Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Προηγούμενες Δραστηριότητες
  Προηγούμενες Δραστηριότητες
2013
  • Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσίασε στο χώρο των περιοδικών του εκθέσεων, το ντοκυμαντέρ (εμπλουτισμένη έκδοση, με αγγλικούς υπότιτλους) «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», το οποίο δημιουργήθηκε για να συνοδεύσει την ομότιτλη περιοδική έκθεση του Ε.Μ.Ε., στo πλαίσιo της προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ανάμεσα σε άλλους εκλεκτούς καλεσμένους,  ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ.Ε. κος Βενιαμίν Αλμπάλας, ο εκπρόσωπος των εβραϊκών κοινοτήτων στο Δ.Σ. του Ε.Μ.Ε. κος Μωυσής Κωνσταντίνης, ο πρέσβης του Καναδά κος Robert Peck και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάϊσερ. Την προβολή του ντοκυμαντέρ προλόγισε ο ιστορικός και επιμελητής της έκθεσης κος Ιάσωνας Χανδρινός, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό της δημιουργίας του ντοκυμαντέρ. Μετά την προβολή, το λόγο έλαβε ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης, ο οποίος έθεσε τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αναδύθηκαν από την «ενθουσιώδη» διαδικασία της δημιουργίας ενός ντοκυμαντέρ, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που έζησαν και βίωσαν τα τραγικά γεγονότα του πολέμου. Στη συνέχεια, δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να υποβάλουν ερωτήσεις και προβληματισμούς στους συντελεστές της έκθεσης και του ντοκυμαντέρ αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την τεράστια αποδοχή και θετική ανταπόκριση που είχε τόσο η νέα περιοδική έκθεση του Ε.Μ.Ε. όσο και το ίδιο το ντοκυμαντέρ στο κοινό.

  • Την Δευτέρα 3 Ιουνίου, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος φιλοξένησε την μηνιαία συνάντηση του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων της Αθήνας . Περισσότεροι από 25 εκπρόσωποι μουσείων και φορέων συγκεντρώθηκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης του ΕΜΕ και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν το Δίκτυο.
  • Την Κυριακή 19 Μαΐου, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος υποστήριξε τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων 18 Μαΐου 2013,  με θέμα :«Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή», προσφέροντας δωρεάν είσοδο και ξεναγήσεις (11:00 έως τις 13:00)  για ενήλικο κοινό και οικογένειες, στη μόνιμη και στην νέα περιοδική του έκθεση, με τίτλο «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση».
  • Την Τετάρτη 24 Απριλίου, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, παρέθεσε απογευματινή δεξίωση στο χώρο του, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά και του Ισραήλ προς τιμήν της Καναδικής Προεδρίας του Διεθνούς Οργανισμού International Holocaust Remembrance Alliance. Έλαβε χώρα μια σύντομη παρουσίαση για τα προγράμματα του Ε.Μ.Ε. σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Ρατσισμό και προσφέρθηκε στο κοινό η δυνατότητα να επισκεφτεί την νέα περιοδική έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση». Στην δεξίωση παρέστησαν πολυάριθμοι εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα, όπως και ξένου Τύπου.
  • Την Τρίτη 16 Απριλίου, στο πλαίσιο του εγκαινιασμού της νέας περιοδικής έκθεσης του Ε.Μ.Ε. «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, κ. Σαμουήλ Μάτσας, και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα κ. Wolfgang Dold, υπέγραψαν το δεύτερο ειδικό συμφωνητικό, το οποίο αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα.2012

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου επισκέφτηκαν το Εβραϊκό Μουσείο  30 άτομα από το Κ.Α.Π.Η. Καλλιθέα όπου ξεναγήθηκαν στις μόνιμες και περιοδικές  συλλογές του. 
 

Από την Παρασκευή 11 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 27 Μαΐου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας προσκάλεσε το κοινό να γνωρίσει τους φορείς του Δικτύου, που βρίσκονται στις γειτονιές της Αθήνας, και τους ανθρώπους τους, σε μια κοινή δράση με τίτλο "Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία". Το ΕΜΕ ως μέλος του Δικτύου, συμμετείχε στην κοινή αυτή δράση.


2011

Από τις 12-15 Μαΐου το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στη φετινή Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης ArtAthina (www.art-athina.gr), το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα, ως μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών.


2010 

Με την ευκαιρία του Εορτασμού της Νύχτας και της Ημέρας των Μουσείων, κατά τον μήνα Μάιο, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σαν μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών έλαβε μέρος στην διοργάνωση της πρώτης μεγάλης κοινής δράση των μελών του προτείνοντας Εικαστικούς Περιπάτους, στους χώρους των μελών του Δικτύου όπου φιλοξενούνται μέρη της έκθεσης:«Ερυσίχθων, σύγχρονη ανάγνωση του μύθου». Για όλη την διάρκεια αυτής της έκθεσης, το Μουσείο μας φιλοξένησε ένα γλυπτό της Αφροδίτης Λίτη.2009
 

Πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης – παραλαβής της συλλογής γραμματοσήμων του κ. Κωνσταντίνου Ανιτσά. Ο κ. Ανιτσάς δώρισε στο Μουσείο μας συλλογή γραμματοσήμων, από Ιδρύσεως του Κράτους του Ισραήλ (1947), που περιλαμβάνει συνεχείς εκδόσεις πλήρους σειράς γραμματοσήμων, φακέλους πρώτης ημέρας έκδοσης, Blocksτεσσάρων γραμματοσήμων, καθώς και ταχυδρομημένα γραμματόσημα από επιστολές. Η συλλογή χρονολογείται από την ίδρυση των Εθνικών Ταχυδρομείων του Ισραήλ, το 1947 έως και το 2001· απαρτίζεται από ένα σύνολο δεκαοκτώ (18) πολυτελών, δερμάτινου δεσίματος, τόμων γραμματοσήμων. Μετά την τελετή ακολούθησε κοκτέιλ, παρουσία φίλων του κ. Ανιτσά. 

 

2008
 

Στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Θυμάτων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η οποία σύμφωνα με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων έχει οριστεί να είναι η 27η Ιανουαρίου, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσίασε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008 στο φουαγιέ της Αίθουσας Φίλων του Μεγάρου Μουσικής την περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο«Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-1944 - Προσωπικές Μαρτυρίες», κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Νομαρχία Αθηνών και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

 
 
2007
 

Ολοκληρώθηκε από το Ε.Μ.Ε η δεύτερη έκδοση του ανανεωμένου καταλόγου «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», εμπλουτισμένου με ακόμη περισσότερες ιστορίες μαρτύρων.

 
2006
 

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τιμήθηκε η Εθνική Ημέρα Μνήμης Θυμάτων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, με εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος. Το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στη διοργάνωση παρουσιάζοντας δύο περιοδεύουσες εκθέσεις υπό τον γενικό τίτλο «Η Ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα».

 
2005


Εκδήλωση αποκαλυπτηρίων αναμνηστικής επιγραφής, την οποία ανάρτησε ο Δήμος Αθηναίων στην πρόσοψη του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, στη μνήμη του Συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή. 2003
 

Παρουσίαση του βιβλίου «Απλά Μαθήματα Μαγειρικής», της Ρασέλ Ραφαήλ - Σασών, στο χώρο του Εβραϊκού Μουσείου.


Εγκαίνια της περιοδεύουσας φωτογραφικής έκθεσης του ΕΜΕ με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα Των Ελλήνων Εβραίων: Καταδιωκόμενοι και Σωτήρες» στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

 
2002
 

Με αφορμή την περιοδική έκθεση τέχνης «Αναζήτηση Προσώπου» που φιλοξενήθηκε στο Χώρο Σύγχρονης Τέχνης του ΕΜΕ, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.)συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα « Αναζήτηση Προσώπου. Συμβολή της τέχνης και της θρησκείας στη διαμόρφωση ταυτότητας».

 
2000
 

Από τις 26-28 Ιανουαρίου 2000 έγινε στη Στοκχόλμη, με πρωτοβουλία της Σουηδικής Κυβέρνησης, η Διεθνής Διάσκεψη – Φόρουμ- με θέμα «Ολοκαύτωμα: Εκπαίδευση, Μνήμη & Έρευνα». Στη Διάσκεψη έλαβαν μέρος επίσημες αντιπροσωπίες από 46 χώρες, σένα σύνολο 700 και πλέον συμμετεχόντων, που περιελάμβανε προέδρους κρατών, πρωθυπουργούς και υπουργούς, αλλά και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανισμών, διεθνών εβραϊκών οργανισμών καθώς και επιστήμονες, ιστορικούς, εκπαιδευτικούς και ειδήμονες του Ολοκαυτώματος. Στόχος του Φόρουμ ήταν ο διάλογος και η συνεργασία για την προώθηση διεθνών εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για το Ολοκαύτωμα, με απώτερο σκοπό την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, που βασίζονται στην άγνοια της ιστορίας του παρελθόντος.

Στη Διάσκεψη συμμετείχε και επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ το Μουσείο μας κλήθηκε να επιμεληθεί το ελληνικό περίπτερο. Η πρόσκληση δεν ήταν μόνο τιμητική, αλλά αποτέλεσε παράλληλα μια σημαντική ευκαιρία παρουσίασης της δράσης και του έργου του ΕΜΕ σε διεθνές επίπεδο, καθώς και του ρόλου του στη διατήρηση της ιστορίας και της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

 

1999

Παρουσίαση στη Στοά του Βιβλίου, σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο «Παρατηρητής» και το ίδρυμα Ετς Αχαΐμ, δύο βιβλίων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επρόκειτο για τα βιβλία «Προφορικές Μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα» των Έρικας Κούνιο-Αμαρίλιο και Αλμπέρτου Ναρ, σε επιμέλεια της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου και «Πενήντα χρόνια μετά - Αναμνήσεις μιας Σαλονικιώτισσας Εβραίας» της Έρικας Κούνιο-Αμαρίλιο.

Εκδήλωση μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο Αθήνας με τίτλο «Μια επέτειος... ένα χρέος... μια ελπίδα» για τα 55 χρόνια από τη Σύλληψη των Εβραίων της Αθήνας και τον αφανισμό τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Έκθεση έργων με τίτλο «Shoah» του καλλιτέχνη Φάλη Λεών, με την παράλληλη πραγματοποίηση κοκτέιλ για τα μέλη του Συλλόγου.

Ανάμεσα στους μελετητές που εργάστηκαν στη βιβλιοθήκη και το αρχείο του ΕΜΕ ήταν και η Δρ. Μαρία Εσφόρμες, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Φλόριντας και ερευνήτρια του Ιδρύματος Φούλμπράϊτ. Το Νοέμβριο, το Μουσείο διοργάνωσε διάλεξη της δρ. Εσφόρμες, με θέμα “Greek Jewish Folk Tales in Ladino”, που ανακοινώθηκε στην αγγλική γλώσσα στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ζωντανή παρουσίαση, ενθουσίασε το κοινό που την παρακολούθησε και πλαισιώθηκε με το συγκινητικό μουσικό άκουσμα των Σεφαραδίτικων τραγουδιών, αποδοσμένων από την «Μικρή Χορωδία», από την τελευταία μουσική παραγωγή του ΕΜΕ.

 

1998

10 Μαρτίου 1998: Τελετή εγκαινίων του νέου, ιδιόκτητου κτηρίου του Ε.Μ.Ε., αποκορύφωμα των ακάματων προσπαθειών των μελών του Συλλόγου.

Εκδίδεται το βιβλίο «Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος», που παρουσιάζει την ιστορία, τους στόχους και το όραμα του Μουσείου. Συμπεριλαμβάνεται τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο για τους υποψήφιους δωρητές.

Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts