Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Νέα και Ανακοινώσεις
  25 Νοεμβρίου 2013


Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση
Ένα ντοκυμαντέρ του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

 
Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσίασε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013 στο χώρο των περιοδικών του εκθέσεων, το ντοκυμαντέρ (εμπλουτισμένη έκδοση, με αγγλικούς υπότιτλους) «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», το οποίο δημιουργήθηκε για να συνοδεύσει την ομότιτλη περιοδική έκθεση του Ε.Μ.Ε., στo πλαίσιo της προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ανάμεσα σε άλλους εκλεκτούς καλεσμένους,  ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ.Ε. κος Βενιαμίν Αλμπάλας, ο εκπρόσωπος των εβραϊκών κοινοτήτων στο Δ.Σ. του Ε.Μ.Ε. κος Μωυσής Κωνσταντίνης, ο πρέσβης του Καναδά κος Robert Peck και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάϊσερ. Την προβολή του ντοκυμαντέρ προλόγισε ο ιστορικός και επιμελητής της έκθεσης κος Ιάσωνας Χανδρινός, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό της δημιουργίας του ντοκυμαντέρ. Μετά την προβολή, το λόγο έλαβε ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης, ο οποίος έθεσε τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αναδύθηκαν από την «ενθουσιώδη» διαδικασία της δημιουργίας ενός ντοκυμαντέρ, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που έζησαν και βίωσαν τα τραγικά γεγονότα του πολέμου. Στη συνέχεια, δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να υποβάλουν ερωτήσεις και προβληματισμούς στους συντελεστές της έκθεσης και του ντοκυμαντέρ αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την τεράστια αποδοχή και θετική ανταπόκριση που είχε τόσο η νέα περιοδική έκθεση του Ε.Μ.Ε. όσο και το ίδιο το ντοκυμαντέρ στο κοινό.
 
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός ντοκυμαντέρ, γεννήθηκε μέσα από την ερευνητική και οργανωτική προετοιμασία της έκθεσης «Συναγωνιστής. Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση». Η έκθεση και το ντοκυμαντέρ αποτελούν τις δύο μορφές μιας κοινής ερευνητικής διαδρομής. Ουσιαστικά πρόκειται για την αφήγηση της ίδιας ιστορίας με διαφορετικό τρόπο. Εκτός από άγνωστο φωτογραφικό υλικό και σημαντικά ντοκουμέντα, το ντοκυμαντέρ σχεδιάστηκε με βασικό στόχο την αξιοποίηση ορισμένων από τα σημαντικότερα ιστορικά τεκμήρια που απόκεινται σήμερα στις συλλογές του ΕΜΕ. Για τη δημιουργία του φιλμ, αξιοποιήθηκαν οι 17 από τις συνολικά 25 βιντεοσκοπημένες προφορικές μαρτυρίες από άνδρες και γυναίκες, από διάφορες εβραϊκές κοινότητας της χώρας, που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση. Οι μαρτυρίες καταγράφηκαν μέσα σε διάρκεια πέντε ετών και αποτελούν σήμερα κομμάτι του Αρχείου Προφορικής Ιστορίας του ΕΜΕ. Ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε ένα ψηφιδωτό αφηγήσεων που ακολουθούν με τη μέγιστη δυνατή ζωντάνια τη δύσκολη και γοητευτική διαδρομή των Εβραίων μαχητών, από το σκοτάδι της Κατοχής και το σκίρτημα της Αντίστασης, την απόδραση από τα γκέττο, την έξοδο στο βουνό, τις κακουχίες, την αλληλεγγύη και τις σκληρές μάχες που οι περισσότεροι από αυτούς έδωσαν, εναντίον των κατοχικών στρατευμάτων, ως αντάρτες. Με τον απαράμιλλο τρόπο της κινούμενης εικόνας, ο «Συναγωνιστής» συρράπτει εξομολογήσεις ανθρώπων που δεν βρέθηκαν ποτέ στον ίδιο χώρο, ωστόσο συνομιλούν και θα συνομιλούν για πάντα ως «Συναγωνιστές». Αν η έκθεση ανταποκρίνεται στο καθήκον, τη βαθιά υποχρέωση και την ειλικρινή επιθυμία να τιμηθούν όσοι διέφυγαν το Ολοκαύτωμα και πολέμησαν τους Ναζί στο πλευρό χιλιάδων Χριστιανών συμπατριωτών τους, τότε το ντοκυμαντέρ είναι στην κυριολεξία η κιβωτός στην οποία διασώζονται οι φωνές, οι χειρονομίες, η έκφραση του προσώπου τους. Το ίδιο πάθος με το οποίο έκαναν αυτό για το οποίο τους τιμάμε σήμερα.

Η έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014, με ώρες επίσκεψης, καθημερινά 09:00 – 14:30, Κυριακή 10:00 – 14:00, ενώ το Σάββατο το Μουσείο είναι κλειστό. Για περισσότερες πληροφορίες και σχετικό υλικό μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210 - 32 25 582, fax: 210 - 32 31 577, e-mail: info@jewishmuseum.gr, website: www.jewishmuseum.gr, ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 - 14:30.


επιστροφή στη λίστα
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts