Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Νέα και Ανακοινώσεις
  3 Νοεμβρίου 2011


Ψηφιακό οπτικοακουστικό αρχείο Ολοκαυτώματος - μια πρώτη γνωριμία με το υλικό και τη διαχείρισή του.

Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πα Αθηνών απέκτησε οριστικά, από αρχές Οκτωβρίου, πρόσβαση στο Ψηφιακό Αρχείο Μαρτυριών Ολοκαυτώματος του University of Southern California (USC). Το Visual History Archive -που δημιουργήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος για τη Σοά [Ολοκαύτωμα] του Στίβεν Σπίλμπεργκ- είναι το μεγαλύτερο οπτικοακουστικό ιστορικό αρχείο στον κόσμο.

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο σχετικά με την πιο αποδοτική χρήση του αρχείου αυτού με συμμετοχή της κ. Verena Nägel, project manager του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FUB).

Στο εν λόγω σεμινάριο κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό και η διευθύντρια του ΕΜΕ κ. Ζανέτ Μπαττίνου.

Η κ. Μπαττίνου αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος για το αρχείο, που χρονολογείται από το 1994 – 1995, όταν άρχισε η συγκέντρωση των μαρτυριών στην Ελλάδα. Το 2003, στο πλαίσιο επαγγελματικού ταξιδιού στις ΗΠΑ, η κ. Μπαττίνου επισκέφτηκε το ShoahFoundationστο Λος Άντζελες, όπου μετά από ξενάγηση στους χώρους του ιδρύματος, ξεναγήθηκε στο αρχείο των ελληνικών μαρτυριών και πέρασε αρκετό χρόνο με τους υπεύθυνους, συζητώντας τα προβλήματα διαχείρισης και οργάνωσής του.  Επίσης, ενημερώθηκε για το ευρύ εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος και εξέφρασε το ενδιαφέρον του ΕΜΕ για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, ακολούθησε ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού και συνεχής επικοινωνία.

Στη συνέχεια, η κ. Μπαττίνου παρουσίασε σύντομα στους παρευρισκομένους το έργο του ΕΜΕ σε σχέση με το Ολοκαύτωμα, τις έρευνες που διεξάγει, τις σχετικές εκθέσεις και εκδόσεις, αλλά κυρίως την διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες, καθώς και ετήσιων σεμιναρίων, που στόχο έχουν να προετοιμάσουν τον έλληνα εκπαιδευτικό και να τον εφοδιάσουν με κάθε χρήσιμο εργαλείο, που θα διευκολύνει την διδασκαλία για το Ολοκαύτωμα σε όλες τις  εκπαιδευτικές βαθμίδες. 

Τέλος, εξέφρασε την προθυμία του ΕΜΕ να συνεργαστεί με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ και υποσχέθηκε κάθε δυνατή υποστήριξη από πλευράς ΕΜΕ, ως προς την πρόσβασή τους, τόσο στην ποικίλη και εκτεταμένη βιβλιογραφία που διαθέτει η βιβλιοθήκη και το αρχείο του Μουσείου, όσο και στο αρχείο προφορικών μαρτυριών που διατηρεί, με περισσότερες από 80 συνεντεύξεις. 

Η κ. Μπαττίνου έκλεισε το χαιρετισμό της ευχόμενη κάθε επιτυχία σε αυτό το ιδιαιτέρα σημαντικό πρόγραμμα.

Αναφέρουμε ότι πρόσβαση στο αρχείο αυτό έχει αποκτήσει και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η συλλογή του αρχείου περιλαμβάνει σχεδόν 52.000 μαρτυρίες που βιντεοσκοπήθηκαν σε 56 χώρες και σε 32 γλώσσες κατά το διάστημα 1994-1999. (Βλ. καιτοεπισυναπτόμενο άρθρο της Karen Jungblut, Director of Research and Documentation του Shoah Foundation Institute).  Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου συγκεντρώθηκαν συνεντεύξεις επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου (κυρίως από Εβραίους, αλλά και από ομοφυλόφιλους, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ρομά και Σίντι [Αθίγγανους], πολιτικούς κρατούμενους, κ.ά.), καθώς και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες, ιδίως συμμάχους στρατιωτικούς απελευθερωτές. Περισσότερες από 300 συνεντεύξεις διενεργήθηκαν στην Ελλάδα και στα ελληνικά, ενώ άλλοι 601 συνεντευξιαζόμενοι έχουν τόπο γέννησης την Ελλάδα. Η χρήση του αρχείου βασίζεται στον κατάλογο ονομάτων και σε ταξινομικό σύστημα (με 50.000 “keywords”) που επιτρέπει στο χρήστη να ψάξει όλο το αρχείο δίνοντας ένα όνομα-κλειδί που συνδέεται με μια συνέντευξη. Η κατά μέσο όρο διάρκεια κάθε μαρτυρίας είναι δύο ώρες και καλύπτει εμπειρίες της προπολεμικής, της πολεμικής και της μεταπολεμικής περιόδου.

Τα δικαιώματα του αρχείου για την Ευρώπη έχει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FUB). Χάρη σε σύμβαση συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (η οποία ξεκίνησε, τον Απρίλιο του 2010, από ερευνητικό ταξίδι του  Χάγκεν Φλάισερ με 17 προ- και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ στο FUB και σε τόπους μνήμης της ναζιστικής Γερμανίας), το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει πλέον πρόσβαση στην εν λόγω τεράστια βάση δεδομένων. Στο εργαστήριο πληροφορικής του Τμήματος (Φιλοσοφική Σχολή) υπάρχουν πέντε υπολογιστές ειδικά διαμορφωμένοι για την πρόσβαση στο αρχείο.

Κατά το χειμερινό εξάμηνο διεξάγεται άλλωστε κάθε Πέμπτη μεταπτυχιακό σεμινάριο Ευρωπαϊκής & Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (με διδάσκοντα τον Χάγκεν Φλάισερ), όπου φοιτητές διαφορετικών ειδικοτήτων θα εξοικειωθούν με το ψηφιακό αρχείο και θα εξερευνήσουν συγκριτικά τις δυνατότητες και πληροφορίες του.

http://www.arch.uoa.gr/metaptyxiakes-spoydes/pms-tmimatos/seminaria/istorias/eyrwpaiki-istoria.html

επιστροφή στη λίστα
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts