Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Προγραμματισμένες εκδηλώσεις
  Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011


Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου έγιναν τα εγκαίνια της νέας περιοδικής φωτογραφικής έκθεσης του ΕΜΕ

«Το Μνημείο: 16 Καλλιτέχνες προτείνουν»


Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκδηλώσεων της  Περιφέρειας Αττικής και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου 2011 και παρουσιάζει τις προτάσεις 16 καλλιτεχνών και τη διαδικασία που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του νέου μνημονικού τόπου μέσα στο αστικό τοπίο. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πολλοί βουλευτές, πρέσβεις και εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου.

Ο πρόεδρος του ΕΜΕ κ. Μάκης Μάτσας, άνοιξε την εκδήλωση και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους λέγοντας μεταξύ άλλων «...Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι όλα τα έργα έχουν την δική τους  ισχυρή προσωπικότητα , την δική τους δύναμη και προσέγγιση στο σοβαρό αυτό θέμα σε σημείο ώστε η επιτροπή αξιολόγησης να βρεθεί σε δυσχερή θέση μια που τα έργα ήταν πραγματικά το ένα καλύτερο από το άλλο. Αξίζουν συγχαρητηρίων όλοι αυτοί οι 16 καλλιτέχνες που ο καθένας με την δική του ευαισθησία προσέγγισε το θέμα του Ολοκαυτώματος και πρόσφερε τον καλύτερο εαυτό του και βέβαια ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην Ντιάννα Μαγκανιά της οποίας  τελικά το έργο επελέγη για να εγκατασταθεί στον Κεραμεικό....». Κλείνοντας  ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό, να πει και εκείνος λίγα λόγια.

Ο κ. Σγουρός επεσήμανε στο χαιρετισμό του: «Με βαθιά συγκίνηση παρευρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης «Το Μνημείο» που αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων. Η Έκθεση περιλαμβάνει τις δημιουργίες των 16 καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τη δημιουργία του μνημείου Ολοκαυτώματος. Και μπορεί να επιλέχθηκε μόνο μία από αυτές, με βάση την οποία έγινε το Μνημείο, όμως όλες οι μακέτες έχουν σημαντική αισθητική αλλά και ιστορική αξία, την οποία αξίζει να δει όλος ο κόσμος. Κι αυτό γιατί κάθε έργο αναδεικνύει με την δική του οπτική το ολοκαύτωμα Ελλήνων Εβραίων. Κάθε ξεχωριστή δημιουργία που βρίσκεται σήμερα εδώ φέρνει στη μνήμη μας την τραγική ιστορία χιλιάδων συνανθρώπων μας. Θέλω να επισημάνω ότι και η σημερινή έκθεση έχει ένα μεγάλο σκοπό: να μην ξεχάσουμε ποτέ. Δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζουμε τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Χρειάζεται μόνιμη και διαρκής εγρήγορση».

Τέλος, ο κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών χαιρέτησε την εκδήλωση με τη σειρά του και μεταξύ άλλων είπε «.... το πλήγμα που επέφερε το Ολοκαύτωμα στην Εβραϊκή κοινωνία της Ελλάδος ήταν τεράστιο με μαθηματικούς υπολογισμούς αλλά ανυπολόγιστο από κάθε άλλη πλευρά του. Μας πήρε 60 ολόκληρα χρόνια να μπορέσουμε να επουλώσουμε τις πληγές, να θρηνήσουμε, να ξαναγεννηθούμε και να διεκδικήσουμε να υπάρξει στην πόλη της Αθήνας ένα μνημείο για αυτούς που χάθηκαν. Σήμερα το Μνημείο αυτό υπάρχει....πρόθεσή μας είναι η έκθεση αυτή να ταξιδέψει σε άλλα μουσεία στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και στο διάβα της να διδάξει την ιστορία μας, να μνημονεύσει τα θύματα του Ολοκαυτώματος και να εμπνεύσει την ειρήνη και την ανοχή μεταξύ των λαών

Μετά τις ομιλίες, η διευθύντρια του ΕΜΕ κα Ζανέτ Μπαττίνου, ξενάγησε τους επίσημους καλεσμένους στους χώρους του Μουσείου και απάντησε σε ερωτήσεις τους. Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκόμενους με ποτά και ελαφριά εδέσματα. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων διανεμήθηκε και ο κατάλογος της έκθεσης.
 

   

 
ΚΡΑΤΙΔΗΣ   ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ  ΔΑΜΠΑΣΙΝΑ
επιστροφή στη λίστα
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts