Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Νέα και Ανακοινώσεις
  16 Απριλίου 2013


Δελτίο Τύπου
«Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση»
 

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος εγκαινίασε την Τρίτη 16 Απριλίου 2013 τη νέα περιοδική του έκθεση, με τίτλο «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», η οποία πραγματοποιείται στo πλαίσιo προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΜΕ κος Μάκης Μάτσας (εδώ) και ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, κος Βόλφγκανγκ Ντόλτ (ελληνικά και γερμανικά), ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση. Την εκδήλωση χαιρέτισε με σύντομη ομιλία του http://bit.ly/11cwsiT ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κος Φώτης Κουβέλης, ενώ τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους, οι πρέσβεις της Αμερικής, του Καναδά και της Ιταλίας, εκπρόσωποι των πρεσβειών του Ισραήλ, της Αυστρίας και της Βουλγαρίας, καθώς και πλήθος εκλεκτών καλεσμένων. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία Ελλήνων Εβραίων αντιστασιακών, καθώς και των απογόνων τους.
Στο έργο του Εβραϊκού Μουσείου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός πρέσβης κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση «μνημείο στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης» υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι «είναι σημαντικό για εμάς να κρατάμε άσβεστη την μνήμη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εξ ονόματος της Γερμανίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης αφού εξήρε την αντιστασιακή δράση των Ελλήνων Εβραίων και την επιλογή του Μουσείου να την αναδείξει, έκανε και μια γενικότερη αναφορά στη σημερινή συγκυρία: «Δυστυχώς, τόσο στην κοινωνία όσο και μέσα στο Κοινοβούλιο» είπε «υπάρχουν κάποιοι που κακόφωνα υποθάλπουν και προπαγανδίζουν τον αντισημιτισμό, ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα. Η άρση των προκαταλήψεων» συμπλήρωσε «είναι ζήτημα της πάλης ιδεών μέσα στην κοινωνία, μια πάλη την οποία πρέπει να διεξάγουμε σταθερά και με συνέπεια, καθημερινά και σε κάθε επίπεδο όλοι μαζί, ως μια νέα αντίσταση απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και αντισημιτισμού, απέναντι στον επιθετικό λόγο ναζιστικών μορφωμάτων, για να μη ζήσουμε ποτέ ξανά διώξεις, εκτοπίσεις, ξεριζωμό».
Την πρώτη φορά που το ΕΜΕ ασχολήθηκε με το θέμα των Ελληνοεβραίων μαχητών της Αντίστασης, για την περιοδεύουσα έκθεσή του «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941 – 1944» (2001), ακούστηκε μέσα στο χώρο του Μουσείου το παράπονο των ξεχασμένων πολεμιστών του βουνού, που ένιωθαν ότι η πατρίδα δεν τους τίμησε όπως έπρεπε, ότι δεν υπήρχε ένα μουσείο αφιερωμένο στην Αντίσταση στην Ελλάδα, όπως είχαν τόσες άλλες χώρες της Ευρώπης. Τότε τέθηκαν τα ψήγματα μιας βαθιάς υποχρέωσης και ειλικρινούς επιθυμίας να τιμηθούν αυτοί που πολέμησαν και ακύρωσαν την πεποίθηση ότι οι Εβραίοι υπέκυψαν στο Ολοκαύτωμα ως ‘πρόβατα επί σφαγή’. Η ενδελεχής έρευνα του ΕΜΕ η οποία διήρκεσε πέντε έτη, οδήγησε στην συγκέντρωση 24 προσωπικών ιστοριών αντρών και γυναικών από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, που πήραν τα όπλα στις μέρες της Κατοχής. Πολύ νέοι οι περισσότεροι, πρόσφατα ξεσπιτωμένοι από το διωγμό, συχνά μόνοι και ορφανεμένοι, βρήκαν μια νέα, δυναμική οικογένεια στα βουνά και υπηρέτησαν τον ένοπλο αγώνα με πολλούς τρόπους, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Χρίστηκαν συναγωνιστές, υπέρτατος τίτλος τιμής ανάμεσα στους μαχητές της ελεύθερης Ελλάδας και πολέμησαν ως ίσοι μεταξύ ίσων. Ενώ η μνημόνευση και απόδοση τιμής στους Εβραίους αγωνιστές, είναι το κύριο μέλημα, με την έκθεση αυτή το ΕΜΕ τιμά στο πρόσωπό τους, όλους τους Έλληνες που πολέμησαν τον κατακτητή, με το όραμα της ελευθερίας και ενός καλύτερου κόσμου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, πλήθος φωτογραφιών, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες, αυθεντικά αντικείμενα, οπλισμός και άλλο σχετικό υλικό. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, ενώ ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε με βάση το ιστορικό υλικό που συγκεντρώθηκε, μια ταινία ντοκιμαντέρ, που διερευνά με τον εναργή τρόπο της κινούμενης εικόνας το θέμα της περιοδικής αυτής έκθεσης, μέσα από τους ανθρώπους, τον τόπο και το χρόνο, και θα βρίσκεται σε συνεχή προβολή στο χώρο της. Την έκθεση συνοδεύουν και ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014, με ώρες επίσκεψης, καθημερινά 09:00 – 14:30, Κυριακή 10:00 – 14:00, ενώ το Σάββατο το Μουσείο είναι κλειστό.
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό – έντυπο υλικό μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210 - 32 25 582, fax: 210 - 32 31 577, e-mail: info@jewishmuseum.gr, website: www.jewishmuseum.gr, ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 - 14:30.

                 

               

επιστροφή στη λίστα
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts