Home Sitemap | Newsletter
Αναζήτηση
» Δραστηριότητες > Προηγούμενες Δραστηριότητες
  Προηγούμενες Δραστηριότητες
2017


Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε και φέτος στη δράση του Open House με ξεναγήσεις την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 και την Κυριακή 2 Απριλίου 2017. Περισσότερα από 170 άτομα επισκέφτηκαν το Μουσείο την Κυριακή 2 Απριλίου, ενώ την Παρασκευή 31 Μαρτίου, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο περίπου 60 μαθητές, στο πλαίσιο της δράσης αυτής.

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος η τελετή παραλαβής της Προεδρίας του IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) για το τρέχον έτος, από την Ελβετία.
Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, τελέστηκε στο ΕΜΕ η επιμνημόσυνη δέηση του αείμνηστου Μίνου Μορδοχάι, με την παρουσία της οικογένειας, των συνεργατών και φίλων του εκλιπόντος. Μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετής, πραγματοποιήθηκε αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας ανακήρυξής του ως «Ευεργέτη» του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Η προσφορά του αγαπητού μας Μίνου στο Μουσείο υπήρξε μακροχρόνια, καθώς υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Μουσείου και αφοσιωμένο μέλος του ΔΣ επί σειρά ετών. Η πλακέτα τοποθετήθηκε σε επιλεγμένο σημείο στο χώρο της μόνιμης έκθεσης του ΕΜΕ.
 


 
 


Την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 το Γενικό Προξενείο της Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωσή του: «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, , τηρώντας την δέσμευσή του για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, του σεξισμού, και της αδικίας, θέματα τόσο ζωτικής σημασίας σήμερα όπως ήταν πάντα. Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η Πρέσβης των ΗΠΑ Ελένη Κουναλάκη. 


2016


Την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, κ. Σαμουήλ Μάτσας και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Dr. Peter Schoof, υπέγραψαν συμφωνητικό για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με την Πρεσβεία. Η Πρεσβεία υποστηρίζει με συνέχεια, συνέπεια και επιτυχία το έργο του Μουσείου για την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος.

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον o 6ος ετήσιος εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ, κατά τον οποίο βραβεύτηκε ο πρόεδρος του ΕΜΕ κ. Μάκης Μάτσας με το βραβείο «Μητροπολίτης Χρυσόστομος». Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, διοργανώθηκε εκδήλωση στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης «Συναγωνιστής: Οι Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση».
 Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης FORM/Less της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη σε επιμέλεια της κ. Saranna Biel Cohen. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στα εγκαίνια, τιμώντας με την παρουσία του τόσο την καλλιτέχνη όσο και το Ε.Μ.Ε. Η έκθεση διήρκεσε έως την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016.


Την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης τιμήθηκε  με το βραβείο «Δαμασκηνός», από τον σύλλογο Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας. Η τελετή απονομής έγινε στο Hebrew Union College – Jewish Institute of Religion, στη Νέα Υόρκη. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, στον οποίο είχε απονεμηθεί για πρώτη φορά το ίδιο βραβείο το 2007. Το βραβείο απονέμεται σε άτομα που κατέχουν θέσεις εξουσίας, τα οποία υπερασπίζονται και προωθούν την ελευθερία και τη συνύπαρξη των θρησκειών στην Ελλάδα και στις Έλληνο – Αμερικανικές κοινότητες με τις πράξεις και το έργο τους.

Tην Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, στις 19:30, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Images of a Lost World: Pictures and Stories of Balkan Sephardic Life σε συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και της Πρεσβείας της Ισπανίας. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και ιστορίες σεφαραδιτών των Βαλκανίων, όπως τις διηγήθηκαν σε συνεντεύξεις που έδωσαν στο Ινστιτούτο Centropa, και παρουσιάζει πορτρέτα και σκηνές από τη ζωή των εβραίων σεφαραδιτών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από 34 πάνελ με φωτογραφίες και επεξηγηματικά κείμενα στα ισπανικά και αγγλικά. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος από την 1 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2016.

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, εγκαινιάσθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, κοντά στο Καρπενήσι (Ν. Ευρυτανίας) η περιοδεύουσα εκδοχή της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο έως την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017.

Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης RIGHTEOUS AMONG NATIONS. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ρουμανικής Προεδρίας της Διεθνούς  Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος και παρουσιάζει την ιστορία των 9 από τους 105 ένδοξους Ρουμάνους που έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να σώσουν Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Η έκθεση παρέμεινε στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος μέχρι τις 19 Μάϊου 2016, ενώ στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στη Λάρισα στο Διαχρονικό Μουσείο, από 21 έως 29 Μαΐου.

OPEN HOUSE, συμμετοχή του ΕΜΕ στη δράση

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στη δράση του OPEN HOUSE την Παρασκευή 15 και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής . Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στην Αθήνα πραγματοποιείται κάθε άνοιξη και φέτος, τρίτη χρονιά, στις 15-17 Απριλίου.Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες οργάνωσαν μια συζήτηση με θέμα την τέχνη ως κοινωνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό εγχείρημα. Στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης της Αρτέμις Αλκαλάη «Έλληνες Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος, μια εικαστική αφήγηση», η ιστορικός τέχνης Ευγενία Αλεξάκη και η καλλιτέχνις συζήτησαν πάνω στις δυνατότητες της καλλιτεχνικής πράξης να λειτουργήσει ως κοινωνικό, ερευνητικό αλλά και παιδαγωγικό εργαλείο. Με βασικό στόχο τη δημιουργία κοινωνικών δημόσιων «τόπων», κυριολεκτικών και συμβολικών, προσωρινών ή και μόνιμων ευκαιριών για τους ανθρώπους να συνευρεθούν, να αλληλεπιδράσουν και να στοχαστούν πάνω στο παρελθόν και το παρόν, το τραύμα και την επούλωση.
 • Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016 το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμή της Μεγάλης Ευεργέτιδας του, Αλλέγρας – Κάντυ Σαλτιέλ, αναγνωρίζοντας και τιμώντας την πολύχρονη, σταθερή και πολύτιμη υποστήριξή της στο έργο του Μουσείου. Η κυρία Σαλτιέλ, φανερά συγκινημένη από την θερμή αυτή εκδήλωση, ευχαρίστησε τόσο τον κ. Μάτσα, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Μουσείο αλλά και όλους τους Φίλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, ενώ δέχθηκε με χαρά την τιμητική πλακέτα που της προσφέρθηκε. Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την δεξίωση που ακολούθησε.                   

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που διοργανώσε η περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, ώρα 19:00, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Πειραιώς 254, Ταύρος, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάσε από τις 17:30 το απόγευμα, στο φουαγιέ του θεάτρου έκθεση που για το  Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων επικεντρωμένη σε Ιστορίες Σωτήρων & Δικαίων των Εθνών.2015Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάσαν Σεφαραδίτικα τραγούδια Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης και Σμύρνης με το μουσικό τρίο "’Ηχοι του Λεβάντε", στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Συμμετείχαν οι Νίκος Τζάννης-Γκίννερουπ: Πολίτικη λύρα, τραγούδι, Χρυσόστομος Βλέτσης: Ούτι, Πολίτικο Λαούτο, τραγούδι, Νίκος Βαρελάς: Ντέφι, Νταϊρές, Τουμπελέκι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης του Δαυίδ Μπενφοράδο “Μεταξύ Ήχου και Σιωπής”.


 • Tην Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος εγκαινίασε στο Χώρο Σύγχρονης Τέχνης του, την περιοδική έκθεση τέχνης «Μεταξύ Ήχου και Σιωπής» του ζωγράφου Δαυίδ Μπενφοράδο, η οποία πραγματοποιείται με την συνεργασία και επιμέλεια της Κourd Gallery και με την υποστήριξη του European Association for Jewish Culture. 
Στις 14 Οκτωβρίου 2015, η Πρεσβεία της Ελβετίας σε συνεργασία µε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Θερβάντες πρόβαλλαν την ταινία ντοκιµαντέρ Carl Lutz, ο Ξεχασµένος Ήρωας του Daniel von Aarburg.
 • Στις 2 Οκτωβρίου 2015, με την ευκαιρία της Ουγγρικής Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRI), η Πρεσβεία της Ουγγαρίας εγκαινίασε στο Ε.Μ.Ε. την φωτογραφική έκθεση  “Synagogues of East- Central Europe 1782 – 1944”.
   

Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος φιλοξένησε την εκδήλωση Solidarity Sabbath που γίνεται με σκοπό την επαναβεβαίωση της παγκόσμιας δέσμευσης για τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα - την ελευθερία της θρησκείας, της συνείδησης και της πίστης. Την εκδήλωση οργάνωσε η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα στα πλαίσια της προεδρίας της χώρας στον International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Εκπρόσωποι πολλών πρεσβειών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παρευρέθηκαν στο Μουσείο. 
 

 • Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με το MEGARON PLUS διοργανώσαν συζήτηση με θέμα:«Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση». Τρεις επιστήμονες διεθνούς κύρους συμμετείχαν στη συζήτηση, οι καθηγητές Dr. Paul Salmons, Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο University College London-UCL,  ο Dr Thomas Lutz , Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης, Topography of Terror Foundation του Βερολίνου και η Δρ Βασιλική Σακκά, Ιστορικός-Εκπαιδευτικός, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, διερευνήσαν την πορεία και τη σημερινή πραγματικότητα της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν ειδικότερα στην αξία και τη σημασία της εκπαίδευσης για την ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας και της κοινωνικής συνείδησης και για την καταπολέμηση βίαιων ρατσιστικών και αντισημιτικών φαινομένων, που βρίσκονται και πάλι σε έξαρση. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρναρά.


   

Στις 18 Μαϊου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC)  παρουσιάσαν το νέο ποιητικό βιβλίο του Ιωσήφ Βεντούρα Tanaïs στην δίγλωσση έκδοση του αμερικανικού εκδοτικού οίκου Red Heifer Press. Στα δύο ποιητικά του βιβλία Τάναϊς (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2001) και Κυκλώνιο (Εκδόσεις Μελάνι, 2010) ο Ιωσήφ Βεντούρας έχει αναφερθεί στο δράμα της εξόντωσης των Εβραίων της Κρήτης από τους Γερμανούς κατακτητές και γενικότερα στο ιστορικό γεγονός της εξολόθρευσης των Εβραίων της Ευρώπης στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί. Η έκδοση της Red Heifer Press που παρουσιαστηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση είναι η πρώτη δίγλωσση έκδοση τωνTanaïs & Kyklonio, που προέκυψε ως συλλογική μεταφραστική προσπάθεια γνωστών ποιητών, λογίων και κριτικών και όπου το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο συνοδεύεται από τις αντίστοιχες αγγλικές μεταφράσεις. Για το βιβλίο μίλησαν  οι: Άννα Δεσποτοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), Helen Dimos (Φιλόλογος, Μεταφράστρια, Ποιήτρια, Αντριάννα Καλφοπούλου, Καθηγήτρια Hellenic American University / Hellenic American College, ποιήτρια και Λιάνα Σακελλίου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιήτρια. Την εκδήλωση συνόδεψαν μουσικά η Ντανιέλα Σούση, βιολοντσέλο και  η Penny-Sue Joyce, πιάνο. 

 • Tο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος  συμμετείχε στη  Διεθνή Ημέρα των Μουσείων στις 18 Μαΐου 2015,  με θέμα :  «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», προσφέροντας δωρεάν είσοδο και τα παρακάτω προγράμματα: α) Ξεναγήσεις για ενήλικο κοινό στην μόνιμη και στην περιοδική έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, «Συναγωνιστής Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση » και β) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες:«Έλληνες Εβραίοι στον Πόλεμο και στην Αντίσταση».Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία του επισκέπτη με τα πρόσωπα –στην κυριολεκτική τους έννοια– των Εβραίων που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλες τις εκδοχές συμπεριφορών, δράσεων και συλλογικών ταυτοτήτων: στρατιώτες και αξιωματικοί, όμηροι στρατοπέδων συγκέντρωσης, κρυμμένα παιδιά, αντιστασιακοί και αντάρτες. Η ιστορία που αφηγείται το Μουσείο είναι ένα σύνολο ατομικών ιστοριών τα θραύσματα των οποίων κρύβονται σε προσωπικές μαρτυρίες, φωτογραφίες, πρωτότυπα αντικείμενα, έγγραφα, εφημερίδες, στολές και κοστούμια της εποχής που εκτίθενται στο χώρο και φέρνουν σε επαφή το παλιό και το καινούριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πατριωτικού αισθήματος, της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της ευθύνης του ατόμου και του συνόλου σε συνθήκες κρίσης.  Την ημέρα του εορτασμού περίπου 50 άτομα επισκέφτηκαν το Μουσείο και συμμετείχαν στα προγράμματα. 
   

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέα περιοδικής έκθεσης τέχνης της Christina Mitrentse. Ευχαριστούμε όλους όσους αψήφησαν τις καιρικές και κυκλοφοριακές αντιξοότητες και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος  για τα χθεσινά εγκαίνια  της έκθεσης της Christina Mitrentse με τίτλο RE/SPOND/INVENTCREATE. Οι επισκέπτες ανακάλυπταν με ευχαρίστηση τα έργα της  Christina Mitrentse που υπήρχαν ανάμεσα στα αντικείμενα της μόνιμης συλλογής. Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετείχαν στη  live performance Metalibrary η οποία έγινε στο ισόγειο του Μουσείου. Όσοι είχαν φέρει μαζί τους ένα βιβλίο το έδιναν στην εικαστικό και εκείνη το τοποθετούσε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εγκατάστασης του Metalibrary. Τα βιβλία αυτά θα μείνουν στην έκθεση καθ’ όλη τη διάρκειά της,  μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη 2015.
 • Την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 στην Washington Hebrew Congregation, Washington DC, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της περιοδεύουσας έκθεσης του ΕΜΕ «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και παραπάνω από 150 εκλεκτούς καλεσμένους. Η κινητή αυτή έκθεση, παραγωγή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τιμά τη συμβολή των Ελλήνων Εβραίων αγωνιστών στη μάχη κατά του Ναζισμού στην κατεχόμενη Ελλάδα, θέτοντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι όλοι οι Εβραίοι υπέκυψαν στο Ολοκαύτωμα ως «πρόβατα επί σφαγής». Η Έκθεση παρουσιάζεται στην Ουάσιγκτον από τo Γραφείο Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας και πραγματοποιείται χάρη στην γενναιόδωρη χορηγία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς και στη στήριξη του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, της ΑΧΕΠΑ, της οργάνωσης B’nai B’rith International, των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας και του εστιατορίου Black Olive.
Στις 19 Μαρτίου 2015, το ΕΜΕ και ο Σύλλογος Αμερικανών Φίλων του ΕΜΕ (AFJMG) παρουσίασαν τον Νέο Οδηγό του Μουσείου στο Hebrew Union College– Jewish Institute of Religion στο Μανχάταν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη και σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε και  ο εκλιπόν πρόεδρος του ΕΜΕ, Σαμ Μπενρουμπή.

 • Την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με το MEGARON PLUS διοργανώσαν συζήτηση με θέμα: "Ολοκαύτωμα και Μνήμη". Οι ομιλητές Annette Wieviorka, Ιστορικός, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, Mark Weitzman, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, Simon Wiesenthal Center Πρόεδρος της Επιτροπής για την Άρνηση του Ολοκαυτώματος και τον Αντισημιτισμό, International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) και Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Ιστορικός, Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο εξέτασαν το φαινόμενο του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη και την Ελλάδα, τη γέννησή του μέσα από το υπόβαθρο του Αντισημιτισμού και τη σημερινή κατάσταση, και το ζήτημα της ωρίμανσης της μνήμης και των πολιτικών μνημόνευσης παλαιότερα και σήμερα. Τη συζήτηση συντόνισε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης Πρόεδρος του Eφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 14ου Σεμιναρίου του Ε.Μ.Ε. "Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα", την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, παρουσιάστηκε επισήμως στο κοινό η έκδοση των Απομνημονευμάτων της Λίζας Πίνχας. Την νέα έκδοση του Ε.Μ.Ε. παρουσίασαν  η Οντέτ Βαρών - Βασάρ Ιστορικός, η Αριέλλα Ασέρ Ψυχαναλύτρια και ο Σάββας Μιχαήλ Συγγραφέας.


 • Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσέφερε ΔΩΡΕΑΝ την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 11:00, 12:00 και 13:00.
2014

Από τις 30 Οκτωβρίου  - 2 Νοεμβρίου 2014 , η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους στο Κέντρο Γενοκτονιών και Ολοκαυτώματος του Κέηπ Τάουν και σε εργαστήριο για το προσωπικό του Κέντρου και του Εβραϊκού Μουσείου Κέηπ Τάουν.


 • Στις 12 Νοεμβρίου 2014, η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβιβ, στο Μουσείο Beit Hatefutsot, με ταυτόχρονη παρουσίαση της έκθεσης Ε.Μ.Ε. «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής».

 

Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014, εγκαινιάσθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης η περιοδεύουσα εκδοχή της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο έως την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και  παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό, πλήθος φωτογραφιών, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες, αυθεντικά αντικείμενα, οπλισμό και άλλο σχετικό υλικό. Την έκθεση συνόδευε δίγλωσσος κατάλογος, ενώ ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε με βάση το ιστορικό υλικό που συγκεντρώθηκε, δίγλωσση ταινία ντοκιμαντέρ, που διερευνά με τον εναργή τρόπο της κινούμενης εικόνας το θέμα της περιοδικής αυτής έκθεσης, μέσα από τους ανθρώπους, τον τόπο και το χρόνο, και βρισκόταν σε συνεχή προβολή στο χώρο της. Την έκθεση συνοδεύαν και ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό. Τη βραδιά των εγκαινίων παρευρέθηκαν γύρω στα 70 άτομα στους χώρους του Μουσείου, ενώ μια συνέντευξη τύπου είχε δοθεί νωρίτερα από τη διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος κ. Ζ. Μπαττίνου, τον Ιστορικό και επιμελητή της έκθεσης κ. Ι. Χανδρινό και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Ν. Σαλτιέλ.
 

 • Την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος  συμμετείχε στη  Διεθνή Ημέρα των Μουσείων,  που φέτος είχε θέμα: «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν», προσφέροντας δωρεάν είσοδο, ξενάγηση στη μόνιμη και στην περιοδική έκθεση καθώς και το οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με τίτλο: «Εβραϊκές Γιορτές». Στόχος του οικογενειακού προγράμματος και των ξεναγήσεων ήταν η γνωριμία με τις βασικές γιορτές της εβραϊκής θρησκείας, καθώς και με την ευρεία απήχηση του θεσμού των γιορτών σε όλους τους λαούς και όλες τις εποχές. Επίσης, προέτρεπε τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν κοινά στοιχεία με τις χριστιανικές γιορτές με βάση το ημερολόγιο, τα ήθη και τα έθιμα. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, καθώς 50 τουλάχιστον άτομα παρακολούθησαν την ξενάγηση ενώ περισσότερα από 100 άτομα επισκέφτηκαν το Μουσείο απολαμβάνοντας την δωρεάν είσοδο. 

Την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος είχε την χαρά να παρουσιάσει τον νέο του Οδηγό. Η παρουσίαση φιλοξενήθηκε στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσία πολλών εκλεκτών καλεσμένων και φίλων του Μουσείου. Τις εναρκτήριες ομιλίες της διευθύντριας του ΕΜΕ κ. Ζ. Μπαττίνου, του προέδρου του Δ.Σ. του ΕΜΕ κ. Μ. Μάτσα και του προέδρου του Δ.Σ.Σ.Φ. του ΕΜΕ κ. Γ. Νατάν, ακολούθησαν οι ομιλίες των κεντρικών ομιλητών κ. κ. Α. Δεληβορριά, Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, M. S. Friedlander, Επιμελήτρια Judaica του Εβραϊκού Μουσείου του Βερολίνου, Μ. Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Παν/μίου Αθηνών και Σ. Ζουμπουλάκη, Συγγραφέα. Ο κάθε ομιλητής παρουσίασε τον Οδηγό μέσα από το προσωπικό του πρίσμα, όλοι όμως συνέκλιναν στην ιδέα ότι μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης ακολουθεί τα 2.300 χρόνια της εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα και ανακαλύπτει -για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση- ένα κόσμο που, παρά το χάσμα που άφησε πίσω του το Ολοκαύτωμα, επιμένει να συντηρεί τις ψηφίδες του στο μωσαϊκό του Ελληνικού Πολιτισμού.    • Από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου 2014, έγιναν στα Ιωάννινα εκδηλώσεις Μνήμης  για τα 70 χρόνια από τον εκτοπισμό και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης. Εκθέσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών, θρησκευτικές λειτουργίες στη Συναγωγή και μουσικές εκδηλώσεις, κυριάρχησαν στο πλούσιο πρόγραμμα του τριημέρου. Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώσαν: ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Καναδά και των Πρεσβειών των 22 χωρών-μελών της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 30.3.14 με μηνύματα ενάντια στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία.


 

Στις 22 Ιανουαρίου 2014, υπογράφηκε στην Αθήνα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος.Το Μνημόνιο προωθεί την συνεργασία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών σε θέματα που αφορούν την Εβραϊκή θρησκεία, την ιστορία του Ελληνικού Εβραϊσμού, τις πολιτιστικές παραδόσεις τους και την παρουσίασή τους, και την συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία και τον πολιτισμό. Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην διαφύλαξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος και στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού, να υποστηρίξει την εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών στη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στα ελληνικά σχολεία, και να οργανώσει δραστηριότητες που προάγουν μεγαλύτερη ευαισθησία των πολιτών σε αυτά τα θέματα. Επιπλέον, το μνημόνιο παρέχει επιστημονική συμβουλευτική υποστήριξη από το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων πάνω σε θέματα έρευνας ή προγράμματα και δυνατότητες  του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος γενικά.2013


Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσίασε στο χώρο των περιοδικών του εκθέσεων, το ντοκιμαντέρ (εμπλουτισμένη έκδοση, με αγγλικούς υπότιτλους) «Συναγωνιστής: Έλληνε
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος | Powered by Web Arts