Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Νέα και Ανακοινώσεις
  Auschwitz Memorial Museum


Ελληνική Έκθεση στο Auschwitz Memorial Museum
 

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που έχει αναλάβει και χρηματοδοτήσει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του ανέθεσε την έρευνα και την δημιουργία του περιεχομένου (κείμενα, πανό και διαδραστικούς σταθμούς πληροφοριών) της έκθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012. Η ελληνική έκθεση θα τοποθετηθεί σε δύο αίθουσες στο ισόγειο του κτηρίου 18 της έκθεσης του  Auschwitz Memorial Museum και θα καλύπτει μια έκταση 170 τ.μ. περίπου. Στην μεγαλύτερη αίθουσα θα παρουσιάζεται το ιστορικό μέρος, ενώ η μικρότερη θα οριστεί ως χώρος μνήμης των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο στρατόπεδο. Η έκθεση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα του ΕΜΕ από την ίδρυσή του το 1977.

 
Η κεντρική ιδέα πίσω από την έρευνα, συγκέντρωση και επιλογή του περιεχομένου για την μόνιμη ελληνική έκθεση στο Auschwitz Memorial Museum είναι η επιδίωξη μιας ανθρωποκεντρικής παρουσίασης, με πρωταγωνιστές τα άτομα που έζησαν αυτή τη φοβερή περιπέτεια και «φόντο» την ιστορική αφήγηση. Η έρευνα του Ε.Μ.Ε διεξάγεται στο δικό του φωτογραφικό αρχείο και συλλογή ντοκουμέντων και αντικειμένων, σε άλλα ελληνικά αρχειακά σύνολα, σε σχετικά μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού και στη σχετική εκτεταμένη βιβλιογραφία.
 
Μετά από μια σύντομη γνωριμία με τις Ελληνικές Εβραϊκές Κοινότητες, τις αρχαιότερες της Ευρώπης, την απαρχή των οποίων αρχαιολογικά μαρτύρια τοποθετούν τουλάχιστον στα μέσα του 3ου αιώνα π. Κ.Ε., ο επισκέπτης λαμβάνει επιλεγμένα στοιχεία για τη ζωή πριν τον Β’ Π. Π. και αμέσως προχωρά στο κύριο μέρος της έκθεσης που αφορά στην αρχή του πολέμου στην Ελλάδα, στα γεγονότα της Κατοχής που οδήγησαν στους εκτοπισμούς, τη μεταφορά στο Άουσβιτς, τη ζωή στο στρατόπεδο και τη δολοφονία του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων Εβραίων με φριχτό και πρωτάκουστο τρόπο. Η έρευνα συμπεριλαμβάνει την αναζήτηση Ελλήνων Χριστιανών κρατουμένων του στρατοπέδου, οι οποίοι είχαν συλληφθεί κυρίως για αντιστασιακές δραστηριότητες. Κάθε γεγονός, κάθε βήμα της ιστορικής αφήγησης διανθίζεται και τεκμηριώνεται με προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες και βίωσαν οι ίδιοι αυτές τις τρομαχτικές και αγωνιώδεις στιγμές και συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο, ο επισκέπτης δεν καλείται να προσλάβει και πάλι τη γενική ιστορία του Β’ Π. Π. ή του στρατοπέδου του Άουσβιτς, που είναι διαθέσιμη σε άλλο σημείο του Μουσείου, αλλά μπορεί να επικεντρωθεί ειδικά στην ιστορία των Ελλήνων στο Άουσβιτς, που είναι και το ζητούμενο στην έκθεση αυτή. Ο «σκελετός» των ιστορικών γεγονότων τοποθετεί τις προσωπικές διηγήσεις μέσα στο πλαίσιο του χώρου και του χρόνου και προσδίδει ακρίβεια και ευρύτερο νόημα σ’ αυτές.
 
Η αφήγηση συνεχίζεται με την εκκένωση του στρατοπέδου και την απελευθέρωση, ενώ ολοκληρώνεται με σύντομη αναφορά στην αναδιοργάνωση των κοινοτήτων μετά τον πόλεμο και στη σημερινή τους κατάσταση.
 
Δύο διαδραστικοί σταθμοί πληροφοριών με οθόνες αφής, που περιέχουν ψηφιακές εφαρμογές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με θέμα: 1. «Η Ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας» και 2. «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941 - 45», θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία της έκθεσης. Οι σταθμοί αυτοί θα προσφέρουν στον επισκέπτη που θα επιλέξει να τις αναζητήσει, περισσότερες πληροφορίες και εποπτικό υλικό για τα θέματα που παρουσιάζουν, χωρίς να επιβαρύνουν τον περιορισμένο διαθέσιμο χώρο.
 
Κεντρικό σημείο της αφήγησης θα καταλαμβάνουν φωτογραφίες και διηγήσεις που αφορούν στη ζωή πριν από τον πόλεμο, ώστε να καταστεί για μια ακόμη φορά φανερό, ότι τα θύματα αυτής της αδιανόητης τραγωδίας ήταν οι καθημερινοί άνθρωποι «της διπλανής πόρτας» και όχι κάποιος λαός μαρτύρων ή θυμάτων.
 
Οι κύριες ενότητες που προβλέπεται να καλυφθούν από την έκθεση, οι οποίες θα αναπαραχθούν στα Ελληνικά, Πολωνικά και Αγγλικά, είναι οι παρακάτω:
 

Α΄.  Η ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Β΄. Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ / ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Γ΄. Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Δ’ . ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΗΡΩΝ (από συνεντεύξεις Ε.Μ.Ε.)

 
Οι τρεις πρώτες ενότητες προβλέπεται να παρουσιαστούν με ιστορική σειρά, ενώ τα βιογραφικά σημειώματα που απαρτίζουν την τέταρτη, θα εντεθούν ενδιάμεσα ανάλογα με τη σύνδεση τους με κάποιο συγκεκριμένο θέμα, όπως εκτοπισμοί,  καταναγκαστική εργασία, ιατρικά πειράματα κλπ. Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν οι προσωπικές ιστορίες όλων των ομήρων. Αυτές που θα επιλεγούν για παρουσίαση θα απεικονίζουν διαφορετικές εμπειρίες και ενδιαφέροντα γεγονότα.  Η διευθέτηση αυτή του υλικού θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικές φωτογραφίες και αναπαραγωγές εγγράφων και ντοκουμέντων, κυρίως από τη συλλογή του Ε.Μ.Ε., με αποτέλεσμα μια ενημερωτική, αλλά και συγκινησιακή εμπειρία για τον επισκέπτη.
 
Μέχρι στιγμής, τα κείμενα έχουν γραφεί και μεταφραστεί, τα τρίγλωσσα πάνελ έχουν σχεδιαστεί και μια ψηφιακή παρουσίαση βίντεο - απεικόνισης της προτεινόμενης έκθεσης έχει παραχθεί και βρίσκεται προς έγκριση από την Επιστημονική Επιτροπή Μουσείου του Auschwitz. Μόλις αυτή τη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί και οι τυχόν αλλαγές έχουν γίνει, η έκθεση θα μεταβεί στο στάδιο της παραγωγής, που θα ολοκληρωθεί με τη μεταφορά της στην Πολωνία και την τοποθέτησή της στο κτήριο 18 του Auschwitz Memorial Museum.

 
© ΕΜΕ, Μάιος 2011


επιστροφή στη λίστα
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts