Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Νέα και Ανακοινώσεις
  Εκπαιδευτικά προγράμματα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας


Εκπαιδευτικά προγράμματα για το σχολικό έτος 2012/2013
 

Το Εβραϊκό Μουσείο έχει σχεδιάσει και υλοποιεί τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν, μπορούν να απευθυνθούν για πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, κ. Οριέττα Τρέβεζα-Σούση, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: τηλ.: 210 3225582, Φαξ.: 210 3231577, E-mail: otreveza@jewishmuseum.gr,  ιστοσελίδα: www.jewishmuseum.gr

Τα προγράμματα προσφέρονται καθημερινά, ώρες 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ., κατόπιν συνεννόησης. Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις και τα υλικά προσφέρονται δωρεάν στα σχολεία. Μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας: μέχρι 30 μαθητές ανά ομάδα.

 
Το σχολικό έτος 2012-2013 το ΕΜΕ θα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα:
 

 • «Αντισημιτισμός και Ρατσισμός: Χθες και Σήμερα» : Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ανίχνευση της ιστορίας του αντισημιτισμού και του ρατσισμού και των εκδηλώσεων των φαινομένων αυτών, διαχρονικά. Με την εξέταση ιστορικών μελετών, άρθρων του ημερήσιου τύπου και σχετικών επίκαιρων κειμένων, τίθενται προς συζήτηση ερωτήματα, όπως, ποιες μορφές παίρνει ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός στις μέρες μας;πόσο ρατσιστές είμαστε; τι μας οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές; πως μπορούμε να αλλάξουμε;

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προτείνεται για παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου.

 • Στα μέσα Μαρτίου θα εγκαινιαστεί στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΕ η περιοδική έκθεση:«Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», η οποία θα συνοδεύεται από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες για σχολεία.Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για τα νέα προγράμματα του ΕΜΕ μπορούν να ενημερώνονται από τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του ΕΜΕ στο διαδίκτυο.

 
Εκπαιδευτικά προγράμματα που βασίζονται στην μόνιμη έκθεση του Ε.Μ.Ε.
 

 • «Συναγωγή»: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα  παιδιά το χώρο προσευχής της εβραϊκής θρησκείας, τα ιερά κείμενα που διαβάζονται στη Συναγωγή, τα έθιμα της λειτουργίας και τα διακοσμητικά θέματα και σύμβολα.
 • «Εβραϊκές Γιορτές»:Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με τις βασικές γιορτές της εβραϊκής θρησκείας, καθώς και με την ευρεία απήχηση του θεσμού των γιορτών σε όλους τους λαούς και όλες τις εποχές. Επίσης, να εντοπίσουν κοινά στοιχεία με τις χριστιανικές γιορτές με βάση το ημερολόγιο, τα ήθη και τα έθιμα.
 • «Κύκλος της Ζωής»: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος αυτού είναι η γνωριμία των παιδιών με τα βασικά ήθη και έθιμα που συνδέονται με τα στάδια της ζωής ενός Εβραίου, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, και η σύγκριση τους με αντίστοιχα έθιμα άλλων θρησκειών.

Τα τρία παραπάνω προγράμματα λειτουργούν συνδυαστικά και αποτελούν αφετηρία για βασική γνωριμία με την εβραϊκή θρησκεία. Προτείνονται για μαθητές Α΄ και Β΄ Γυμνασίου.

 • «Ολοκαύτωμα»: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Μέσα από τα  ιστορικά στοιχεία, τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες, μαθαίνουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και συζητούν για τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν για την ζωή μας σήμερα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδυάζεται με την περιοδική έκθεση του Ε.Μ.Ε.  «Το Μνημείο - 16 καλλιτέχνες προτείνουν»  και προτείνεται για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου.

 • «Ενδυμασία»: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος αυτού είναι να γνωρίσουν τα παιδιά την ελληνοεβραϊκή παραδοσιακή ενδυμασία, να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα της σεφαραδίτικης και να συγκρίνουν τη ρωμανιώτικη με τις υπόλοιπες ελληνικές ενδυμασίες της ίδιας εποχής. Επίσης, να συγκρίνουν κοσμήματα, στολίδια, φυλαχτά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προτείνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και μπορεί να συνδυαστεί με τις «Εβραϊκές γιορτές» και τον «Κύκλο της ζωής». 

 • «Ιστορία των Ελλήνων Εβραίων: Οι Εβραϊκές Κοινότητες στην Ελλάδα»:Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος αυτού είναι η γνωριμία των παιδιών με την μακραίωνη ύπαρξη των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα, από τον 3ο αιώνα π.Χ. Εξετάζει πώς διαμορφώνονται οι κοινότητες  στην πορεία του χρόνου και σε ποια μορφή υφίστανται σήμερα.    

Το πρόγραμμα προτείνεται σε μαθητές Γυμνασίου και μπορεί να συνδυαστεί με τη «Συναγωγή».

 • «Μικρός Επιμελητής»: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν βιωματικά τις μουσειακές διαδικασίες ένταξης αντικειμένων στη συλλογή. Επιτυγχάνεται με την ενασχόληση των παιδιών με όλα τα στάδια της εισαγωγής ενός πρωτότυπου αντικειμένου στο σύστημα καταγραφής και στους αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου.

Το πρόγραμμα αυτό προτείνεται σε μαθητές Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού

 • «Έθιμα»: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με παλιά έθιμα των εβραϊκών γιορτών που δεν θυμόμαστε πια.  Επιτυγχάνεται μέσω της εξοικείωσης με σχετικά αντικείμενα που βρίσκονται στις προθήκες του Μουσείου, καθώς και μέσα από παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα και χειροτεχνίες, που αναπτύσσουν τη συνεργασία και την ομαδικότητα.

Το πρόγραμμα αυτό προτείνεται σε μαθητές Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄, Β΄ Γυμνάσιου και μπορεί να συνδυαστεί με τις «Εβραϊκές Γιορτές» και τη «Συναγωγή».

 • Θεατρικό Δρώμενο «Η ιστορία του Αλμπέρτου»: Στόχος του θεατρικού δρώμενου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα γεγονότα που έζησαν παιδιά της ηλικίας τους την περίοδο του πολέμου. Τα γεγονότα που περιγράφονται,  ανανακλούν την ιστορική πραγματικότητα και έχουν σαν βάση τις αυθεντικές αναμνήσεις τριών παιδιών που έζησαν τα χρόνια του Ολοκαυτώματος και βρίσκονται στα αρχεία του Μουσείου. Οι εμπειρίες τους συνδυάσθηκαν, για να δημιουργήσουν την ιστορία μιας οικογένειας, που παρουσιάζεται μέσα από το ημερολόγιο του γιου, Αλμπέρτου.

Το πρόγραμμα προτείνεται σε παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, και προϋποθέτει τη συνεργασία του σχολείου με το Ε.Μ.Ε.

 
Περιοδικές – ψηφιακές εκθέσεις

 

 • «Το Μνημείο – 16 καλλιτέχνες προτείνουν»:Περιοδική έκθεση. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος αυτού είναι η γνωριμία των παιδιών με τις διαδικασίες δημιουργίας ενός μνημείου, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς. Διερευνούμε τι σημαίνει για τους Εβραίους η ύπαρξη του και τι  συμβολίζει η απεικόνιση του.   
 • «Εικόνες Ελλήνων Εβραίων»: Ψηφιακή φωτογραφική έκθεση στην ιστοσελίδα του Ε.Μ.Ε. www.jewishmuseum.gr. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προτάσεις για χρήση της έκθεσης αυτής και ανάλογα προσαρμόζεται για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
 • «Εβραϊκές Γειτονιές της Ελλάδας»: Ψηφιακή φωτογραφική έκθεση στην ιστοσελίδα του Ε.Μ.Ε. www.jewishmuseum.gr. Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό από 12  κοινότητες  στην Ελλάδα. Παρουσιάζει τη ζωή στις γειτονιές όπου ζούσαν Eβραίοι πριν από τον πόλεμο.

 
 Διαπολιτισμικά προγράμματα

 

 • «Το Καντήλι»: Στόχος αυτού του διαπολιτισμικού εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ανακαλύψουν τα παιδιά τη σημασία και τη χρήση του καντηλιού στις τρεις κύριες μονοθεϊστικές θρησκείες, την Εβραϊκή, την Χριστιανική και τη Μουσουλμανική. 

Πρόγραμμα που προτείνεται σε μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.   

 

 • «Πέσαχ και Πάσχα» (οικογενειακό πρόγραμμα):Στόχος αυτού του διαπολιτισμικού προγράμματος, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, είναι να ευαισθητοποιηθούν οι οικογένειες ως προς τη σχέση της χριστιανικής με την εβραϊκή θρησκεία. Να ανακαλύψουν στοιχεία της γιορτής του Πέσαχ, να συγκρίνουν το Πέσαχ με το Πάσχα, να συνεργαστούν και να μάθουν μαζί.

Το πρόγραμμα προτείνεται σε οικογένειες.

 

 • Ιερά βιβλία «Τορά, Κοράνι, Ευαγγέλιο»: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Μπενάκη). Στόχος του προγράμματος είναι να εντοπιστούν κοινά σημεία, αλλά και διαφορές ανάμεσα στα ιερά κείμενα των τριών κύριων μονοθεϊστικών θρησκειών, να κατανοηθεί η συνεισφορά του κάθε πολιτισμού, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από έργα θρησκευτικής τέχνης και, τέλος, να διερευνηθεί η αρμονική συνύπαρξη του ενός δίπλα στον άλλον.

Πρόγραμμα που προτείνεται σε μαθητές Ε΄, ΣΤ΄, Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου, και απαιτεί την έγκαιρη συνεννόηση σχολείου - Μουσείου

 
 
Προγράμματα στα πλαίσια συμμετοχής του Ε.Μ.Ε. στις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται μετά από  συνεννόηση με το  ΕΜΕ.

 

 • «Καλώς ήρθατε στο τραπέζι μας»: Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η γνωριμία με τη διατροφή μέσα από την εβραϊκή θρησκεία: Συμβολισμοί, νηστεία, διατροφή και θρησκευτικές γιορτές, απαγορευμένες τροφές, εορταστικά σκεύη. Τροφή και διάφοροι σταθμοί της ζωής (γέννηση, βάφτιση, γάμος, θάνατος). Σημασία του λαδιού του κρασιού και του ψωμιού. Παραδοσιακές ελληνοεβραικές συνταγές.

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και ενήλικο κοινό. 

 • «Το Δέντρο της ζωής»: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των μικρών μας επισκεπτών, με το «Δέντρο», ως σημειωτικό σύμβολο, ενώ μέσω της γνωριμίας των μαθητών με τα εκθεσιακά αντικείμενα αναλύονται η σημασία και οι συμβολισμοί του στην εβραϊκή θρησκεία και τα ιερά κείμενα. Παράλληλα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το «Δέντρο» ως διαπολιτισμικό, διαχρονικό σύμβολο και να περιγράψουν τις μορφές που λαμβάνει σε όλους τους λαούς, αλλά και στην σύγχρονη κοινωνία.

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και ενήλικο κοινό. 

 •  «Γούρια και φυλακτά από την ελληνοεβραϊκή παράδοση»:Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι επισκέπτες  μέσα από μια εκπαιδευτική διαδρομή να γνωρίσουν το συμβολικό ρόλο της χρήσης των φυλακτών στην εβραϊκή θρησκεία, μέσα από επιλεγμένα και σπάνια εκθέματα από την μόνιμη έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος.

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και ενήλικο  κοινό. 

 • «Το Μίκβε»: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των επισκεπτών με μια σημαντική πλευρά της εβραϊκής θρησκείας και παράδοσης: τον ρόλο του νερού στις γυναικείες πρακτικές. 

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Λυκείου, αλλά και ενήλικο κοινό.  

 

 • «Καί εγένετο φως»:Ιερά σκεύη φωτισμού στην εβραϊκή τέχνη και παράδοση»: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι επισκέπτες  μέσα από μια εκπαιδευτική διαδρομή να γνωρίσουν το συμβολικό ρόλο της χρήσης του φωτός  στην εβραϊκή θρησκεία, μέσα από επιλεγμένα και σπάνια εκθέματα από την μόνιμη έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος.

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και ενήλικο  κοινό. 

 
Μουσειοσκευές

 

 • Μουσειοσκευή: «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής»: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος (Μουσειοσκευής) είναι να προβληματιστούν οι μαθητές πάνω σε ζητήματα πάντοτε επίκαιρα, όπως η φρίκη του πολέμου, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η έννοια της ταυτότητας, η κοινωνική ανεκτικότητα, το δικαίωμα της διαφορετικότητας, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. (Συνδέεται με την περιοδεύουσα έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος).

Η μουσειοσκευή προτείνεται για τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού (Ε΄ και ΣΤ΄) και για την Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

 • «Ολοκαύτωμα»:Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Μέσα από τα  ιστορικά στοιχεία, τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες, να μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων, που προκύπτουν, για την ζωή μας σήμερα. (Συνδέεται με περιοδεύουσα έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος).

Η μουσειοσκευή προτείνεται για μαθητές Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου.

 •  «Εβραϊκές Γιορτές»:Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με τις βασικές γιορτές της εβραϊκής θρησκείας, καθώς και με την ευρεία απήχηση του θεσμού των γιορτών σε όλους τους λαούς και όλες τις εποχές. Επίσης, να εντοπίσουν κοινά στοιχεία με τις χριστιανικές γιορτές με βάση το ημερολόγιο, τα ήθη και τα έθιμα.

Η μουσειοσκευή προτείνεται για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

 • Μουσειοσκευή: «Έκθεση για το Ολοκαύτωμα»:Στόχος του εκπαιδευτικού αυτού υλικού είναι να ενισχύσει τον εκπαιδευτικό στην προσπάθεια του για βιωματική προσέγγιση της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος και για τη μνημόνευση της Εθνικής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Με το υλικό αυτό δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας μιας φωτογραφικής έκθεσης μέσα στην τάξη ή σε άλλο χώρο του σχολείου, χωρισμένης σε τρεις κυρίως ενότητες. Επιπλέον, παρέχεται φωτογραφικό υλικό από το χώρο Ολοκαυτώματος του Ε.Μ.Ε. για τα σχολεία που δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο Μουσείο, καθώς και συνοδευτικές  εκδόσεις και οπτικό-ακουστικό υλικό.

Η μουσειοσκευή προτείνεται για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και  Λυκείου.

 • Εκπαιδευτικός φάκελος: «Εβραϊκές Γειτονιές της Ελλάδας»: Στόχος του εκπαιδευτικού υλικού είναι να πληροφορηθούν οι νεαροί επισκέπτες για το πώς ήταν η ζωή των παιδιών της ηλικίας τους στις γειτονιές της Ελλάδας πριν από τον Πόλεμο∙  να γνωρίσουν δηλαδή, μέσα από το υλικό του εκπαιδευτικού φακέλου, τους ανθρώπους, που έζησαν αυτή την περίοδο και να ακούσουν τα ίδια τους τα λόγια. Παράλληλα, να ερευνήσουν τις παραμέτρους της συμβίωσης των Εβραίων με αλλόθρησκους ή και αλλοεθνείς- μέσα στην ίδια κοινωνία- και να κάνουν τις δικές τους διαπιστώσεις. Επιπλέον, να αντιληφθούν το κενό που άφησαν πίσω τους οι Εβραίοι που δολοφονήθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Τέλος, να γνωρίσουν λιγότερο γνωστά κομμάτια της ιστορίας της πόλης τους και να εντοπίσουν διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες.

Το πρόγραμμα προτείνεται για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

 

© Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, 2012/13
 
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09:00-14:30, Κυριακή 10:00 - 14:00. Σάββατο κλειστό.
Διεύθυνση: Νίκης 39, 10557 Αθήνα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3225582, φαξ: 210 3231577
Ε- mail: otreveza@jewishmuseum.gr 
Ιστοσελίδα: www.jewishmuseum.gr
επιστροφή στη λίστα
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts