδίτη Κούρια κλήθηκε να συμμετάσχει στο συνέδριο με poster, καθώς και με σύντομο κείμενο που συμπεριλήφθηκε στους φακέλους των συνέδρων, για την έκθεση που επιμελήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, με τίτλο “Διάλογος με ένα Μουσείο. Οκτώ εικαστικοί δημιουργοί στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συνομιλούν με την έκθεση ‘‘Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής’’”. Με συνοπτικά, αλλά περιεκτικά κείμενα και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες έργων, καθώς και των αιθουσών του Μουσείου, το poster, το οποίο δημιούργησε η γραφίστρια του Ε.Μ.Ε., Χ. Κοέν, έδινε επαρκείς πληροφορίες, καθώς και το σκεπτικό, τόσο της έκθεσης των καλλιτεχνών, όσο και της ιστορικής έκθεσης για τα παιδιά της Κατοχής, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα και το σημείο αναφοράς της εικαστικής έκθεσης. Παράλληλα με το poster παρουσιάστηκε και φωτογραφικό υλικό από μουσειο-παιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου, που δημιούργησε η Ο. Τρέβεζα-Σούση, με θέμα τη μάσκα, εμπνευσμένο από το έργο (φωτογραφική εγκατάσταση) του καλλιτέχνη Άγγελου Σκούρτη.

 • Στις 28 & 29 Απριλίου έγινε στο Βερολίνο, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, η Διεθνής Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.), με θέμα τον αντισημιτισμό και στόχο τη λήψη κοινών μέτρων για την αντιμετώπισή του. Στη διάσκεψη, η οποία διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, συμμετείχαν 600 αξιωματούχοι από 55 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι της Γερμανίας και του Ισραήλ κ.κ. Γ. Ράου και Μ. Κατσάβ, ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Κ. Πάουελ, οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος κ. Ελι Βίζελ, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης και η κα Σίμον Βέϊλ, τέως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και τ. Υπουργός της Γαλλίας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών εβραϊκών οργανισμών. Ο ελληνικός εβραϊσμός εκπροσωπήθηκε από τους προέδρους του ΚΙΣ κ. Μ. Κωνσταντίνη και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Ντ. Σαλτιέλ. Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών, και σε συνέχεια της συμμετοχής του στα ιδιαίτερα σημαντικά συνέδρια της Στοκχόλμης και του Βίλνιους (2000), συμμετείχε στο συνέδριο και το Ε.Μ.Ε, που εκπροσωπήθηκε από τη διευθύντρια του, κ. Ζ. Μπαττίνου. Το Ε.Μ.Ε ανέλαβε και πάλι την επιμέλεια του ελληνικού περιπτέρου, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εκδόσεις του, αφίσες και κατάλογοι περιοδικών εκθέσεων και πληροφοριακό υλικό, καθώς και εκδόσεις του ΥΠΕΞ, και διανεμήθηκαν στους συμμετέχοντες συνέδρους, παριστάμενους, ακαδημαϊκούς και στα μέλη των διαφόρων N.G.O.sκαι των Μ.Μ.Ε.. Επίσης, η κ. Μπαττίνου συμμετείχε στα εργαστήρια με θέμα την διαπολιτισμική εκπαίδευση και τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, και έκανε σύντομη παρέμβαση, προεδρεύοντος του καθ. YehudaBauer, για το παιδαγωγικό έργο του Μουσείου και τη σημασία του για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
2003
 • Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Θέατρο & Διαπολιτιστική Αγωγή» οργανώθηκε από τον Οργανισμό Σχολικού Θεάτρου στην Αθήνα, στις 06 – 08 Δεκεμβρίου. Παρέμβαση, εκτός από την Διευθύντρια του ΕΜΕ. κ. Ζανέτ Μπαττίνου, έγινε και από την Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, κ. Οριέττα Τρέβεζα-Σούση.
 • Το Ε.Μ.Ε. έστειλε δύο κείμενα, για την Ι.Κ. Ιωαννίνων και για το παρόν και μέλλον των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων, στο συνέδριο «Jewish Culture in the Balkans», που οργανώθηκε στις 06 - 08/04/2003 από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
 • Στα τέλη Φεβρουαρίου 2003 το Ε.Μ.Ε συμμετείχε στο συνέδριο του Συμβουλίου των Αμερικανικών Εβραϊκών Μουσείων, στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., όπου εκπροσώπησε το Δ.Σ. του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων. Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «350 Χρόνια Αμερικανικής Εβραϊκής Ζωής».
2002
 • Στα τέλη Νοεμβρίου 2002 πραγματοποιήθηκε το διετές συνέδριο του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων, στη Μπολόνια της Ιταλίας. Το Ε.Μ.Ε, επιλέχθηκε και πάλι για να υπηρετήσει στο Δ.Σ. του Συνδέσμου, αυτή τη φορά στη θέση του Αντιπρόεδρου και Ταμία.
 • Από τις 17–20 Οκτωβρίου λάβαμε μέρος σε ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνέδριο – εργαστήριο για διευθυντές μουσείων με θέμα “Museums as Crossroads”, οργανωμένο από το European Museum Forum, στην Πάρμα της Ιταλίας.
 • Τον Απρίλιο το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στο συνέδριο με θέμα «Συντήρηση και Τεκμηρίωση των Εβραϊκών Νεκροταφείων της Ευρώπης» οργανωμένο από το Εβραϊκό Μουσείο της Μπολόνια, στη Φερράρα της Ιταλίας. 
2001

 • Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης είναι από τις σημαντικότερες ετήσιες πολιτιστικές διοργανώσεις κατά τα τελευταία 53 χρόνια. Εκδότες και συγγραφείς, τάσεις, νέες ιδέες, αλλά και τεχνικές του κόσμου του βιβλίου συναντιούνται κάθε χρόνο στη Φρανκφούρτη σε ένα φεστιβάλ που το κύρος του δικαιολογεί πλήρως τη φήμη του.  Φέτος,  η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Αξιόλογες εκδηλώσεις και περίπτερα παρουσίασαν στο διεθνές κοινό της Έκθεσης πτυχές της ελληνικής ιστορίας, λαογραφίας και τέχνης, καθώς και της σύγχρονης Ελλάδας του τουρισμού, του μεσογειακού πνεύματος, της Ελλάδας του 2004 κ.ά. Μεταξύ των εκδηλώσεων ήταν και η παρουσίαση της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων Εβραίων, την οποία ανέλαβε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.  Το Μουσείο μας προσκλήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Φρανκφούρτης 2001 να υποβάλει πρόταση για εκδηλώσεις σχετικές με τη διαχρονική παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα, Τιμώμενη Χώρα στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2001». Μια τέτοια πρόσκληση  αποτέλεσε όχι μόνο ιδιαίτερη τιμή για το Ε.Μ.Ε., αλλά και αναγνώριση της ποιότητας του έργου του και του επιπέδου των διεθνών εμφανίσεών του.  Η πρότασή μας εγκρίθηκε άμεσα από την Ελληνική Επιτροπή, η οποία έθεσε τις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της και υπήρξε σταθερή πηγή υποστήριξης για το Εβραϊκό Μουσείο σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και παραγωγής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ευθύς εξαρχής έδειξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γιώργος Ρωμαίος. Στενή και πολύ εποικοδομητική υπήρξε η συνεργασία με τους εντεταλμένους της Επιτροπής για όλες τις επαφές μαζί μας, τον κ. Φίλιππο Δρακονταειδής και την κ. Άσπα Μωραΐτη. Είμαστε ευγνώμονες για την ακριβή και έγκαιρη καθοδήγησή τους.  Έτσι, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου με τρεις σημαντικές εκδηλώσεις: την έκθεση «Οι Εβραίοι της Ελλάδος: 2300 Χρόνια Ιστορίας και Παράδοσης», ως βασικό άξονα, την παράλληλη εικαστική έκθεση της Άρτεμις Αλκαλάη με τίτλο «Μνήμη», καθώς και τη συναυλία σεφαραδίτικων και ρωμανιώτικων τραγουδιών από 18μελή μικτή χορωδία. Οι εκδηλώσεις έγιναν σε χώρους του Εβραϊκού Μουσείου της Φρανκφούρτης, το οποίο είχε ήδη νωρίτερα εκδηλώσει την επιθυμία να φιλοξενήσει τη συμμετοχή του Μουσείου μας σ΄ αυτή τη διεθνή διοργάνωση.
2000
 
 • Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών για να συμμετάσχει το Ε.Μ.Ε. στην ελληνική αποστολή που έλαβε μέρος, μαζί με άλλες 36 χώρες, στη διεθνή διοργάνωση "Holocaust Forum on Nazi Era Looted Cultural Assets" (Διάσκεψη Ολοκαυτώματος για τη Λεηλατηθείσα  από τους Ναζί Πολιτισμική Κληρονομιά), στις 3-5 Οκτωβρίου 2000 στο Vilnius της Λιθουανίας. Σκοπός της Διάσκεψης ήταν η εξέταση αυτού του μεγάλου θέματος με τις ιστορικές, κοινωνικές και νομικές προεκτάσεις του. Το Ε.Μ.Ε. ανέλαβε την οργάνωση του περιπτέρου, καθώς και τη δημιουργία της αφίσας της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας. Στο περίπτερο λειτούργησε συνοπτική έκθεση από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου, η οποία συμπλήρω
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts