Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Νέα και Ανακοινώσεις
  Σεμινάριο Στρατοπεδικής Λογοτεχνίας


Σεμινάριο Στρατοπεδικής Λογοτεχνίας στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος

«Αλλά η τιμωρία του άλλου, επειδή είναι άλλος, βασιζόμενη σε μια αφηρημένη ιδεολογία, μας φαινόταν το αποκορύφωμα της αδικίας, της μωρίας και του παραλογισμού....»
Πρίμο Λέβι, Το Καθήκον της Μνήμης

Με ιδιαίτερη χαρά το Ε.Μ.Ε. φιλοξένησε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο χώρο της Βιβλιοθήκης του, το σεμινάριο της Ιστορικού κυρίας Οντέτ Βαρών – Βασάρ, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2012. Το σεμινάριο αποτελούνταν από δύο κύκλους των πέντε συναντήσεων, στις οποίες παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το έργο οκτώ συγγραφέων μετά από μια εισαγωγή. Οι συγγραφείς, που μελετήθηκαν ανήκουν όλοι τους στους μείζονες της στρατοπεδικής λογοτεχνίας, ενώ υπήρξαν και οι ίδιοι επιζώντες των ναζιστικών στρατοπέδων κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Οντέτ Βαρών – Βασάρ «το corpus των έργων επιλέχθηκε, ώστε να εκπροσωπεί τόσο τη μνήμη της γενοκτονίας των Εβραίων, όσο και τη μνήμη των εκτοπισμένων αντιστασιακών». Σε αυτό το θεωρητικό υπόβαθρο εξετάσθηκαν οι περιπτώσεις των Πρίμο Λέβι, Ζαν Αμερύ, Χόρχε Σεμπρούν και άλλων.

Για το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, η υλοποίηση ενός θεματικού σεμιναρίου για τη λογοτεχνία, που «γεννήθηκε» μέσα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα οποία οδήγησαν στη δολοφονία εκατομμυρίων συνανθρώπων μας είχε εξαιρετική σημασία. Αφενός διαχειρίζεται ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα, αυτό της «μνήμης», το οποίο συνδέεται άμεσα με την διεξαγωγή του ετήσιου Σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς, που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο και αφετέρου εισάγει στο ελληνικό επιστημονικό πεδίο της μελέτης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος, ένα - εν πολλοίς - άγνωστο ερευνητικό θέμα, αυτό της μελέτης λογοτεχνικών κειμένων, με κεντρικό πυρήνα την εμπειρία των στρατοπέδων, ως συμπληρωματικό εργαλείο της ιστοριογραφίας. Παράλληλα, για τις ανάγκες του σεμιναρίου και με την ουσιαστική συμβολή και πρωτοβουλία της Οντέτ Βαρών – Βασάρ, καταρτίστηκε ένα εξειδικευμένο τμήμα της Βιβλιοθήκης του Ε.Μ.Ε., σχετικό με την στρατοπεδική λογοτεχνία, στο οποίο εφεξής ιστορικοί, ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και μελέτης.

Τις συναντήσεις των σεμιναρίων εμπλούτισαν με τις παρεμβάσεις τους και κυρίως με την επί της ουσίας τοποθέτησή τους, εκλεκτοί καλεσμένοι της εισηγήτριας, από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, ανάμεσά τους η Γαρυφαλλιά Μίχα, πολιτικός επιστήμων, Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, ο μεταφραστής του έργου του Ζαν Αμερύ Γιάννης Καλιφατίδης, ο Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής Γεράσιμος Στεφανάτος και ο συγγραφέας Σάββας Μιχαήλ. Οι συμμετέχοντες, τέλος, μια μικτή διεπιστημονική ομάδα ατόμων (ιστορικοί, υποψήφιοι διδάκτορες και φοιτητές, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, εικαστικοί, ψυχαναλυτές) με τη δυναμική τους παρουσία και τις τοποθετήσεις τους, συνέβαλαν στη διεξαγωγή ενός γόνιμου και ζωηρού επιστημονικού διαλόγου. Το επόμενο σεμινάριο προγραμματίζεται για το 2013.

Η Οντέτ Βαρών – Βασάρ είναι ιστορικός, ειδικευμένη στη δεκαετία του ’40. Διδάσκει ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από το 2001. Έχει εκδώσει το βιβλίο, Η ενηλικίωση μιας γενιάς. Νέοι και Νέες στην Κατοχή και στην Αντίσταση (Εκδ. Εστία, Αθήνα 2009) και το επόμενο βιβλίο της Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης. Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων (συγκεντρωτικός τόμος κειμένων, Εκδ. Εστία) θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2012.

 

Λουδάρου Αναστασία
Αρχαιολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαίας Εβραϊκής Ιστορίας και Επιγραφικής (Α.Π.Θ.)
Υπεύθυνη ψηφιοποίησης του προγράμματος Judaica Europeana 

επιστροφή στη λίστα
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts