Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Συμμετοχή σε σεμινάρια-συνέδρια-ημερίδες
  Συμμετοχή σε σεμινάρια-συνέδρια-ημερίδες

2017
 

Στις 14 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε, στη συνεδριακή αίθουσα του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ημερίδα με στόχο την παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος υπό τον τίτλο «Γνωρίζοντας και διδάσκοντας για τον Ιουδαϊσμό μέσα από τη συνύπαρξη Χριστιανών και Εβραίων στην Ελλάδα» . Το πρόγραμμα, την εποπτεία του οποίου είχε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία όπως κατέδειξαν οι υψηλού επιπέδου παρουσιάσεις τόσο των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών. Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στο εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα με εισηγήσεις ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου, ξεναγήσεις στη μόνιμη και περιοδική έκθεση καθώς και με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο αναδεικνύει και τεκμηριώνει την μακραίωνη αλληλεπίδραση και διάδραση μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών από την αρχαιότητα έως και σήμερα.    


 

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στις εργασίες του τριήμερου Πανελληνίου Συνεδρίου Μουσειακής  Αγωγής  και Εκπαίδευσης που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και πραγματοποιήθηκε στη Θήβα (Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Θηβαίων με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Θηβών) στις 12 έως 14 Μαΐου με θέμα: «Αξιοποιώντας τα μουσεία, τα τοπία μνήμης και τους γεωτόπους για την εκπαίδευση του πολίτη στον 21ο αιώνα».
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ., διοργανώσαν Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: Η παιδική ηλικία σε ταραγμένους καιρούς - Μετακινήσεις παιδιών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (Αθήνα) και της Wierner Library (Λονδίνο). Το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε 5-7 Μαΐου 2017, στην Αλεξανδρούπολη (Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης), ενώ η έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, με τίτλο: Κρυμμένα Παιδιά της Κατοχήςπαρουσιάστηκε στο φουαγιέ του χώρου και πλαισίωσε την επιστημονική διαδικασία. Η έκθεση θα λειτουργήσει στο Νομαρχείο, 5-7 Μαΐου και στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, 8-25 Μαΐου 2017. Κατά γενική ομολογία, η ιστορική και παιδαγωγική συνάντηση ήταν επιτυχής και εποικοδομητική.

 


Στις 24 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Να θυμάστε τα παιδιά» για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο σε συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με το Δήμο Διστόμου-Αράχωβας και Αντίκυρας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας. Το σεμινάριο αυτό στόχευσε στο να παρουσιάσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, κατάλληλο για τη διδασκαλία της Σφαγής στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου το 1944 από τους Γερμανούς.


2016
 

 • 15-16 Δεκεμβρίου 2016, συμμετοχή του Ε.Μ.Ε. στη 2η συνάντηση του Δικτύου του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα “Authentic places of Remembrance of the Holocaust and Places of Resistance between 1933 and1945 with an Educational and Pedagogical Dimension”, στο Στρασβούργο. 
 • 2 Δεκεμβρίου 2016,  το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στην ημερίδα του Πανεπιστημίου της Ρώμης με τίτλο: «Η Ιταλία και οι εκτοπισμοί των Εβραίων από τις κατεχόμενες χώρες κατά τον Β’ ΠΠ: 1939 -1945» με την παρουσίαση «Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-’41: προσωπικές ιστορίες και αντικείμενα από τις συλλογές του ΕΜΕ», από την επιμελήτρια του Ε.Μ.Ε., Χριστίνα Μέρη, μετά από πρόσκληση του ελληνικού προξενείου.
 • 28 Νοεμβρίου 2016, η διευθύντρια συμμετείχε στην Ημερίδα με Θέμα «Καινοτόμα και Νεωτερικά Μουσεία της Ευρώπης, Βραβεία EMF, EMYA από το European Museum Forum. H Ελληνική και η Διεθνής εμπειρία» μια συνδιοργάνωση του ΕΑΜ με το Η&Μ, Heritage & Museums και με την Υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
 • 19-22 Νοεμβρίου 2016, η διευθύντριας και ηςεπιμελήτριας του Ε.Μ.Ε. συμμετείχαν στη ετήσια συνάντηση AEJM (Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων) στο Εβραϊκό Μουσείο της Κοπεγχάγης, Δανία. 
 • 7-10 Νοεμβρίου 2016, η διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στη δεύτερη  συνάντηση του IHRA στο Ιάσιο, Ρουμανία όπου συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας Μουσείων και Μνημείων.
 • 22-24 Ιουνίου 2016: Συμμετοχή στη συνάντηση του EHRIIIστο Βουκουρέστι, Ρουμανία. 
 • 23-26 Μάϊου 2016, η  διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε συνάντηση του IHRA στο Βουκουρέστι, Ρουμανία όπου συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας Μουσείων και Μνημείων.
 • 14 –18 Μαρτίου 2016, η διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε συνάντηση του IHRA στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο του προγράμματος WP9 EHRIII.2015
 

 • Στις 14 – 15 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε Workshop του ΕΗRI, με τον τίτλο: EHRI-WP9 Methodology and Workflow  στο Ινστιτούτο Θερβάντες.   

   
 • Στις 12 – 13 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε κλειστό εργαστήριο στο Ίδρυμα Επεξεργασίας Λόγου, με τον τίτλο: Europeana Research.
   
 • Στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συνέβαλε στην προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου να γνωρίσει στη τοπική κοινωνία την Εβραϊκή Συναγωγή. Η ειδική ερευνήτρια του Ε.Μ.Ε. κ. Λουδάρου Αναστασία, εκπροσώπησε το Μουσείο με σχετικό χαιρετισμό της διευθύντριας κ. Ζανέτ Μπαττίνου.  

   
 • Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, δια μέσου της ειδικής ερευνήτριας του κας Λουδάρου Αναστασίας, Αρχαιολόγου, MSc., Υποψ. Διδ. Αρχαίας Ιστορίας – Α.Π.Θ., έλαβε μέρος στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Digital Challenges for Museum Experts», στο πλαίσιο του έργου eCultSkills, το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το οποίο κατέγραψε την εμφάνιση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και της εφαρμογής τους στα Μουσεία.   
 • Από τις 7 – 11 Ιουνίου 2015, η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε συνάντηση του IHRA στη Βουδαπέστη. Συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας Μουσείων και Μνημείων.

2014

 • Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014, η μουσειοπαιδαγωγός του Ε.Μ.Ε. κ. Οριέττα Τρέβεζα, συμμετείχε στην 16η Ενημερωτική Συνάντηση Εκπαίδευση και Νεοελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά, που οργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του ICOM και παρουσίασε εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

 • Από την 1 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2014, η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στη δεύτερη ετήσια Διεθνή Διάσκεψη του IHRA στο Manchester, όπου προέδρευσε στις εργασίες της Ομάδας Εργασίας Μουσείων και Μνημείων (Museums and Memorials Working Group).

 • Στις 15 - 19 Νοεμβρίου 2014 η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων, την οποία φιλοξένησε το καινούργιο Polin Museum στη Βαρσοβία στην Πολωνία.
 • 30 Οκτωβρίου  - 2 Νοεμβρίου 2014, η διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους στο Κέντρο Γενοκτονιών και Ολοκαυτώματος του Κέιπ Τάουν και σε εργαστήριο για το προσωπικό του Κέντρου και του Εβραϊκού Μουσείου Κέιπ Τάουν.
 
 • Στις 29 και 30 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Διεθνές Ιστορικό Συνέδριο με τίτλο «Αντίσταση και Εβραίοι στην Ευρώπη 1939-1945 / Resistance and the Jews in Europe 1939-1945». Το συνέδριο οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Στο Συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές 13 ιστορικοί από έξι χώρες –Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ–, οι οποίοι κάλυψαν ένα ευρύ πεδίο θεματικών γύρω από τη συμμετοχή των Εβραίων στην Αντίσταση κατά των Ναζί την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε διάφορες χώρες, από την Ελλάδα και την Γαλλία μέχρι την Αλγερία και την Λευκορωσία. Το θέμα της Αντίστασης των Εβραίων παρουσιάστηκε στις ιστορικές του διαστάσεις και συζητήθηκαν καίρια ζητήματα κινήτρων και ιδεολογίας, αλληλεγγύης και αποκλεισμού, παθητικής και ενεργητικής δράσης. Το υψηλό επίπεδο των ανακοινώσεων και οι συζητήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο κάθε συνεδρίας κάλυψαν απόλυτα τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σχετικά με το Συνέδριο: την εμβάθυνση στο θέμα της Αντίστασης, όπως αναδεικνύεται μέσα από ατομικά και συλλογικά παραδείγματα, αλλά και τη συνάντηση επιστημονικών πορισμάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης με πρόθεση να προκύψει μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Schoof, ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, κ. Kittmer, ο πρέσβης του Ισραήλ, κ. Arieh Mekel και ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Μάκης Μάτσας. Φιλοξενήθηκε στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και τις εργασίες του παρακολούθησαν συνολικά 116 άτομα. 
 • Από τις 12 - 16 Μαΐου 2014, η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη του IHRA στο Λονδίνο, όπου προέδρευσε στις εργασίες  της Ομάδας Εργασίας  Μουσείων και Μνημείων  (Museums and Memorials Working Group).
2013
 • Την Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, το ΕΜΕ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), διοργάνωσαν, εκδήλωση με θέμα «Στα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα. Αρχαιολογικά και Ιστορικά τεκμήρια της μακραίωνης ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων». Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Δ/ντρια του ΕΜΕ, κα Ζανέτ Μπαττίνου και η Πρόεδρος του ΣΕΑ, κα Δέσποινα Κουτσούμπα. Τα ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμήρια της μακραίωνης ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων, παρουσίασε στην εκδήλωση η ειδική ερευνήτρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Αρχαιολόγος, Υπ. Διδ. Αρχαίας Ιστορίας του Α.Π.Θ., κα Αναστασία Λουδάρου. Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

 • Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. ο Καθηγητής Nicholas de Lange (Διευθυντής του προγράμματος) Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Cambridge, παρουσίασε ομιλία με τίτλο:
  “Χαρτογραφώντας τις Εβραϊκές Κοινότητες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: Μία νέα ψηφιακή εφαρμογή”,
  όπου αναφέρθηκε και στο ομώνυμο πρόγραμμα. Στόχος του έργου είναι η χαρτογράφηση της εβραϊκής παρουσίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέσω του συστήματος GIS (Σύστημα Γεωγραφικού Εντοπισμού). Ο Καθηγητής Nicholas de Lange συνεργάζεται στενά με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΜΕ, υπό τον τίτλο “Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae”. Το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΕ, υπό τη διεύθυνση της κας Ζ. Μπαττίνου (Αρχαιολόγου – Διευθύντριας του ΕΜΕ) στοχεύει στην καταγραφή, στην καταλογογράφηση και φωτογραφική τεκμηρίωση όλων των δημοσιευμένων και αδημοσίευτων εβραϊκών επιγραφών,  στην ελληνική και εβραϊκή γλώσσα, από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και οι οποίες χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα Π.Κ.Ε./π.Χ. έως και τον 16ο αιώνα, χωρίς να αποκλείονται τεκμήρια που χρονολογούνται πέρα από τα συγκεκριμένα termini. Τα παραπάνω υπό έκδοση corpora θα αποτελέσουν τόσο για το ευρύτερο κοινό, αλλά και για την επιστημονική κοινότητα πολύτιμα ερευνητικά εργαλεία για τη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής εβραϊκής Διασποράς. Η
  ομιλία πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά.


2012
 • Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συνάντηση εμπειρογνωμόνων και ειδικών της περιόδου του Ολοκαυτώματος, καθώς και εκπρόσωπων ελληνικών αρχείων και μουσείων, με στόχο τη διερεύνηση  όλων των σχετικών με το Ολοκαύτωμα συλλογών,  που φιλοξενούνται σε κρατικά αρχεία, σε μουσεία, αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς σε όλη τη χώρα. Οι πηγές καλύπτουν τόσο την περίοδο του πολέμου όσο και τη μεταπολεμική περίοδο και περιλαμβάνουν όχι μόνο κρατικά έγγραφα και αναφορές, αλλά και ιδιωτικές συλλογές από θύματα και εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδος.
   
  Στη συνάντηση του ΕΗRI συμμετείχαν εκ μέρους του Ε.Μ.Ε. η Δ/ντρια του Μουσείου κα Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία παρουσίασε τα σχετικά με το Ολοκαύτωμα εκθέματα του Μουσείου, τις σχετικές επιμέρους κατηγορίες αντικειμένων της Συλλογής, καθώς και τα αρχεία Ολοκαυτώματος, που έχει στην κατοχή του το μουσείο. Στη συνέχεια, η κα Μπαττίνου έκανε μία σύντομη παρουσίαση των τρόπων με τους οποίων το Ε.Μ.Ε. χρησιμοποιεί το παραπάνω υλικό για να δημιουργηθούν εκθέσεις και εκπαιδευτικές δράσεις υπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική αποστολή του Μουσείου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις εκθέσεις σχετικά με το Ολοκαύτωμα (περιοδικές, περιοδεύουσες και τέχνης), στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ολοκαύτωμα και τις εκπαιδευτικές εκδόσεις του Μουσείου. Στη συνέχεια, η κα Λουδάρου Αναστασία, Υποψ. Διδ. του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και υπεύθυνη του προγράμματος ψηφιοποίησης Judaica Europeana για το Ε.Μ.Ε. παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό και τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο συντέλεσε στην ψηφιοποίηση περίπου 26.000 αντικειμένων της Συλλογής του Ε.Μ.Ε. εκ των οποίων 2.000 αντικείμενα ανήκουν στη Συλλογή του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, μέσα από μια σειρά διαφανειών παρουσιάστηκαν η ψηφιακή πλατφόρμα της Europeana και άλλα σχετικά ψηφιακά εργαλεία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Τέλος, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες της συνάντησης οι προσβάσιμες μέσω της διαδικτυακής του ιστοσελίδας ψηφιακές εκθέσεις του Ε.Μ.Ε., οι οποίες δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Judaica Europeana.
 • Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε την ημερίδα, υπό τον τίτλο “Never, ever, be a bystander”, στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ. Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των πρωτοβουλιών των ελληνικών κυβερνήσεων, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη μνήμη και την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος στη χώρα μας. Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με τους εναρκτήριους χαιρετισμούς τους ο Πρέσβης κος Βασίλης Κασκαρέλης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κος Γεώργιος Καλαντζής και ο Βέλγος Πρόεδρος του International Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ΙΤF) κος Jan Deboutte.

  Η κα Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΙΤF και Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Υλοποίηση της Ελληνικής Έκθεσης στο Άουσβιτς, αναφέρθηκε στην ελληνική νομολογία και τα επιμέρους μέτρα, που έλαβε η Ελληνική Πολιτεία, σχετικά με τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενώ αναφέρθηκε σε δεύτερη συνεδρία στο ιστορικό πλαίσιο της υλοποίησης της ελληνικής μόνιμης έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

  Η κα Ζανέτ Μπαττίνου, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΙTF, μετά από μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας του Ε.Μ.Ε. αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στις εκθέσεις, αλλά και τις επιστημονικές δράσεις του Μουσείου, που σχετίζονται με τη μνήμη και κυρίως με την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιοδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις με θέμα το Ολοκαύτωμα, που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από το Ε.Μ.Ε. καθώς και στην διεξαγωγή του ετήσιου σεμιναρίου του Ε.Μ.Ε για εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών βαθμίδων, με τίτλο «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα». Σε επόμενη συνεδρία, η κα Μπαττίνου, με συνοδεία προβολής εικόνων αναφέρθηκε στην υπό σχεδιασμό Εθνική Έκθεση στο Άουσβιτς, περιγράφοντας τους γενικούς ιστορικούς και αρχιτεκτονικούς της άξονες, ενώ τέλος οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε τρισδιάστατη προβολή την προαπεικόνιση της έκθεσης.

  Τέλος, ο κος Yiftach Meiri, υπεύθυνος για το Ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Σχολής για την Εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος στο Γιάντ Βασσέμ, αναφέρθηκε με συνοπτικό και παραστατικό τρόπο στη σημασία της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος και τη σύνδεσή της διδασκαλίας με βασικές αρχές των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων, ενώ μίλησε και για την επιμόρφωση Ελλήνων εκπαιδευτικών στο Γιάντ Βασσέμ, μία συνεργασία του Ιδρύματος με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.

  Στο πλαίσιο της ημερίδας, οργανώθηκαν από το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος δύο εκθέσεις, «Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» και το «Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-1944» οι οποίες εγκαινιάστηκαν στο χώρο του φουαγιέ από τον Υφυπουργό του ΥΠΕΞ κο. Δ. Κούρκουλα και στις οποίες οι σύνεδροι της ημερίδας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

  Τη συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας της ημερίδας συντόνισε η κα Φ. Τομαή – Κωνσταντοπούλου, ενώ προβλήθηκε και η συγκινητική ταινία παραγωγής του ΥΠΕΞ, με τίτλο «Η Ελληνική Εξέγερση», 7η Οκτωβρίου 1944.

 • Στις 2 Ιουλίου 2012, η διευθύντρια του Μουσείου συμμετείχε στο σεμινάριο/εκδήλωση μνήμης του Ραούλ Βάλλενμπεργκ, που οργάνωσε η Ουγγρική Πρεσβεία σε στενή συνεργασία με τις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σουηδίας, με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων ερευνητών καθώς και ομιλητών από το Ισραήλ, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Ραούλ Βάλλενμπεργκ, του γενναίου Σουηδού διπλωμάτη που έσωσε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων Εβραίων στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Η Ουγγαρία, η Σουηδία και το Ισραήλ τιμούν την μνήμη του μαρτυρικού Σουηδού διπλωμάτη. Οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Ουγγαρίας ανακήρυξαν το 2012 Έτος Βάλλενμπεργκ με το σύνθημα: «Άνθρωπος μέσα στην απανθρωπιά». Στο Ισραήλ, ο Βάλλενμπεργκ έχει αναγνωριστεί από το Yad Vashem, το παγκόσμιο κέντρο για την τεκμηρίωση, την έρευνα, την εκπαίδευση και την μνήμη του Ολοκαυτώματος, ως ένας από τους "Δικαίους των Εθνών», που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους. Ο Ραούλ Βάλλενμπεργκ απέκτησε τιμητικά την Ισραηλινή υπηκοότητα το 1986 και έγινε επίτιμος πολίτης της Βουδαπέστης το 2003. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία (στα αγγλικά) της κ. Ζανέτ Μπαττίνου.
 • Στις 26-28 Φεβρουαρίου η υπεύθυνη του προγράμματος Judaica Europeana, συμμετείχε στην τελυταία συνάντηση των εταίρων για το πανηγυρικό κλείσιμο του εν λόγω προγράμματος, στη Ρώμη.
2011
 • Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ήταν, όπως πάντα, η ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων που πραγματοποιήθηκε στις 19 – 22 Νοεμβρίου 2011 στο Λονδίνο. Την συνάντηση παρακολούθησε η Διευθύντρια του Μουσείου μας.
 • Στις 30/9 & 1/10 η Διευθύντρια του ΕΜΕ συμμετείχε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Διαπολιτισμική Επικοινωνία: Η συμβολή της  διαχείρισης των πολιτισμικών αγαθών.  Θεωρητικές προσεγγίσεις και  καλές πρακτικές», όπου και παρουσίασε τα διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου μας. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Οδυσσέας» για την εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και πολιτισμό.
 •  Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου: συμμετοχή της υπεύθυνης του προγράμματος Judaica Europeana στην Βαρσοβία.
 • Στις 30 και 31 Μαΐου: συμμετοχή του ΕΜΕ στην συνάντηση των εταίρων για το πρόγραμμα Judaica Europeana, στη Βουδαπέστη.
 • Την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, πραγματοποιήθηκε από την Ι' Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Δελφών η Ημερίδα «Παιδεία και Αρχαιολογία 2» για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Την Ημερίδα παρακολούθησε η μουσειοπαιδαγωγός μας.
 • Από τις 6-8 Φεβρουαρίου  πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η συνάντηση των εταίρων για το πρόγραμμα Judaica Europeana με τη συμμετοχή και του ΕΜΕ.
2010
 • Στις 28 Ιουνίου το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του ICOM με θέμα «Χρήση των Νέων Τεχνολογιών στο πλαίσιο Μουσειακών Εκπαιδευτικών Δράσεων». Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας ήταν και η δ/ντρια του Ε.Μ.Ε. κ. Μπαττίνου, η οποία παρουσίασε τη διαδραστική οθόνη αφής (info kiosk) με θέμα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, μια ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.
 • Στις 12-16 Ιουνίου η διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο με θέμα τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος που διοργάνωσε το ίδρυμα Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια, η κ. Μπαττίνου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων του ITF (International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research) στην πρώτη ετήσια συνάντηση που πραγματοποίησε ο οργανισμός στην Ιερουσαλήμ, καθώς φέτος τελεί υπό ισραηλινής προεδρίας.
 • Στις 19-20 Φεβρουαρίου το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στο διήμερο σεμινάριο που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων στο Αμφιθέατρο του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Θεματικοί πυρήνες της συνάντησης αποτέλεσαv ζητήματα κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού τεκμηρίωσης, όπως η τεκμηρίωση και διαχείριση ακίνητων και κινητών μνημείων, η διαχείριση αρχειακού υλικού και η ψηφιοποίηση των μνημείων της χώρας.

2009
 • Στις 11-12 Δεκεμβρίου το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στη 13η ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Εκπαίδευση και Νεοελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά», που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Κεντρικός θεματικός πυρήνας της συνάντησης ήταν τα μουσεία και η σχέση τους με το ενήλικο κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν ομιλίες για τις στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις των μουσείων και τον ρόλο τους στη διά βίου μάθηση.
 • Ετήσια Συνάντηση του Association of European Jewish Museums, Αθήνα, 21-24 Νοεμβρίου 2009
  Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, μόνιμο μέλος του Association of European Jewish Museums (AEJM), φιλοξένησε για πρώτη φορά στην Αθήνα την ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων, κατά το χρονικό διάστημα 21-24 Νοεμβρίου 2009. Τις εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου παρακολούθησαν 54 σύνεδροι, διευθυντές, επιμελητές και εκπρόσωποι 34 εβραϊκών μουσείων και οργανισμών, από 19 χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του AEJM, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις και συζητήσεις πάνω σε θέματα που άπτονται του μουσειακού στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης, καθώς και παρουσιάσεις νέων εκθέσεων, ερευνητικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που οργανώνουν τα διάφορα μουσεία. Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους χώρους του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και να γνωρίσουν τη μόνιμη και περιοδική έκθεσή του, με τη μορφή οργανωμένης ξενάγησης από τη διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. κ. Μπαττίνου. Η επαφή των συνέδρων με τους θησαυρούς της ελληνοεβραϊκής ιστορίας και παράδοσης έδωσε την αφορμή να συζητηθούν κατά τις επόμενες ημέρες, με τη μορφή εργαστηρίων, ζητήματα όπως η διαχείριση της συλλογής, ο σχεδιασμός των περιοδικών εκθέσεων, η προληπτική συντήρηση, οι εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς επίσης και ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Ε.Μ.Ε., όπως το corpus των εβραϊκών επιγραφών. Το Μουσείο, ως μέρος της διοργάνωσης, σχεδίασε ξενάγηση σε μνημεία και τόπους εβραϊκού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στη Χαλκίδα, με επίσκεψη στο Κάστρο του Καράμπαμπα, όπου φυλάσσονται τρεις από τις σημαντικότερες εβραϊκές επιγραφές, και έπειτα στο εβραϊκό νεκροταφείο και στη συναγωγή της πόλης, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε και γεύμα, το οποίο παρέθεσε η Ι.Κ. Χαλκίδας. Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των συνέδρων στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και ακολούθησε παραδοσιακό δείπνο, το οποίο προσέφερε η Ι.Κ. Αθηνών. Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη από την κ. Λίλα ντε Τσάβες, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση προς τιμή των συνέδρων, μια ευγενική χορηγία του Κ.Ι.Σ. Οι διαδρομές και τα γεύματα έδωσαν, όπως είθισται, ευκαιρίες για νέες γνωριμίες, ανταλλαγές, συνεργασίες και συζητήσεις. Η ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων του AEJM ολοκληρώθηκε με επιτυχία έπειτα από τέσσερις συνολικά ημέρες εργασιών πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών εβραϊκών μουσείων.
 • 21-23 Ιουνίου, το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε –ως μέλος της ελληνικής αποστολής– στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research στο Όσλο της Νορβηγίας.
2007

 • Στις 3 Δεκεμβρίου  η διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. κ. Ζανέτ Μπαττίνου συμμετείχε στην επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων του Ε.Μ.Ε. και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Σεφαραδιτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Pierre» της Νέας Υόρκης.
 • Στις 17-20 Νοεμβρίου έλαβε χώρα το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων (ΑEJM). Το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς διοργανώθηκε από το νέο Εβραϊκό Μουσείο του Μονάχου.
 • Στις 10-12 Ιουνίου το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε -ως μέλος της ελληνικής αποστολής- στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research στην Πράγα.
2006
 • Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, το Ε.Μ.Ε. έλαβε μέρος στην 10η Ενημερωτική Συνάντηση για την Εκπαίδευση που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία του ICOM, με την παρουσίαση από τη μουσειοεκπαιδευτικό κ. Οριέττα Τρέβεζα, της νέας μουσειοσκευής του Ε.Μ.Ε. με θέμα «Εβραϊκές Γιορτές».
 • Στις 3 – 5 Δεκεμβρίου, στην εξαμηνιαίο συνέδριο του International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research, στη Βουδαπέστη, η κ. Ζανέτ Μπαττίνου παρουσίασε το τρίτο σεμινάριο του Ε.Μ.Ε. για εκπαιδευτικούς στην  Εκπαιδευτική Επιτροπή του οργανισμού και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Μνημείων και Μουσείων, της οποίας αποτελεί τακτικό μέλος.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ήταν, όπως πάντα, η ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων που πραγματοποιήθηκε στις 19 – 21 Νοεμβρίου 2006 στη Βενετία με οικοδεσπότη το τοπικό Εβραϊκό Μουσείο.

Στις 12-15 Σεπτεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η πρώτη συνάντηση του Atelier Culturel Mediterranean, το οποίο προσβλέπει στην διοργάνωση πολιτισμικών ανταλλαγών και συνεργασιών μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε ένα από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα εργαστήρια που έλαβαν χώρα, μετά από πρόσκληση του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 • Σε ημερίδα της Βρετανικής Πρεσβείας με θέμα «Σχεδιασμός Μουσείων και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς» συμμετείχε η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. στις 17 Φεβρουαρίου 2006.
2005
 • Στις 16 Δεκεμβρίου το Υπουργείο  Πολιτισμού σε συνεργασία με το ICOM ο
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts