Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Προγραμματισμένες εκδηλώσεις
  «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο»
 
Μια έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος
σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

 

Η έκθεση αυτή έχει δημιουργηθεί από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για τα «70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων των Ιωαννίνων», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ι.Κ. Ιωαννίνων και η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης Ολοκαυτώματος, οι οποίες θα λάβουν χώρα στα Ιωάννινα, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου 2014. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο περιοδικών εκθέσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, από τις 29 Μαρτίου έως τις 16 Μαΐου 2014.
 
Ως ιστορικό, λαογραφικό και εθνογραφικό μουσείο, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος εστιάζει το ενδιαφέρον του στην παρουσίαση μιας ζωντανής εικόνας της ιστορίας και παράδοσης των ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων στη διάρκεια των αιώνων. Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοτήτων εντάσσεται και η έκθεση με τίτλο «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο», η οποία στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της ρωμανιώτικης παράδοσης που άνθισε σ’ αυτή τη γωνιά της Ελλάδας.
 
Οι ενότητες της έκθεσης θίγουν επιμέρους θέματα όπως η θρησκευτική παράδοση, η συναγωγική αρχιτεκτονική, η καθημερινή ζωή, η ενδυμασία, η οικιακή λατρεία, η κοινοτική οργάνωση, ο επαγγελματικός βίος, η εκπαίδευση, η γλώσσα, οι τέχνες και τα γράμματα. Εκτός από την ιστορική και εθνογραφική διερεύνηση του θέματος, η έκθεση εξετάζει και την κοινωνική του διάσταση, δίνοντας έμφαση στην εποχή του Γιοσέφ Ελιγιά, τη ζωή, το έργο και τη δράση του.
 
Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από τις Συλλογές και το Φωτογραφικό Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος από τα τέλη του 19ου και τον 20ο αιώνα, καθώς και αριθμό χαρακτικών, τα οποία εικονογραφούν τα επεξηγηματικά κείμενα της έκθεσης. Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος στοχεύει με την έκθεση αυτή, να παρουσιάσει στο κοινό των Ιωαννίνων, αλλά και στους διεθνείς προσκεκλημένους, τη ζωή και το έργο ενός σημαντικού Γιαννιώτη ποιητή, του Γιοσέφ Ελιγιά, καθώς και  το διαχρονικό πρόσωπο της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, εικονογραφώντας μια ελάχιστα γνωστή πλευρά του πλουραλιστικού παρελθόντος και παρόντος της πόλης.
Παράλληλα, μετά από πρόταση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε ένα εκπαιδευτικό, σχολικό διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στα σχολεία της Ηπείρου, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2013 – Φεβρουαρίου 2014. Οι μαθητές που έλαβαν μέρος, δημιούργησαν κείμενα ή βίντεο σε σχέση με το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και την τύχη της τοπικής κοινότητας. Οι εργασίες των μαθητών αξιολογήθηκαν στη συνέχεια από ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από την Διεύθυνση της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Οι δέκα μαθητές που θα βραβευθούν στο πλαίσιο των μνημονικών εκδηλώσεων, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν με τους καθηγητές τους το Μουσείο και Μνημείο του «Auschwitz-Birkenau» στην Πολωνία, με χορηγία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες και σχετικό υλικό μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210 - 32 25 582, fax: 210 - 32 31 577, e-mail: info@jewishmuseum.gr, website: www.jewishmuseum.gr, ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 - 14:30.

 
 
© Ε.Μ.Ε. Αθήνα, Μάρτιος 2014

Δελτίου Τύπου
Εκδηλώσεις  Μνήμης για τα
‘70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων των Ιωαννίνων’
 

Στα πλαίσια της προσπάθειας εξωστρέφειας που έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια ο Δήμος  Ιωαννιτών, με στόχο την προώθηση των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της περιοχής και την ανάδειξη της επικοινωνιακής ταυτότητας της ‘πολυπολιτισμικής’ πόληςτων Ιωαννίνων στον ‘παγκόσμιο χάρτη’, αποφασίστηκε η διοργάνωση από το Δήμο Ιωαννιτών, μιας σειράς ειδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Ισραηλιτική κοινότητα Ιωαννίνων και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος καθώς και την υποστήριξη των χωρών μελών της Επιτροπής Διεθνούς Συμμαχίας για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος(ΙΗRΑ), αφιερωμένες στη μνήμη των ‘70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα και τη συγκέντρωση – απέλαση των Γιαννιωτοεβραίων από την πόλη των Ιωαννίνων’.

Αυτό έγινεύστερα από πρόταση και πρωτοβουλία του Πρέσβη του Καναδά κ. Robert Peck, με δεδομένο ότι ο Καναδάς ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την 12-μηνη προεδρία της  IHRA, την οποία θα αναλάβει στη συνέχεια η Βρετανία, και μετά από Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Υπουργείο Παιδείας, υπό τη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζή και των Πρέσβεων-Επικεφαλής πρεσβειών των χωρών μελών. Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στη πόλη των Ιωαννίνων τη περίοδο του Μαρτίου 2014 (28-30/03/2014).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα ανακοινωθεί επισήμως στη συνέντευξη τύπου την Τρίτη, 11 Μαρτίου, 2014 στις 13.00 στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, συμπεριλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις, προβολές ταινιών, Μνημόσυνο - κατάθεση στεφάνωνστη μνήμη των ‘561 παιδιών’ που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, μουσικές εκδηλώσεις, βραβεύσεις μαθητών και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Στη συνέντευξη τύπου θα βρίσκεται επίσης εκπρόσωπος του καναδικού Πανεπιστήμιου Simon Fraser για την παρουσίαση ενός προηγμένου λογισμικού που θα υποστηρίξει την εκπαίδευση, τη μνήμη και την έρευνα για το Ολοκαύτωμα. Πρόκειται για μία εξειδικευμένη εφαρμογή για iPhone που αναπτύχθηκε από ομάδα προγραμματιστών του τμήματος Νέο-Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Simon Fraser που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  

 

«Είμαι περήφανος που ο Καναδάς, με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, την Ισραηλιτική κοινότητα Ιωαννίνων, το Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και το New Media Laboratory του  Πανεπιστημίου Simon Fraser στο Βανκούβερ, θα εγκαινιάσει μια λογισμική εφαρμογή για iPhone που θα δώσει την δυνατότητα σε χρήστες σε όλο τον κόσμο να πληροφορηθούν για  την πλούσια κληρονομιά του Ιουδαϊσμού στα Ιωάννινα,» είπε ο Πρέσβης κ. Peck

 
Πληροφορίες:
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος τηλ. +30 210 322 5582
Δήμος Ιωαννιτών τηλ. +30 26513 61227
επιστροφή στη λίστα
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts